aA
Renkantis maisto produktus visuomet reikia atsiminti: šarminės medžiagos neutralizuoja rūgštines ir valo organizmą, o rūgštinės – jį rūgština ir užteršia atliekomis. Viena iš esminių geros sveikatos garantijų – organizmo rūgščių ir šarmų balansas.
Kas vyksta, kai organizmas užsiteršia ir pradeda rūgštėti
© Fotolia nuotr.

Mūsų savijauta dažnai priklauso nuo įvairių organizme vykstančių procesų. Kad organizmas būtų sveikas, žmogaus kraujo ir audinių rūgštingumas turi būti pastovus. Neutralus pH yra 7 – maždaug tokio rūgštingumo būna paprastas tyras vanduo. Jeigu pH yra mažesnis nei 7, laikoma, jog organizmas yra rūgštus, jeigu didesnis – jis yra „šarminis“. Normalus kraujo pH yra 7,35–7,45, taigi šiek tiek šarminis.

Tokią pusiausvyrą išlaikyti būtina, kad nesutriktų medžiagų apykaita ir nesušlubuotų sveikata. Būklė, kai ši pusiausvyra sutrinka ir mūsų organizme padaugėja rūgščių, yra vadinama acidoze. Jai atsiradus jaučiamas nuovargis, sumažėja darbingumas, silpnėja imunitetas. Vystantis acidozei pirmiausia rūgštys kaupiasi skrandyje. Ėdantis rėmuo yra ženklas, kad organizme trūksta šarminių medžiagų ir virškino traktas negali dirbti normaliai.

Esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams neretai atsiranda ir nemalonus burnos kvapas. Ilgainiui pradeda kauptis akmenys tulžies pūslėje ir inkstuose. Sensta ir kiti audiniai. Mokslininkai pastebėjo, kad inkstų ir tulžies pūslės akmenligei galima užkirsti kelią vartojant daugiau šarminio maisto. Taip pat yra pastebėta, kad šarminėje aplinkoje vėžinės ląstelės nustoja daugintis. Organizmo rūgštingumą parodys ir šlapimo pH.

Atliekant šlapimo tyrimą visada yra nustatomas jo pH – jis ir parodo organizmo vidinės terpės būklę.

Turi įtakos ligoms

Norint apsaugoti organizmą nuo rūgštėjimo didžiausios viltys dedamos į tinkamą mitybą. Deja, šiuolaikinėje mityboje vyrauja organizmą rūgštinantys maisto produktai.

Tokie yra mėsa ir jos gaminiai, baltų miltų kepiniai, kava, pasterizuotos sultys, žuvis ir jūros produktai, saldumynai, kiaušiniai, greitasis maistas, įvairūs gazuoti gėrimai, prisotinti angliarūgštės, dirbtinių saldiklių, dažiklių, konservantų ir kt.

Organizmą rūgština alkoholis, rūkalai, stresas, nuolatinis skubėjimas, nejudrumas. Vis didesnę įtaką organizmo šarmų ir rūgščių balanso pokyčiams daro maisto produktų chemizavimas, stabilizatorių, kvapiųjų medžiagų naudojimas maisto pramonėje. Rūgščių perteklių sukelia ir dėl netinkamos dietos ar badavimo pakitusi medžiagų apykaita. Sparčiau skaidantis riebalinėms sankaupoms, susidaro rūgščių medžiagų apykaitos produktų ir jų organizmas nespėja neutralizuoti.

Organizmo sistemos negali neutralizuoti didelio rūgščių kiekio, todėl jos kaupiasi jungiamajame audinyje. Kai jame susikaupia rūgščių, žmonės darosi nervingi, jautrūs stresui, mažėja darbingumas, sunku susikaupti, greičiau pavargstama. Maisto produktuose trūkstant šarminių medžiagų, ypač kalcio, organizmas jas „skolinasi“ iš kaulų.

Taip prasideda osteoporozė ir kitos ligos. Beje, osteoporozę lemia rūgščių ir šarmų pusiausvyros organizme sutrikimai, o ne vien kalcio deficitas. Medžiagų apykaitos procese susidariusias rūgštis organizmas stengiasi neutralizuoti ir pašalinti su šlapimu, prakaitu ir iškvepiamu anglies dvideginiu. Tam būtina su maistu ir išgeriamais skysčiais gauti reikiamą šarminių mineralų kiekį, iš jų svarbiausi – kalis, natris, kalcis ir magnis.

