– Egidijau, ar verta žmogui pradėti bėgioti žiemą? Ką patartumėte?

– Treniruotės turi būti dažnos, ne per didelis krūvis, pamažu didinti distancijas, apšilimas lengvesnis. Apšilimą šaltuoju metų laiku reikėtų daryti šiltoje aplinkoje, nes raumuo sustingęs žiemą dėl šalčio, jis negali greitai susitraukti ir atsipalaiduoti. Prieš apšilimus rekomenduojama raumenis įtrinti šildančiais tepalai, tada raumuo įšyla, galima pradėti apšilimą ir tada pradėti bėgioti. Reikia įvertinti savo jėgas, kad nebūtų taip, jog pasirinkus distanciją reikės eiti pėsčiomis. Nes jei eisite, o rūbai bus įsigėrę drėgmės, tada galima labai lengvai peršalti. Labai svarbus ir kvėpavimas, svarbu tai akcentuoti ir vaikams. Per nosį įkvepiama, per burną iškvepiama. Kai yra žemesnė oro temperatūra, -10 laipsnių Celsijaus, rekomenduojama dėvėti arba specialią kaukę ant galvos su priekyje esančiomis skylutėmis arba kaklajuostę, kuri apsaugo kaklą ir ja uždengti nosį ir burną, kad nebūtų šaltas oras įkvepiamas. Antraip labai lengva peršalti ir susirgti.

Kai bėgdami sušylate, galima kas du žingsnius per nosį įkvėpti, kas žingsnį iškvėpti. Dar toliau bėgant, jeigu didesni nuovargis, reikia kas tris žingsnius tai daryti, svarbiausia nekvėpuoti tiesiai į gerklę. Būtina neapdengtas vietas pasitepti kremu nuo šalčio arba vazelinu.

Egidijus Adomkaitis

– Kokį maistą patartumėte valgyti prieš bėgimą?

– Jeigu ruošiatės šiam bėgimui, tai nereiškia, kad jeigu pradėjote tinkamai maitintis ir vartoti sportinius gėrimus prieš tris dienas ir jums to užteks, tai tikrai ne. Žmogus tam turi ruoštis iš anksto, pradėti pamažu, tos medžiagos turi organizme kauptis. Bėgimo metu angliavandenių paprastai sunaudojama labai daug, dėl to rekomenduojama 5 g vienam kilogramui svorio. Vadinasi, turi būti pakankamai kaloringas krakmolingas maistas, tai grūdinės kultūros, daržovės, kad žmogus sukauptų pakankamai angliavandenių.

Prieš bėgimus naudinga gerti sportinius gėrimus, kurie aprūpina angliavandeniais, mineralais, vitaminais. Likus maždaug valandai iki paties bėgimo galima suvalgyti vaisių, riešutų, atsigerti gėrimų su angliavandeniais, bet jokiu būdu ne su kofeinu, nes kofeinas mažina vandens atsargas organizme, atsiras troškulys. Jei šaltuoju metu į bėgimą nešatės gėrimų su elektrolitais ar tiesiog vandenį, reikėtų į gertuvę susipilti juos karštus, kad jie būtų ne lediniai ir būtų galima atsigerti. Rekomenduojama gerti kas 15 min, o geriausias patarimas tada, kad ištrokšta žmogus.

– Ką patartumėte dėl aprangos?

– Dabar yra kaklaskarės kaip kaukės, kurios priekyje turi skylutes ir kai jūs kvėpuojate, jos neužšąla. Aišku, kai šaltis didžiulis, tai tikriausiai niekas 100 proc. nepadės – apšerkšnija viskas.

Patarimas pagrindinis yra tas, kad apranga būtų kokybiškos medžiagos. Esmė ta, kad nereikia prisirengti nei per šiltai, nei per šaltai – turi būti aukso viduriukas ir jį atrasti lengviausia sluoksniuojant rūbus.

Tarkime, ryte yra šalta – aš irgi dažniausiai ruošiuosi bėgti rytais prieš darbą, ir norisi prisirengti kuo daugiau, nes išėjus būni dar sustiręs, bet tik pradedi bėgti ir pajauti, kad jau yra tų rūbų per daug. Tai kitą kartą jau padarai išvadas ir sluoksniuoji rūbus, ir priklausomai nuo temperatūros ar jau žinau, kad, tarkime, reikės vieno termosluoksnio ir striukės, ar reikės termosluoksnio, marškinėlių ir striukės, ar marškinėlių ilgom rankovėm ir striukės, ar užteks tiesiog kelnių, ar reikės dar papildomai po apačia kažką pasivilkti – tą jau žinai su patirtimi. Bet esmė yra sluoksniuoti ir tada esant galimybei, jei yra per šilta, galima kažkurį sluoksnį nusiimti. Svarbiausia, kad rūbai būtų patogūs ir jie galėtų garinti tą drėgmę, kad jos nesulaikytų.

– Prieš mūsų pokalbį pažiūrėjau, kad sekmadienį turėtų būti -3C. Kokios svarbiausios taisyklės būtų žmonėms, kokia turėtų būti apranga?

– Nežinau ar mano pavyzdys yra geras, bet nemėgstu per daug prisirengti, kadangi sušylu per bėgimą. Aš asmeniškai, turbūt, vilksiuosi ilgesnes timpas, kompresines kojines, ant rankų – kompresinės riešinės ir marškinėlius. Būsiu lengvai apsirengęs, nes -3C bėgant greičiau nėra žema temperatūra. Tačiau kitiems rekomenduočiau apsirengti ilgesnėmis kelnėmis arba timpomis.

Kaklą reikėtų saugoti. Aš taip pat mėgstu ant galvos ryšėti juostelę, kuri saugotų ausis. Taip pat labai svarbu yra ir pirštinės, nes bėgant pirštai nejuda, todėl labai greitai sustingsta.

Egidijus Adomkaitis, Elvyra Ramaškienė

– Kokiai temperatūrai esant nebėgtumėte pats ir nepatartumėte bėgti kitiems?

– Esant -12 laipsnių Celsijaus jau sakyčiau, kad reikia pagalvoti. Žiemą reikėtų įvertinti savo sportinę formą ir sveikatos būseną ir galbūt rinktis bėgimo takelį.

– Kokias pagrindines klaidas daro žmonės, kurie sportuoja lauke žiemą? Ir ką būtinai reikia atsiminti?

– Pirma taisyklė – neprisirengti labai šiltai. Antra – avalynė. Pasižiūrėjus šio savaitgalio orus aišku, jog specialios avalynės nereikės. Svarbu, kad būtų bent minimalus padų protektorius, sukursiantis sukibimą ir neleisiantis praslysti. Tai leis išvengti traumų ir greitai bėgti. Taip pat nesinešti su savimi gėrimų, kurie gali atvėsti. Ir dar išsitepti raumenis šildančius geliu arba kremu, apšildyti galūnes, rankas, saugoti galvą ir kaklą.

Elvyra Ramaškienė

Jei bėgikas vis tik įtaria, kad gali susirgti po bėgimo, ką grįžęs namo turėtų daryti? Atsako vaistininkė E. Ramaškienė. „Pirmiausia reikėtų išgerti vaistažolių arbatos nuo peršalimo, vitamino C. Tai padės organizmui greičiau adaptuotis ir grįžti į savo vėžes. Labai padeda vitaminas C su ežiuole. Žinoma, rimtai susirgus jau reikėtų kreiptis į gydytoją.

Prieš bėgimą vaistininkė taip pat pataria pasitepti veidą apsauginiu kremu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)