Kas būdinga Laimo ligai?

Laimo ligos simptomai panašūs, kaip ir peršalimo: pakilusi temperatūra, silpnumas, galvos ir sąnarių skausmai. Anot Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) epidemiologijos priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės, Laimo ligai būdingos trys stadijos.

Pirmajai ligos stadijai būdingi bendri infekcijos požymiai ir bėrimai, atsiradę erkės įkandimo vietoje, dažniausiai praėjus 1-4 savaitėms po įsisiurbimo. Jie gali atsirasti ir anksčiau, arba po 2 mėnesių. Daliai ligonių pasireiškia silpnumas, galvos, sąnarių ir raumenų skausmai, gali pakilti temperatūra.

Antroji ligos stadija – neurologiniai ir kardialiniai sutrikimai, kurie pasireiškia praėjus kelioms savaitėms, ar mėnesiams po bėrimų atsiradimo. Dalis ligonių skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, galvos svaigimu, skausmu ausyje.

Trečiosios stadijos metu vystosi progresyvi audinių destrukcija: atrofinis lėtinis akrodermatitas, lėtinis radikulomielitas, encefalomielitas. Gali pasireikšti lėtinis skausmo sindromas, raumenų silpnumas, ataksija, atminties susilpnėjimas. Pažeidžiami kelių, pečių, alkūnių, net ir smulkūs sąnariai.

Pasak Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėjos Rimantės Balčiūnaitienės, ne kiekviena erkė yra ligų nešiotoja.

„Svarbu paminėti, kad kai kurios yra užkrėstos netgi dviem ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga. Todėl būna, kad susergama iškart abejomis ligomis. Erkinis encefalitas yra virusinis susirgimas, Laimo liga – bakterinis“, – teigia R. Balčiūnaitienė.

Kaip išsiaiškinti, ar sergate Laimo liga?

Anot ULAC skyriaus vedėjos G. Zagrebnevienės, pirmieji Laimo ligos požymiai pasireiškia po 7-14 d.

„Odoje atsiranda viena ar kelios raudonos, elipsės formos, ryškiais kraštais, dėmės. Jų vietoje oda gali būti jautri, jas palietus jaučiama šiluma. Per kelias dienas paraudimas gali išplisti iki 5 cm. Vėliau jis gali pranykti, bet liga progresuoja toliau. Gali prasidėti kiti požymiai: galvos skausmas, nuovargis, nerimas. Vėlesnėse ligos stadijose gali pasireikšti nervų sistemos, sąnarių, raumenų, akių, širdies pažeidimų. Negydoma Laimo liga gali tapti lėtine, pažeisti smegenis, nervus, širdį, sąnarius“, – teigia gydytoja.

Pavyzdžiui, žmogui įsisiurbė erkė. Kitą dieną jis atvyko į gydymo įstaigą, norėdamas išsitirti, ar neserga Laimo liga. Pasak Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėjos R. Balčiūnaitienės, į gydymo įstaigą geriausia atvykti po savaitės.

„Žmogui atliekami kraujo tyrimai, kurie tiksliai parodo, ar jis yra užkrėstas“, – teigia gydytoja.

Kaip apsisaugoti?

Pasak epidemiologijos priežiūros skyriaus vedėjos G. Zagrebnevienės, būtina imtis prevencinių priemonių, norint apsisaugoti nuo erkinių įkandimų. Lankantis erkių užkrėstose vietose, turi būti dėvimi tinkami drabužiai ir auliniai batai. Kelnių klešnės, megztiniai bei jų rankovės turi būti surišti, arba sukišti į batus. Taip pat patariama drabužius apdoroti cheminiais repelentais.

Grįžus namo iš gamtos, labai svarbu apžiūrėti drabužius. Jeigu erkės greitai pašalinamos nuo kūno, galima apsisaugoti nuo Laimo ligos. Jeigu erkė yra įsisiurbusi į kūną, ją kuo greičiau reikia pašalinti pincetu, ar kitomis priemonėmis, o įsisiurbimo vietą dezinfekuoti.

Jeigu namuose yra naminių gyvūnų, kurie lankosi erkių užkrėstose vietose, reikia reguliariai tikrinti jų kailį. Jeigu tai nėra daroma, gyvūnai gali prisidėti prie erkių nešiojimo gretimuose soduose ir apylinkėse.

Pasak gydytojos R. Balčiūnaitienės, žmogus, persirgęs Laimo liga neįgyja imuniteto ir gali susirgti vėl.

„Laimo liga – ne virusinė liga, nuo jos skiepų nėra. Persirgus šia liga neįgyjamas imunitetas, tad Laimo liga galima susirgti ne vieną kartą“, – teigia gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)