Šlapimo rūgšties druskų pertekliui susikaupus sąnariuose, išsivysto artritas, podagra. Dabar labai populiarūs įvairūs skrandžio rūgštingumą reguliuojantys vaistai. Tačiau per didelio skrandžio rūgštingumo tikroji priežastis labai dažnai yra viso organizmo rūgštingumas. Trūkstant šarminių medžiagų, rūgštinės nėra tinkamai neutralizuojamos.

Rūgštinių medžiagų kaupimasis skatina fiziologinį organizmo senėjimą, žmonės suserga visų rūšių degeneracinėmis ligomis.

Kaip apsaugoti organizmą?

Šarminių produktų sąrašas kur kas kuklesnis nei organizmą rūgštinančių. Organizmą šarmina švieži vaisiai, daržovės, salotos, bulvės, negazuotas mineralinis vanduo. Šarminančiai veikia rūgštaus skonio vaisiai ir uogos. Ypač citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai.

Panašiai mūsų organizmo terpę veikia ir natūralios vaisių sultys, medus. Baltymais nereikia piktnaudžiauti. Jų organizmui pakanka nedaug, tačiau kuo vertingesnių. Pirmenybę reikėtų teikti augalinės kilmės baltymams. Jų yra ankštiniuose augaluose (žirneliuose, šparaginėse pupelėse) ir grūdų produktuose. Su maistu reikia gauti ir skaidulų. Jos mechaniškai sujungia žarnyno spindyje esančias rūgštis.

Maisto skaidulų daug grūduose, ankštinėse daržovėse, vaisiuose (apelsinuose, obuoliuose, slyvose). Visiškai nevartoti rūgštinių maisto produktų taip pat negalima, nes organizmą pradės pulti bakterijos. Akivaizdu, kad vien mityba išlaikyti normalią šarmų ir rūgščių pusiausvyrą iš ties nelengva užduotis. Labiausiai organizmą rūgština stresas, neigiamos emocijos. Taigi sugebėjimas džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, meilė ir atjauta kitiems, ramybė ir harmonija yra esminės geros sveikatos sąlygos.

Poilsis, gebėjimas atsipalaiduoti taip pat yra organizmo šarminimo elementai. Deja, tiems, kurių organizmo rūgštingumas didelis, tai pasiekti nelengva. Dėl nuolatinio rūgščių pertekliaus kai kurių žmonių antinksčiai dažniausiai yra nualinti, tokie asmenys labai dirgliai į viską reaguoja, pasižymi dažna nuotaikų kaita. Taigi jie nesugeba išlaikyti stabilios dvasinės būklės, nes organizmas vis reikalauja naujos rūgščių dozės.

Organizmo rūgštėjimui daug įtakos turi mitybos įpročiai. Žmonės pajunta sotumą, palengvėjimą, tik gavę dar vieną rūgštinio maisto ar gėrimo porciją. Vartojant daugiau šarminių produktų (salotų, daržovių, vaisių, šviežių vaisių sulčių ir kt.) atkuriamas organizmo šarminių medžiagų balansas, slopinamas organizmo rūgštėjimas. Perėjimą prie šarminės mitybos dažnai apsunkina tai, kad reikia nemažai išmonės pasigaminti patiekalus iš palyginti nedidelio šarminių maisto produktų asortimento. Lengviausia atkurti rūgščių ir šarmų balansą geriant kuo daugiau vandens. Nelaukite, kol pajusite troškulį. Vanduo – gyvybės pagrindas, jis padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas.

Kitas labai svarbus veiksnys, padedantis susigrąžinti rūgščių ir šarmų balansą, yra judėjimas. Būtina reguliariai judėti – per dieną mankštintis apie 30 minučių: tinka greitas ėjimas, važiavimas dviračiu, plaukimas, irstymasis valtimi, šuoliukai su šokdyne, aerobika ar pramoginiai šokiai, bėgiojimas ristele, krepšinis ar futbolas ir kt. Mankštinantis reikia daryti pertraukėles, kad raumenyse atsinaujintų energetinės medžiagos ir pasišalintų jų skilimo produktai.

