„Kitos moterys skundėsi, kad artėja 40 metų jubiliejus.

Aš staiga įsikišau ir pareiškiau, kad man jau yra 40 metų, - sakė S. Schenker, kuriai dabar yra 43 metai. – Jos buvo priblokštos. Tradicinis atsakymas: „Mes net nepagalvojome!“. Dauguma tėvelių būna jaunesni už mane“.

Taigi dietologė S. Schenker kartu su savo bičiule, sveikatos ir sporto žurnaliste Peta Bee nusprendė padėti kitoms mamytėms. Jų rezultatu tapo nauja knyga apie dietą ir kūno rengybą „The Ageless Body: How To Hold Back the Years To Achieve a Better Body“(„Nesenstantis kūnas: kaip sustabdyti metus ir turėti gražesnį kūną“). Knygoje patariama, kaip 50 ir 60 metų sulaukusios moterys gali susigrąžinti trisdešimtmetės kūną, rašo „The New York Post“.

„Daugybė moterų laikosi dietų ir sveikos mitybos principų, kad sulaikytų senėjimo metus. Daugelis jų pasiekia tam tikrą tašką ir nusprendžia: „Aš jau per sena, taigi pasiduodu“. Tačiau taip galvoti negalima“, - teigia S. Schenker.

Pačios S. Schenker persilaužimas įvyko prieš aštuonis metus, kai ji atidžiai pažvelgė į veidrodį.

„Turėjau nedidelį pilvuką, taigi pradėjau stebėti mitybą ir sportuoti, - pasakoja ji. – Pradėjau valgyti daugiau daržovių ir kontroliavau porcijas“.

Panašus momentas jos bičiulę P. Bee ištiko tuomet, kai ji išsitraukė savo paauglystės nuotraukas.
„Buvau tikrai liesa ir prakauli, nes norėjau būti liekna. Tačiau tuomet buvau stipri ir sveika“, - teigė 47 metų moteris, dabar sverianti tiek pat, kiek ir būdama 30 metų.

Pasak autorių, pirmasis žingsnis stabdant senėjimo procesą yra pripažinti ir priimti, kad tavo kūnas keičiasi. „Tai, kas būdavo veiksminga sulaukus trečios dešimties metų, nebus veiksminga dabar, - teigė P. Bee. – Svarbiausia kontroliuoti porcijas ir sportuoti“.

Tai reiškia, kad turite mažiau valgyti (nuo 1600 iki 1700 kcal per dieną), tarp valgymų daryti keturių valandų pertraukas be jokių užkandžių ir, jei nesate alkanos, retkarčiais praleisti pusryčius – svarbiausią dienos valgį.

Mitybos ekspertai teigia, kad pusryčius valgantys žmonės būna lieknesni ir sveikesni, bet Vokietijos mokslininkai nustatė, kad suvalgyti pusryčiai dar nereiškia, kad dienos metu žmonės valgys mažiau. Kornelio universiteto tyrimai taip pat parodė, kad praleidus pusryčius, būna lengviau mesti svorį.

S. Schenker ir P. Bee rekomenduoja valgyti maisto produktus, kurie, be kitų medžiagų, turi daug geležies (menopauzės link artėjančios moterys dažnai serga mažakraujyste), vitamino C (jo reikia odos sveikatai), vitamino D (padedančio pasisavinti kalcį ir stiprinančio imunitetą) ir sveikųjų riebalų (jie padeda senstančiam organizmui sutepti sąnarius).

Vakarienei autorės pataria rinktis tokius patiekalus kaip grilyje keptas jūrų ešerys su saldžiosiomis bulvėmis ir brokoliais, kepta tofu, o kartą ar du per savaitę – aštrų kalakutienos ir pupelių troškinį.

Ekspertės taip pat pabrėžia, kad nereikėtų rinktis ilgų ir sekinančių treniruočių: vietoj maratono geriau bėgti trumpas, bet intensyvias distancijas. Taip pat svarbu sportuoti su svarmenimis (sulaukus 35 metų, moters kūnas kasmet praranda po pusę kilogramo raumenų masės) ir treniruoti pilvo presą. Sportuoti keturis kartus per savaitę po 45 minutes pakaks, kad išvengtumėte tokių senėjimo ženklų kaip pilvo riebalai, nudribusi rankų oda ir subliūškęs užpakaliukas.

Nesilankykite sporto salėje dvi dienas iš eilės: darydamos vienos dienos pertraukas suteiksite laiko organizmui atsigauti, o tai sumažins tikimybę, kad visai liausitės sportuoti.

P. Bee sako, kad geriausias vaistas nuo senėjimo yra nepamesti galvos dėl dietų ir sporto: „Paprastai pakanka tiesiog paprasto aktyvumo – tai nereiškia, kad jums būtinai reikia sportuoti sporto klube“.

Maistas, skirtas išsinešti? Nežiūrėkite į senatvę taip rimtai.

„Gyvenate tik kartą, - sako S. Schenker. – Ir nedrįskite atsisakyti taurės vyno – ji suteiks daugiau linksmų!“.

5 patarimai, kaip turėti nesenstantį kūną

Nebijokite praleisti pusryčių. 35 metų ir daugiau sulaukusios moterys, kurios taip elgiasi, sako pastebinčios svorio skirtumą ir likusią dieną valgančios sveikiau. Pusryčiai maistiniu atžvilgiu nėra geresnis variantas už vėlyvus pusryčius, taigi nesijauskite kaltos, jeigu reikiamu laiku nepavalgysite.

Stenkitės ilgiau išlikti sočios. Kad sotumo jausmas būtų ilgesnis, kiekvieno valgio metu valgykite baltymus. Nors visiškai atsisakyti angliavandenių nereikėtų, juos kaip pagrindą valgykite tik kartą per dieną ir stenkitės, kad tai būtų pilno grūdo produktai.

Vaisiai ir riebalai – puiku. Vaisiai turi daug ląstelienos bei maistingų medžiagų ir gali pagyvinti prėską maistą. Saikingai galite vartoti ir riebalus: tiek sveikuosius (riešutai, aliejai, sėklos), tiek ir sočiuosius (liesa mėsa).

Nevalgykite prieš treniruotes. Idėja, kad prieš sporto treniruotę reikia užkąsti, yra nesusipratimas – tokią mintį perša energinių batonėlių ir saldintų sportinių gėrimų pramonė. Jūsų sporto režimui – 45 minutėms per dieną, keturis kartus per savaitę – pakaks įprastos mitybos.

Mažiau sporto yra daugiau. Bėgant metams, naudingiau sportuoti mažiau, negu daugiau, nors jums teks padidinti tempą ir intensyvumą. Be to, dėl nuovargio gali atsirasti vadinamas „sporto klubo veidas“ – įdubę skruostai ir patamsėjusios akys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)