Juodoji ir žalioji alyvuogė? Kaip pasakoja gydytojas, tai – ta pati alyvuogė, tik viena – prinokusi, o kita – dar žalia. Tiesa, tik nuskintos alyvuogės būna tokios karčios, kad jų valgyti praktiškai neįmanoma, todėl beveik visada jos yra marinuojamos.

„Nokdamos alyvuogės tamsėja, bet jos niekada nepasiekia tokios juodos spalvos, kokios jas perkame parduotuvėse. Natūraliai prinokusių alyvuogių spalva varijuoja nuo violetinės iki tamsiai mėlynos ar rusvos. [...] Taip pat natūralių alyvuogių bruožas – nevientisa spalva. Alyvuogės šonas, kuris gavo daugiau saulės, bus tamsesnis, o tas, kuris mažiau – šviesesnis“, – pasakoja A. Unikauskas.

Pasak jo, jei parduotuvėje radome juodų, lygios spalvos alyvuogių, greičiausiai tai bus ne kas kitas, o geležies gliukonatu nudažytos žaliosios alyvuogės.

Pagal Lietuvos higienos normą, alyvuogių tamsinimui leidžiama naudoti geležies gliukonatą ir geležies laktatą. Vienos iš šių medžiagų dedama, kad sūdymo metu patamsėjusi nuo oksidacijos spalva taptų vienoda. „Dažas naudojamas suvienodinti nevienodos spalvos alyvuogės spalvą“, – laidoje „Klauskite daktaro“ aiškina medikas.

Nors Pasaulio sveikatos organizacija geležies gliukonato nėra įtraukusi į pavojingų medžiagų sąrašą, pasak A. Unikausko, dažnai siūloma vengti taip dažytų alyvuogių.

„Ar tikrai būtina vengti, deja, negaliu atsakyti. Viena aišku – tai papildomai, dirbtiniu būdu įvedamas dažas. Tyrimų, ar jis kenksmingas, ar ne, kol kas neturime“, – pabrėžia jis.

Alyvuogės aprūpina organizmą antioksidantais. Antioksidantai užkerta kelią daugeliui ligų. Tokių, kaip širdies ligos ir vėžys. Daugiausiai antioksidacinių savybių alyvuogėms suteikia jose esantys polifenoliai. Įrodyta, kad jie padeda nesusirgti vėžiu, diabetu, stabdo senėjimą ir tausoja nervų sistemą.

Alyvuogės taip pat mažina blogojo cholersterolio kiekį ir aukštą kraujospūdį.

Plačiau apie jų naudą sveikatai – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.