Mūsų organizmo vidus panašiai kaip katės išorė nereikalauja pagalbos švarinantis. Tiesą sakant, organizmas ne itin palankiai reaguoja į bet kokias intervencijas. Tereikia reguliariai valgyti paprastą, sveiką maistą – produktus, kuriuose daug skaidulų ir mažai (arba visiškai nėra) cukraus, konservantų ir nesveikųjų riebalų – ir organizmas bus sveikas ir naujas lyg ką tik nuo konvejerio.

Vis dėlto kartais mums visiems pasitaiko paslysti, ypač kai svetingai vaišina artimieji. Nusiminti ir apskritai numoti ranka į sveiką gyvenimo būdą nereikėtų – juk organizmui galima padėti išsivalyti, pašalinti susikaupusius toksinus.

Štai dvylika produktų, kurie padeda iš organizmo pašalinti toksinus.

Smidrai

Smidrai yra natūralus diuretikas, jie padeda nuo pilvo pūtimo ir kitų nemalonių simptomų. Juose daug amino rūgščių ir mineralų, todėl jie palengvina pagirių simptomus, teigiama leidinyje „Journal of Food Science“ paskelbto tyrimo išvadose.

Avokadai

Šiuose itin naudinguose vaisiuose yra dviejų rūšių aliejų – linalolio ir geranyl acetato, kurie, kaip įrodyta, padeda nuo dirgliosios žarnos sindromo ir kitų virškinimo sistemos sutrikimų. Leidinyje „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime aprašomas bandymas, kai mokslininkai žiurkėms su pažeistomis kepenimis davė 22 skirtingų rūšių vaisių.

Paaiškėjo, kad veiksmingiausiai kepenų funkciją atkuria avokadai.

Bananai

Bananai turi daug kalio, todėl kompensuoja natrio poveikį ir sumažina skysčių susikaupimą. Taip pat bananuose yra atsparaus krakmolo, kuriuo maitinasi gerosios žarnyno bakterijos.

Burokėliai

Šiuose raudonuose šakniavaisiuose yra antioksidanto betalaino, kuris skatina kepenų – pagrindinio organizmo detoksikavimo organo – ląstelių regeneraciją.

Citrusinių vaisių žievelės

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, citrinų, žaliųjų citrinų ir kitų citrusinių vaisių žievelėse yra antioksidanto d-limoneno, kuris, kaip buvo įrodyta, stimuliuoja kepenų enzimus.

Lapiniai kopūstai

Ne veltui lapiniai kopūstai dažniausiai patiekiami prie keptos vištienos. Leidinyje „Nutrition Research“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad šiuose žalumynuose esančios maistinės medžiagos organizme susijungia su tulžies rūgštimis ir neleidžia kauptis cholesteroliui kraujyje.

Sąrašo tęsinys


Dižono garstyčios

Arbatiniame šaukštelyje Dižono garstyčių yra vos 5 kalorijos, tačiau jos kelioms valandoms 25 proc. pagreitina medžiagų apykaitą, teigia britų tyrėjai. Svarbu rinktis grynas garstyčias be cukraus ir medaus.

Greipfrutai

Japonų mokslininkų tyrimo išvadose teigiama, kad greipfrutai suaktyvina rudųjų riebalų ląstelių riebalus deginančią veiklą, tad skatina riebalų skaidymą ir kartu mažina apetitą.

Antrajame tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „Metabolism“, teigiama, kad kasdien suvalgant po pusę greipfruto per šešias savaite liemens apimtis gali sumažėti iki 2,5 cm.

Kiviai

Kiviai yra vieni iš nedaugelio produktų, kuriuose yra ir skaidulų, ir omega-3 riebalų rūgščių, tad jie suaktyvina virškinimo sistemos veiklą, malšina uždegimus ir stiprina širdį.

Sardinės

Leidinyje „International Journal of Cardiology“ paskelbtose tris savaites vykdyto tyrimo išvadose teigiama, kad rūkaliams, kurie kasdien vartojo 2 gramus omega-3 riebalų rūgščių – tiek jų yra 100 g sardinių porcijoje – akivaizdžiai pagerėjo kraujagyslių elastingumas.

Ciberžolė

Leidinyje „Gut“ paskelbto tyrimo duomenimis, skaisčiai oranžinėje ciberžolės šaknyje esantis kurkuminas, kaip įrodyta, sumažina tulžies latakų užsikimšimo ir kepenų randų susidarymo tikimybę, nes užkerta kelią uždegiminius procesus sukeliančioms cheminėms reakcijoms.

Ciberžolė

Baltoji arbata

Leidinyje „Nutrition & Metabolism“ paskelbtame tyrime teigiama, kad baltoji arbata organizme skatina riebalų skaidymą ir tuo pat metu blokuoja naujų riebalų ląstelių susidarymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)