Bėgiojimas nepažeis jūsų sąnarių

Ilgą laiką buvo manoma, kad bėgikai yra pasmerkti kelių sąnarių artritui. Tačiau vienas 2018 metų tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Journal of Bone and Joint Surgery“, parodė, kad maratonų bėgikai kelio sąnarių artritu serga netgi rečiau, negu vidutinis planetos gyventojas, niekada nesusidūręs su tokiais sportiniais krūviais.

„Esmė ta, kad visi bėgiojimo privalumai, įskaitant geresnį kaulų audinių tankį, raumenų vystymąsi ir sveiko kūno svorio palaikymą, saugo sąnarius nuo artrito vystymosi“, – aiškino pagrindinė tyrimo autorė, Rothmano ortopedijos instituto ortopedė Danielle Y. Ponzio, kurios specializacija yra klubų ir kelių sąnarių keitimo operacijos. Iš tikrųjų, kompiuterinio modeliavimo tyrinėjimai, praėjusiais metais publikuoti leidinyje „PeerJ“, taip pat parodėׅ, kad įprotis bėgioti stiprina ir didina kelių sąnarių kremzlinio audinio apimtį.

Artritas

Lietingas oras iš tikrųjų gali tapti skausmo keliuose priežastimi

Nors nėra atlikta jokių įtikinančių tyrimų, kurie maudimą keliuose būtų susieję su drėgnu oru, daugybė žmonių skausmą keliuose (ir kituose sąnariuose) pajunta būtent tuomet, kai lauke lyja. Mokslininkai spėja, kad kritus barometriniam slėgiui, įvyksta sąnarių skysčio ir audinių pakitimų, o jei jūsų kremzlės yra pažeistos, nervų galūnėlės būna dar jautresnės įvairiems pokyčiams. Kita – paprastesnė – teorija teigia, kad lietingu oru mes paprastai liekame namie, o tai reiškia, kad mažiau judame. Taigi sąnariai tampa labiau sugrubę. Kokia bebūtų tikroji skausmo priežastis, šiluma arba ledas, taip pat lengvi fiziniai pratimai, pramankštinantys sąnarius, turėtų padėti jums pasijusti geriau.

Kelių traškėjimas einant – ne bėda

Judant jūsų keliai nuolat traška? Nieko baisaus. Šis traškėjimas, kurį skleidžia keliai sėdant arba einant, vadinamas krepitacija. „Paprastai tai būna susiję su mikroskopinių oro burbuliukų sproginėjimu. Šie burbuliukai susidaro sąnarius sutepančiame sinoviniame skystyje, – aiškino Mayo klinikos Ročesteryje ortopedas Danielis B. Sarisas. – Tai tas pats, jei traškintumėte pirštais“.

Krepitacija yra visiškai normalus reiškinys ir dažniausiai nekelia jokio skausmo. Tačiau jei jaučiate diskomfortą ar pastebėjote, kad kelis pradėjo tinti, kreipkitės į gydytoją: kartais panašus traškesys gali reikšti menisko plyšimą ar sinovito – vidinės sąnario sinovinės plėvelės uždegimo – vystymąsi.

Kelio sąnario keitimo operacijos vis labiau tobulėja

Anksčiau chirurgai nedrįsdavo jaunesniems kaip 60 metų pacientams kelio sąnarį keisti dirbtiniu implantu. „Būgštauta, kad ateityje jiems prireiks pakartotinės operacijos ir gal net ne vienos, – sakė D. Y. Ponzio. – Tačiau medicinos inovacijų dėka šiuolaikiniai implantai tarnauja kur kas ilgiau ir 40 ar 50 metų amžiaus žmonėms sukelia mažiau komplikacijų. Šie įtaisai jiems galės tarnauti didžiąją dalį gyvenimo, o gal net visą likusį gyvenimą“.

Kelį skaudėti gali ir dėl klubo bėdų

„Kartais pacientai skundžiasi kelio skausmais, bet juos apžiūrėję ir padarę rentgenogramą nerandame jokių pakitimų, – aiškino D. Y. Ponzio. – Problemų šaltinis gali tūnoti aukščiau. Šlaunikaulis jungia klubą ir kelį, todėl neretai klube kilęs skausmas nuslenka šlaunikauliu ir pasireiškia tik kelyje“.

Taigi jei nėra jokių kelio pažeidimo ženklų, paprašykite ortopedo, kad jis apžiūrėtų ir jūsų klubus, ypač jei jaučiate skausmą kirkšnyje ar pastebėjote eisenos pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)