Normali makšties būsena

Gydytoja nurodo, kad makšties išsausėjimas nėra taip dažnai pasitaikantis pojūtis, kaip išskyrų pagausėjimas ir jų savybių pasikeitimas. Jos teigimu, normalu, jei sveika moteris turi nedaug išskyrų, jos baltos, makšties terpės pH mažesnis nei 4,5. Viduryje mėnesinių ciklo makšties išskyros pasidaro gleivingos, bet tai fiziologiška ir normalu.

Tačiau, jei išskyros keičiasi, pasidaro žalsvos, gelsvos, grūdėtos kaip varškė, pilkos, putotos, su kraujo priemaišomis – būtina kreiptis į ginekologą.

„Makštis yra moters vidinių genitalijų organas, panašus į žarną, pats apsivalantis ir turintis savo ekosistemą, todėl makšties nerekomenduojama plauti, o plauti tik iš išorės. Jei moteris sveika, jos pH būna mažesnis nei 4,5 – tai reiškia, kad ta terpė yra rūgštinė, joje vyrauja aerobai (normalios bakterijos, kurios dauginasi, kur yra deguonies) ir laktobacilos. Jei pH didėja, to priežastys gali būti uždegimas, atsirandantis dėl, pavyzdžiui, lytiškai plintančių ligų arba prasidėjusi menopauzė. Tada sutrinka makšties ekosistema, laktobacilų joje nebūna ir atsiranda įvairios makšties ligos“, – nurodo gydytoja.

Priežastys gali būti įvairios

Ginekologė paaiškina, kad makšties išsausėjimas, yra tik vienas iš galimų požymių, rodančių, kad kažkas šioje ekosistemoje pasikeitė. Tai gali būti susiję su moters amžiumi, nėštumu, žindymu, mėnesinių ciklu, alergija arba lytiškai plintančiomis ligomis.

„Pagrindinės priežastys yra menopauzė, nėštumas ir žindymas. Kai koks nors uždegimas gydomas antibiotikais, po gydymo jais, taip pat gali atsirasti išsausėjimas. Kartais kurį laiką pastebimas po makšties vietinio gydymo žvakutėmis. Jaunoms moterims iki menopauzės to neturėtų būti“, – nurodo ginekologė.

Kiti makšties uždegimo sukėlėjai: bakterinė vaginozė, chlamidiozė, trichomonozė, grybelinė makšties infekcija – kandidozė ir trichomonozė.

Diskomfortą, kurį sukelia makšties išsausėjimas, lydi ir kiti nemalonūs pojūčiai.

„Esant išsausėjimui, dažniausiai skundžiamasi ir perštėjimu, deginimo pojūčiu, gali skaudėti šlapinantis, skundžiamasi, kad skauda lytinių santykių metu. Jei tai atsiranda jaunai moteriai, tai nėra normalu, nes viskas priklauso ne tik nuo pH, bet ir dėl hormonų pokyčių. Jei makšties išsausėjimas trunka laikinai ir praeina per, sakykime, savaitę, gali padėti kokie nors lubrikantai. Jei nepraeina, reikia kreiptis į ginekologą“, – aiškina gydytoja.

Intymios higienos priemonių naudojimas

Paklausta apie tai, kokią įtaką diskomfortui intymiose vietose daro įvairios higienos priemonės, tokios, kaip prausikliai ar losjonai, gydytoja nurodo vieną svarbią priežastį, kodėl tai galėtų būti susiję.

„Tos priemonės gali turėti įtakos. Makštis veikia kaip žarna – ji apsivalo pati. Pavyzdžiui, nosies juk iš vidaus neplauname. Todėl makšties vidaus plauti negalima. Visi intymios higienos prausikliai yra skirti naudoti išorėje, jų spektras labai platus. Jei žmogus nealergiškas, tai dažniausiai jokios įtakos nedaro, bet jei pacientė jautresnė tam tikroms cheminėms medžiagoms, intymios higienos prausiklius reikia rinktis atsargiai, nepirkti nežinomų gamintojų produktų iš prekybos centro ar turgaus. Kokybiškas, geras prausiklis su nustatytu pH didelės įtakos nedaro.

Būna tokių pacienčių, kurioms net sintetiniai apatiniai drabužiai sukelia alergiją ar vadinamąją pienligę, joms rekomenduoju intymios higienos priemones pirkti tik iš vaistinės. Taip pat dėvėti medvilninius apatinius, nesirinkti siaurikių (vadinamųjų „stringų“), aptemptų džinsų, nes tai toliau provokuos alergiją ar kandidozę“, – sako ginekologė.

Dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus moterims

Dažnai manoma, kad makšties sausumu skundžiasi tik vyresnio amžiaus moterys, tačiau šis simptomas gali varginti ir merginas.
Prof. R. Aniulienė minėjo, kad kai kuriais atvejais makšties išsausėjimas yra normalus pojūtis. Menopauzės, nėštumo metu arba maitinant kūdikį taip nutinka todėl, kad moters organizme trūksta hormono estrogeno. Gydymo būdai taip pat priklauso nuo kiekvieno atvejo.

„Menopauzės metu išsausėjimas gydomas žvakutėmis su estrogenais, būna atvejų, kai rekomenduojame lubrikantus, arbatmedžio aliejų, galima drėkinti makštį injekcijomis su hialurono rūgštimi arba trombocitais praturtinta kraujo plazma. Jei makšties sausumas yra susijęs su alergija, gali būti naudojami natūralūs muilai su avižomis“, – nurodo ginekologė.

Visgi gydytoja pakartoja, kad išsausėjimas – tai tik vienas iš simptomų, dėl kurio gana dažnai kreipiasi vyresnio amžiaus moterys, o jei makšties išsausėjimas stebimas susijaudinimo fazėje lytinio akto metu, tai dažniausiai būna psichologinių priežasčių pasekmė ir gydoma seksologų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)