Farmacininkas, žolininkas Virgilijus Skirkevičius sako, kad pirmieji pavasario augalai kone stebuklingai veikia sveikatą. „Po žiemos būname apsunkę, mažiau energingi. Jei norime būti sveiki, turime atsinaujinti, išsivalyti organizmą, kraują. Todėl patariu skubėti į pievas ieškoti pirmųjų žalumynų, nes jie – naudingiausi“, – pataria žolininkas. Ankstyvo pavasario augalai didina hemoglobino lygį kraujyje, teikia jėgų. Ką tik išdygusiose žolelėse gausu antioksidantų, mineralų, kitų naudingų medžiagų.

Jaunos šakelės, ūgliai, pumpurai – visos augalo dalys yra vertingos. Labai naudingi šiuo metu beržų, juodųjų serbentų pumpurai. Pastarieji ypač stiprina antinksčius, kurie pavasarį būna nusilpę. „Prisiskinkite ir aviečių ūglių, jaunų žemuogių lapelių, kurie stiprina imuninę sistemą, padeda atgauti jėgas“, – pataria farmacininkas.

Pavasarį itin naudingas augalas – kietis. Jaunomis šakelėmis galima skaninti salotas. Kietis – priešuždegiminis augalas, nuima spazmus, teigiamai veikia virškinimą.

Virgilijus Skirkevičius

Nerinkite žydinčių augalų

Juodųjų serbentų pumpurus, sumaišę su beržų pumpurais turėsite sveikatą stiprinančios arbatos. Po arbatinį šaukštelį šių pumpurų užplikykite puse litro karšto vandens ir palaikykite pusvalandį. Tokią, medumi paskanintą arbatą, po du puodelius per dieną gerkite apie porą savaičių. Ši arbata ypač tiks tiems, kurie serga podagra, reumatu, kuriems reikia valyti kraują. „Po žiemos daugelio mūsų kraujas užterštas“, – atkreipia dėmesį V. Skirkevičius.

Medžių pumpurus, pasak augalų žinovo, visada naudinga ir džiovinti, tik reikėtų atminti, kad džiovintų stipresnis poveikis. Nuskintus pumpurus apie tris valandas reikėtų pamirkyti vandenyje, nes jie turi išbrinkti.

Ar visiems tinka organizmą stiprinti pavasario pumpurais? „Juose gausu dervų, kurios labai aktyviai veikia inkstus, tad jeigu jie jautrūs, pumpurus patarčiau vartoti atsargiai“, – pataria farmacininkas.

Patys žaliausi augalai, pasak V. Skirkevičiaus, turi daugiausiai vitamino C. Jo augaluose ankstyvą pavasarį yra gerokai daugiau nei kitais metų laikais – vasarą ar rudenį jau būna kiek kitokia medžiagų sudėtis. „Nereikia tik rinkti vėdryninių augalų, turinčių skiautėtus arba suskaldytus lapus ir kekėse išsidėsčiusius žiedus. Daugelis rūšių turi nuodingų medžiagų – alkaloidų bei gliukozidų“, – įspėja farmacininkas. Visus geltonai, mėlynai žydinčius augalus palikite pievose, kad pasigrožėtų jais mūsų akys.

Jaunas dilgėles vartokite be baimės

Neskubėkite pievoje apeiti ką tik prasikalusių piktžolių: dilgėlių, garšvų ar pienių. Tiems, kurie baiminasi, jog dilgėlės tirština kraują, V. Skirkevičius sako, kad labiausiai jį tirština mūsų baimės, pyktis ir pavydas, o jaunos dilgėlės turi daug folinės rūgšties, vitaminų, karotinoidų, todėl jas galima valgyti be baimės. „Jei kraujas linkęs krešėti, rudenį reikėtų atsargiau vartoti dilgėles, o šiuo metu ypač naudinga jų prisiskinti bei įmaišyti į salotas, kitus patiekalus“, – sako žolininkas.

Farmacininkas teigia, kad jaunos dilgėlės veikia kaip diuretikas, valo kraują, skatina šlapimo susidarymą ir jo išsiskyrimą. Be to, dilgėlės skatina kaulinio audinio regeneraciją.

dilgėlė

Prisiskynę dilgėlių, pirmiausia jas nuplikykite karštu vandeniu, tada supjaustykite ir maišykite su kitais pavasario augalais: kiaulpienių lapais, žliūgėmis, garšvomis, serbentų lapais... Limfinę sistemą patikimai valo kiaulpienių lapai.

Nevalgykite neskanių salotų

V. Skirkevičius sako, kad salotos turi būti skanios, todėl į jas įmaišyti reikėtų dar ir mėgstamų daržovių bei prieskonių. Pastarieji padeda įsisavinti reikalingas medžiagas. „Jei raukysitės valgydami salotas, žalumynai nebus gerai suvirškinti. Jeigu turite virškinimo sutrikimų, kad ir labai sveikas, bet jums neskanus patiekalas, gali visiškai sutrikdyti virškinimo ar žarnyno veiklą“, – tikina žolininkas.

Farmacininkas atkreipia dėmesį, kad žoles skrandžiui suvirškinti yra sunkiau negu mėsą. Gardinant salotas jis pataria nebijoti į jas įmaišyti ir grietinės: „Organizmas turi gauti riebalų. Siekiant išlikti sveikais jie mums būtini. Žinoma, viską reikia valgyti su saiku.“

Tiesa apie žaliuosius kokteilius

Daugelio pamėgti žalieji kokteiliai, į kuriuos dedame tiek vaisius, tiek įvairius žalumynus, nusipelnė farmacininko kritikos. Virgilijus Skirkevičius pataria vaistažolių nemaišyti su vaisiais.

