Karvės pienas gali netikti, bananai gali sukelti pilvo pūtimą

Pasak mitybos ekspertės, nebūtinai reikia pasijusti blogai, norint pradėti vartoti žaliuosius kokteilius, juos galima nuolat įtraukti į savo valgiaraštį, norint praturtinti jį reikalingomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais, žalumynais. Užsiimti prevencija visad geriau, nei gydyti pasekmę.

Geriant šiuos kokteilius galima numesti ir nereikalingus kilogramus, nes juose, jei išlaikomas žalumynų ir vaisių balansas, jie nepersotinami riešutais ar jų pienu, suderinami vaisiai, yra daug ląstelienos, kuri veikia, kaip šluota. Ji surenka riebalų likučius, nereikalingus medžiagos apykaitos produktus, taip pat sukelia sotumo jausmą.

Žaliųjų kokteilių nauda itin didelė. Visų pirma, gauname žalumynų skysta forma, taip jie greičiau įsisavinami, papildome trūkstamų žalėsių paros normą. Žalumynai gausūs vitaminais C, B, magniu, chlorofilu bei ląsteliena. Antra, pasak mitybos specialistės Gintarės Jonaitytės, jie šarmina organizmą: kūno pusiausvyrai išlaikyti per parą rekomenduojama šarminio, t. y. augalinis maistas ir rūgštinio, t.y. gyvulinis maistas, maisto santykis yra 7:3.

„Trečia, turime galimybę gauti daugiau vaisių ir neapdoroto šviežio maisto per dieną. Taip pat daugiau sveikų angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralų ir vitaminų. Šis būdas yra greitas, patogus, sveikas, jei tik teisingai parenkami ingredientai. Žaliasis kokteilis yra greitos energijos šaltinis, galintis pastebimai pamažinti apimtis, išvyti cholesterolį, sumažinti kraujospūdį“, – sakė G. Jonaitytė.

Pasak jos, dažnai žmonės turi per mažai ir netikslių žinių, kaip juos gaminti taisyklingai. Reikia, kad būtų ne tik skanu, glotnu, bet ir pilnai suvirškintos bei pasisavintos maistinės medžiagos, kad mūsų organizmas iš jų gautų didžiausią naudą.

„Pati esu susidūrusi su daugybe žmonių, kurie bando įvairius kokteilius patys, pasiskaitę interneto platybėse, bet dažnai sumaišo visiškai nederančius tarpusavyje ingredientus. Tokiu atveju žalieji kokteiliai „nesuveikia“, gali žmogus jausti net diskomfortą“, – pasakojo mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė.

Viena iš kokteilio sudedamųjų dalių yra skystis. Tai gali būti vanduo; vanduo, pagardintas citrina ar uogų, vaisių milteliais, šviežiai spaustos sultys, augaliniai pienai, kokoso vanduo. Žmonės mėgsta pilti karvės pieną. Ši idėja atkeliavusi iš JAV, nes ten glotnučius dažniausiai daro iš pieno, daug vaisių, truputį žalumynų, ledukų ir sintetinių baltymų miltelių.

Tačiau tai, pasak G. Jonaitytės, didelė klaida. Pieno riebalai ir baltymai gali neigiamai sureaguoti su vaisiais, žmonėms gali pradėti pūsti pilvą, nevirškinti, jaustis sunkumas. Pasterizuoti pieno produktai gali sukelti alergines reakcijas, uždegimus.

Antra kokteilio dalis yra vaisiai arba uogos, o vaisių pagrindą sudaro obuolys, kriaušė. Mėgstama dėti ir bananą.

„Bananas savyje turi daug angliavandenių ir augalinio krakmolo, todėl gali būti, kad jis tiks ne visiems. Išgėrus kokteilį turite jaustis gerai, lengvai, jei jaučiatės kitaip – apsunkęs, pučia pilvą, vadinasi, ingredientas ar jų kombinacija netinka. Dažniausiai šios problemos išnyksta pašalinus iš kokteilio bananą ir sudėjus derančius tarpusavyje ingredientus.

