Jas galima valgyti šviežias tik ką surinktas, tačiau taip pat galima šiomis uogomis pagardinti ir įvairius patiekalus.

Šilauogėse daug antocianinų pavadinimu žinomų flavonoidų. Būtent dėl šios medžiagos šilauogės, spanguolės, raudonieji kopūstai, baklažanai pasižymi sodria spalva. Vis dėlto antocianinai ne tik suteikia šilauogėms jų nepakartojamą spalvą, tačiau taip pat ir suteikia šioms uogoms daugybę sveikatai naudingų savybių, rašo medicalnewstoday.com.

Maistinė šilauogių vertė

Vienoje stiklinėje šilauogių yra 84 kalorijos, nė gramo cholesterolio, 1,1 gramo baltymų, 0,49 gramo riebalų, 21 gramas angliavandenių ir 3,6 gramo dietinių skaidulų.

Maža to, vienoje stiklinėje šių uogų yra 24 proc. vitamino C, 5 proc. vitamino B6 ir 36 proc. vitamino K paros normos. Valgydami šilauoges savo organizmą praturtinsite geležimi, kalciu, kaliu, magniu, fosforu, natriu, manganu, cinku, variu, folio rūgštimi, vitaminais B4, A ir E. Be antocianinų mėlynių sudėtyje yra dar ir įvairių fenolio junginių: kvercetino, kemferolio, miricetino ir chlorogeninės rūgšties. Dėl visų šių junginių šilauogės antioksiduoja organizmą.

Dėl sudėtyje esančių bioaktyvių komponentų šilauogių maistingųjų medžiagų koncentracijos indeksas (ANDI), kuris nustatomas pagal vitaminų ir mineralų kiekį, o taip pat ir fiziocheminę sudėtį bei antioksiduojamąjį poveikį. Maisto produktų, iš kurių gaunamai vienai kalorijai tenka didžiausias maistingųjų medžiagų kiekis, ANDI indeksas yra didžiausias. Šilauogės patenka į geriausius įvertinimus gavusių vaisių ir daržovių dvidešimtuką.

Šilauogių nauda organizmui

Visų rūšių vaisiai ir daržovės slopina daugelį su netinkamu gyvenimo būdu susijusių rizikos faktorių. Atlikti tyrimai rodo, kad augalinės kilmės produktų, pavyzdžiui, šilauogių vartojimas mažina nutukimo, diabeto, širdies ligų ir bendrą mirtingumo lygį

Sveiki kaulai

Šilauogėse esanti geležis, fosforas, kalcis, magnis, manganas, cinkas ir vitaminas K padeda išsaugoti sveikus ir tvirtus kaulus.

Geležis ir cinkas itin svarbūs kaulų tvirtumui ir sąnarių lankstumui palaikyti. Kai organizmui trūksta vitamino K, padidėja kaulų lūžių tikimybė, o vartojant pakankamą šio vitamino kiekį organizmas sėkmingiau įsisavina kalcį, o taip pat ir padeda sulėtinti kalcio netekimo spartumą.

Kraujospūdžio mažinimas

Natris kelia kraujospūdį. Šilauogėse natrio visiškai nėra, o šiose uogose esantis kalis, kalcis ir magnis natūraliai mažina kraujospūdį.

Kova su diabetu

Atlikti tyrimai parodė, kad pirmojo tipo diabetu sergančių asmenų, vartojančių daug skaidulų turinčių produktų, kraujyje esantis gliukozės kiekis sumažėja, o antrojo tipo diabetu sergantiems asmenims toks maistas padeda tinkamai sureguliuoti cukraus, lipidų ir insulino kiekį kraujyje. Vienoje stiklinėje šilauogių yra 3,6 gramų skaidulų.

Remiantis JAV mitybos rekomendacijomis, per parą moterys turėtų suvartoti 21-25 gramus skaidulų, vyrams rekomenduojama paros skaidulų norma – 30-38 gramai.

Apsauga nuo širdies ligų

Šilauogėse gausu skaidulų, kalio, folio rūgšties, vitamino C, vitamino B6 ir fitonutrientų. Be to, šiose uogose nėra cholesterolio, taigi jos naudingos širdžiai. Šilauogėse esančios skaidulos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o taip pat ir širdies ligų atsiradimo riziką.

Vitaminas B6 ir folio rūgštis užkerta kelią homocisteino susidarymui. Kai organizme homocisteino kiekis yra itin didelis, tai gali pakenkti kraujagyslėms ir sukelti širdies problemų.

Remiantis neseniai Rytų Anglijos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatais, reguliarius antocianinų vartojimas gali padėti jaunoms ir vidutinio amžiaus moterims sumažinti širdies ligų atsiradimo pavojų 32 proc.

Vėžio prevencija

Šilauogėse esantys vitaminai C ir A, o taip pat ir įvairių rūšių fitonutrientai veikia kaip puikūs antioksidantai, padedantys apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Šios medžiagos slopina navikų augimą, mažina uždegimą organizme, o taip pat ir padeda apsisaugoti nuo stemplės, plaučių, burnos ertmės, ryklės, kiaušidžių, kasos, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio. Be to, šilauogėse yra folio rūgšties, svarbios DNR sintezei ir atsinaujinimui. Folio rūgštis užkerta kelią dėl DNR mutacijų susidarančių vėžinių ląstelių formavimuisi.

Mąstymo gerinimas

Tyrimai parodė, kad šilauogių vartojimas padeda mažinti kognityvinių sugebėjimų prastėjimo, o taip pat ir Parkinsono ligos atsiradimo riziką. Be to, šilauogės gali padėti atgauti laikinai prarastą trumpąją atmintį bei judesių koordinaciją.

Sveika virškinimo sistema

Kadangi šilauogėse gausu skaidulų, jos padeda išvengti vidurių užkietėjimo, taigi užtikrinamas tinkamas virškinimo procesas.

Svorio mažinimas ir sotumo jausmas

Dietinės skaidulos itin svarbios tiems, kuriem mėgina atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, nes jos „užpildo“ virškinamąjį traktą, mažina apetitą, todėl jausitės sotūs ir suvartosite mažiau kalorijų.

Kova su raukšlėmis

Odai taip reikalingam kolagenui pagaminti būtinas vitaminas C – esminė medžiaga, veikianti žmogaus organizmą kaip antioksidantas, padedantis išvengti saulės, taršos ir rūkymo sukeliamų padarinių. Be to, vitaminas C padeda sušvelninti raukšles ir iš esmės gerina odos kokybę. Suvalgius vos stiklinę mėlynių gaunama 24 proc. vitamino C paros normos.

Galimi su šilauogių vartojimu susiję pavojai sveikatai

Jei vartojate kraują skystinančių vaistų, negalima staiga padidinti ar sumažinti suvartojamo vitamino K kiekį, nes šis vitaminas turi didelės įtakos kraujo krešėjimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)