Skaitykite daugiau čia.

Naujienos.lt
Klausk psichoterapeuto
Į klausimus atsakys psichoterapeutė Aistė Jasaitytė - Čeburiak. Atsakymų ieškokite Delfi Plius. Atsakymų ieškokite Delfi Plius.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
5.0000

Vos 4 pratimai, o nauda visoms raumenų grupėms: treneris parodė, kaip juos atlikti namuose (18)

Minkšta sofa, televizorius, kompiuteris, nesibaigiantys serialai ir visai prie pat, nuolat ranka...

Dėl per didelio svorio gali būti kalta vakarienė: gydytoja patarė, ko reikėtų vengti (16)

Sveika ir subalansuota mityba yra kiekvieno žmogaus siekis. Sveikai maitindamiesi pageriname savo...

Karpos – nusilpusio imuniteto ženklas: kaip jas gydyti ir jų išvengti?

Ant delnų, pėdų ar kitų kūno vietų atsiradusios karpos pirmiausiai siejamos su estetine...

Treneris įvardijo grubią sportuojančiųjų klaidą: ilgainiui tai virsta traumomis (16)

„Kam tie raumenys , jei negaliu net 10 minučių panešti maišų iš parduotuvės?“, – sako...

Medikė išvardijo didžiausius odos priešus: apie dalį jų nė nesusimąstome (13)

Sveika, skaisti ir graži oda yra kiekvieno žmogaus siekiamybė. Įvairių ligų atsiradimui...

Top naujienos

Vokiečių virusologas net nenujautė, kaip toli nuaidės jo žodžiai apie COVID-19: Kinija sureagavo iškart (50)

Vienas žinomiausių Vokietijos virusologų Alexanderis Kekulé negalėjo nujausti, kaip toli – net...

Kalėdiniai vakarėliai šiemet gali atsieiti brangiau: įmonės virtualioms šventėms negaili ir 20 tūkst. eurų (33)

Pandemija šiemet iš esmės pakeitė Lietuvos įmonių šventinių vakarėlių formatą. Visi gyvi...

Atkeliauja šaltesni orai, bus dar žvarbiau (7)

Sekmadienio dieną vyraus apniukę orai , tik rytiniuose rajonuose po pietų, vėliausiai –...

Jogintė Užusienytė | D+

Susipažino internete, greitai permiegojo ir dingo: psichoterapeutas įvardijo keturias tokio elgesio priežastis

Internetinės pažintys visame pasaulyje tapo vienu iš patogiausių būdų susirasti antrąją pusę....

Eksperimentas virtuvėje: išrinko skaniausius marinuotus agurkus, tačiau užrašas ant pakuotės nemaloniai nustebino (99)

Marinuotų agurkėlių pasirinkimas Lietuvos prekybos centruose – stulbinančiai gausus. Kokių tik...

Pandemija kiša koją vienos gerbiamiausių sričių atstovams: žmonės atsiduria aklavietėje ir gali netekti darbo

Portalo „Nature“ surengta apklausa atskleidė liūdnas konkretaus akademinės bendruomenės...

Dailius Dargis | D+

Holivudo monstro buvusios žmonos išpažintis: sužinojusi ką jis padarė, pražilau per naktį

Iki šiol nė vienam žurnalistui nepavyko išpešti nė žodžio iš Jurijaus Kadamovo artimųjų ar...

Sunkumai užgriuvo ir stambias įmones: darbuotojai išeina, o naujus rasti sudėtinga (415)

Panevėžyje nedarbas auga drastiškai. Per pastarąjį mėnesį bedarbių gretas papildė daugiau...

Po aistringos kovos projektą „Šok su žvaigžde“ paliko dar viena pora: lyderiai surinko vienodą skaičių komisijos balų (41)

Šeštadienio vakarą prie televizijos ekranų žiūrovus ir vėl pritraukė projektas „ Šok su...

Septyniolikmetės Emilijos mama papasakojo apie siaubą, kai dukra vos nemirė nuo COVID-19 ligos (490)

„Mano vaikui nutiko blogiausia, kas galėjo, bet laimei ji papuolė į geriausias rankas“, –...