Galima dėti ir dar vieną vaisių, kuris labiau egzotinis ir turtingas savo skoniu, kvapu – šis vaisius gali kompensuoti ar pridėti saldumo, rūgštumo atitinkamai kokteilyje, dažniausiai tai būna ananasas, abrikosas, slyva ar panašūs vaisiai.

Trečia – žalumynai. Jie gali būti auginti – tinka visos lapinės salotos arba laukiniai – garšvos, dilgėlės, pienės ir panašiai. Kiek jų dėti priklauso nuo to, ar žmogus yra pradedantis kokteilių vartotojas ar jau patyręs, nes pradedančiajam didelį žalumynų kiekį įveikti gali būti sunku ir neįprasta.

Žalumynų rekomenduojama dėti apie 60 proc., visa kita – vaisiai ir skystis. Tačiau neįpratusiam žmogui mitybos specialistė rekomenduoja pradėti nuo 40 proc. žalumynų lapų ir palaipsniui jų procentą didinti, kol atsiras įprotis.

„Žalumynų įsisavinimas kokteilio formoje padidėja 2-3 kartus, nei įprastas jų suvalgymas. Organizmui nebereikia taip sunkiai skaidyti žalumynų, nes jie jau yra sumalti, todėl žymiai geriau įsisavinami“, – kalbėjo G. Jonaitytė, tačiau įspėja, kad neturėtume valgyti vien tik skysto maisto.

Chia sėklos

Ketvirta dalis – supermaistas. Tai gali būti įvairios sėklos – čija (ispaninis šalavijas), maca (peruvinė pipirnė), įvairių uogų milteliai (juodųjų serbentų, braškių, aviečių), jūros dumblių milteliai – spirulina, chlorella, kakavos milteliai, augaliniai baltymų milteliai – kanapių milteliai, žirnių, ryžių baltymų milteliai ir pan. Penkta dalis – prieskoniai. Jie gali būti džiovinti ar švieži, pvz., visos prieskoninės žolės, petražolės, mėta, bazilikas, cinamonas, imbieras ir pan.

Pusryčiams vienoks, vakarui – kitoks

Žaliasis kokteilis kartais gali pakeisti ir patiekalą, tačiau jame būtinai turi būti sveikų riebalų, pvz. avokado, ar sveikų baltymų. Jie gali būti gaunami iš riešutų ar augalinių baltymų miltelių. Gerdami žaliąjį kokteilį, pripildome savo organizmą reikalingais skysčiais. Geriausia ingredientus kokteilyje sutrinti ne iki galo, kad liktų gumulėlių, kuriuos būtų galima pakramtyti.

„Kiek dažnai juos reikėtų gerti, priklauso nuo priežasties, kodėl juos geriame: ar norime jais pakeisti kokį nors patiekalą, ar kovoti su kažkokia liga, ar pagerinti sveikatos būklę, ar dėl to, kad skanu. Jei norime organizmą paruošti detoksikacijai, galime gerti 3-5 dienas iš eilės. Vien tik žaliųjų kokteilių vartojimo nerekomenduoju, nes turime gauti ir kramtomo maisto, reikia daryti pertraukas“, – sakė mitybos ekspertė.

Jei šį gėrimą norime įtraukti į bendrą dienos meniu, kokteilis gali būti rytinis ar vakarinis patiekalas, prie jo galima papildomai suvalgyti pilno grūdo košės ar salotų. Jei norime sulieknėti, galima gerti vien žaliuosius kokteilius, pavyzdžiui, 3 dienas, tada organizmas pats natūraliai apsivalo, mažėja apimtys. Kokteilis pusryčiams – labai geras pasirinkimas, nes būtent ryte jis labai gerai įsisavinamas. Tačiau puiku juo papildyti ir pietų, vakaro meniu.