„Žaliuosius augalus iš pievos labiau tinka derinti su daržovėmis. Žinoma, kiekvieno organizmas yra labai individualus, todėl siūlau patiems paeksperimentuoti ruošiant patiekalus bei stebėti savo savijautą. Savistaba padeda atsirinkti, kokie produktai bei jų mišiniai tinka labiausiai“, – įsitikinęs farmacininkas. Be to, jis pataria nebūti smulkmeniškais ir „neimti stipriai visko į galvą“, nes virškinimas gali trikti vien nuo įtampos bei noro maitintis idealiai, pagal taisykles. Žolininkas sako, kad geriau jau mažiau paisyti taisyklių ir valgyti gerai nusiteikus, negu būti įsitempus ir bandyti tobulai suderinti produktus.

Pasigaminkite maisto papildą iš dilgėlių

Žolininkė Danutė Kunčienė sako, kad patys geriausi maisto papildai – pievoje. „Jei nėra galimybių prisiskinti žolelių ar jų nepažįstame, nėra blogai ir pirkti papildus iš vaistinės. Tačiau labiau išlošia tie, kurie patys prisirenka ankstyvųjų lauko augalų. Iš jų lengviau organizmas pasisavina reikalingas medžiagas“, – sako žolininkė.

Danutė Kunčienė

Svarbiausios pavasario žolės, kurias naudinga valgyti ankstyvą pavasarį, yra trys: garšva, dilgėlė ir žliūgė. Pastaroji piktžolė turi labai ploną stiebelį, mažyčius baltus žiedelius, smulkius, ovalios formos lapelius. Šiame augale yra A. B, E, K, C vitaminų, flavonoidų, fitoncidų, mineralų (kalio, kalcio, geležies, magnio). Sultys, nuovirai ir pati žolė normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina širdies bei nervų sistemos veiklą. Veiksmingai organizmą stiprinanti priemonė taip pat padeda numesti svorį. Žliūgėmis gardinkite salotas. Pavasarį žolelės dar yra neišvargintos saulės, jose gausu organizmui reikalingų medžiagų, o vidurvasaryje jose bus daugiau celiuliozės. „Pirmųjų pavasario dilgėlių naudinga pasirinkti daugiau. Susidžiovinkite jas ir sutrynę į miltelius ilgus metus turėsite sveikatai naudingą maisto papildą“, – pataria žolininkė. Naudinga gamtoje šiuo metu paieškoti ir dirvinio asiūklio, kuris yra tikras silicio šaltinis. Berankiojant žoleles, galima pasidairyti ir laukinių aviečių pumpurų.

Danutė Kunčienė pataria vieno valgymo metu lauko žolių suvartoti apie žiupsnį. „Prie žolelių tiks ir šiltnamyje užauginti ridikėliai ar agurkai. Taip pat tinka žalumynus derinti su topinambais“, – pataria žolininkė. Ji sako, kad žoleles galima ir parauginti: „Smulkiai supjaustykite garšvas, dilgėles, žliūges ir užpilkite trupučiu raugintų kopūstų sulčių. Raugintų žolelių skonis dar geresnis, o maistingosios savybės nedingsta.“

Vaistažolės ir cheminiai vaistai

Farmacininkas Virgilijus Skirkevičius sako, kad neretai žmonės galvoja, jog jauni augalai, kurie skatina augimą, atsinaujinimą, netinka sergantiems onkologinėmis ligomis. Tokiems ligoniams, pasak jo, griežtai negalima valgyti žalių augalų, gerti želmenų sulčių šaltuoju metu, bet pavasarį nedideli jų kiekiai neturėtų pakenkti.

„Juk valytis, detoksikuoti organizmą turi visi. Valgydami žalumynus labai padedame ir kepenims“, – teigia žolininkas. Pagal kinų mediciną, pavasaris – kepenų ir tulžies pūslės laikas, todėl šiuo metu reikalingi augalai, kurie regeneruotų, atstatytų, stimuliuotų, skatintų. Todėl suskubkite ir daiginti augalus. Cukralige sergantiems žmonės ypač tinka daiginti žirniai.

Tiems, kurių silpnesnis imunitetas ar pavasarį dar nespėjo išgyti po žiemą kamavusių peršalimo ligų, V. Skirkevičius pataria vartoti aviečių stiebų, taip pat juodųjų serbentų šakelių su pumpurais arbatą. Šakeles reikėtų sukarpyti, užpilti karštu vandeniu ir termose palaikius apie 30 minučių gerti arbatą. Galite ją paskaninti medumi. Kuo daugiau pavasarį šalčio ir drėgmės, tuo daugiau žmogus turi gleivių, dėl to ilgiau kosėja, o ši arbata kaip tik tirpdo gleives, mažina kosulį.

Paklaustas, kaip žolelių arbatas gerti vartojant cheminius vaistus, farmacininkas sako, kad žmogus turėtų laikytis tikslių instrukcijų, kada vartoti vaistus. „Gydantis cheminiais vaistais būtų neteisinga sakyti, kad negalima kartu gerti ir augalų arbatų. Tik reikia paisyti nurodytų rekomendacijų, – įspėja V. Skirkevičius. – Augalų arbatų negalima gerti su vaistais ar iškart prieš ar po jų vartojimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)