„Ryte žaliajame kokteilyje turi dominuoti daugiau vaisių, t.y lengvai įsisavinamų angliavandenių, vakare, ar po sporto, jame turi dominuoti baltymai. Obuolys dera su bet kuo. Negalima maišyti visko, kas pasitaiko po ranka, nes tada iš žaliojo kokteilio pasidaro „bomba“, kuri mėgsta sprogti“, – šypteli G. Jonaitytė.

Pasak jos, maišyti rekomenduojama panašius produktus. Pavyzdžiui, jei maišome vaisius, tai slyva derės su persikais ir abrikosais, nes jie visi yra kaulavaisiai. Tačiau jei imame visai skirtingus produktus, pavyzdžiui, bananą ir papriką, rezultatas gali būti blogas – mums pūs pilvą dėl šių produktų nesuderinamumo. Taigi, svarbi taisyklė: kuo panašesni produktai, tuo geriau. Be to, labiau atsiskleidžia maistinės savybės ir įsisavinimas, žmogus geriau jaučiasi.

„Dažniausiai tai, kas stovi ant lentynos, nėra trumpo galiojimo produktas, vadinasi, į jį bus kažko pridėta, kas išlaiko šią trukmę. Šviežiai spaustos sultys ir tos, kurios yra pakeliuose, jokiu būdu nebus tas pats. Visos gerosios savybės iš sulčių pakeliuose dingsta arba jų lieka visiškai mažai dėl pasterizacijos, konservantų“, – pasakojo mitybos specialistė.

Pasak G. Jonaitytės, yra spaudimo technologijos, kurios leidžia išlaikyti sultis ilgiau šviežias. Tačiau tai negalioja pamėgtiems glotnučiams, nes jie be nereikalingų mums priedų tiesiog negalėtų išsilaikyti – sluoksniuotųsi ir rūgtų.

„Geriausia kokteilį suvartoti per 3-4 valandas nuo pasidarymo. Jis gali pradėti sluoksniuotis, tačiau nieko tokio, tereikia susimaišyti ir gerti. Vis dėlto, jei žaliasis kokteilis stovi ilgiau, žalumynai gali pradėti atsiskirti, pradėti rūgti, vanduo taip pat atsiskirs, todėl reikia suvartoti kuo greičiau“, – sakė G. Jonaitytė.

Neteisingai juos vartojant, jausime diskomfortą pilve, galimas pykinimas, jei neteisingai parenkami ingredientai, ju kombinacijos ir kiekis, viduriavimas, nors, pasak mitybos ekspertės, tai nėra labai blogai, nes taip apsivalo organizmas.

„Dar galimas pilvo zonos pūtimas, dažniausiai, kai pridedama daug skirtingų ingredientų, saldžių vaisių. Taip pat gali pasirodyti spuogeliai, tačiau tai geras ženklas, rodantis organizmo „šiukšlių“ atsikratymą. Todėl rekomenduočiau vengti į kokteilius dėti sultis iš pakelių, pieną, gyvulinių produktų, nes šie dažnai sukelia alergijas, uždegimus, cukraus, per daug riebalų, apdoroto maisto, įvairių dirbtinių ingredientų“, – apibendrino G. Jonaitytė.
Receptas:

Kai norisi ko nors saldaus, lengvo ir turi tik 5 minutes bei 3 ingredientus ir be žalumos.

Sveikuoliška „Pina Kolada"

Reikės:

1/2 banano (šaldytas bananas duoda gaivumo pojūtį) arba 1 a.š medaus
100 g. saldaus sultingo ananaso
100 ml. (1/2 stiklinės) kokosų pieno (tinka ir migdolų)

Papuošimui: ananaso skiltelės, pavoliotos kokosų miltuose ar smulkiose drožlėse. P.s saldūs vaisiai tarpusavyje puikiai dera.

Gamyba: visus ingredientus sudedame į trintuvą ir sumalame. Supilame į taurę. Mėgaujamės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)