Nejau pasilepinimas lovoje savaitgalį gali pražudyti? Kaip rašoma leidinyje „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, pasirodo, ilgesnis miegas savaitgalį didina diabeto ir širdis ligų riziką. Kadangi daugelio miego laikas keičiasi priklausomai nuo to, ar tai darbo diena, ar savaitgalis, tyrimo duomenys turėtų būti daug kam aktualūs. Ar iš tiesų pavojus toks didelis?

Tyrėjų teigimu, miego laiko keitimas keliomis valandomis prilygsta laiko zonos keitimui – sutrinka širdies ritmas, dieną būname mieguisti. Be to, kaip parodė tyrimas, kuriame dalyvavo 477 žmonės, padidėja trigliceridų kiekis kraujyje ir sumažėja gerojo cholesterolio lygis. Taip pat gali padidėti svoris. Na o pelėdoms (tie, kurie eina miegoti vėliau ir keliasi vėliau) visos rizikos buvo didesnės nei vyturiams.

Ką daryti

Tyrimo duomenys parodė tam tikrą miego laiko kaitos ir kraujo tyrimų sąsają. Rezultatai nerodė, kad savaitgaliais miegantys ilgiau susirgo širdies ligomis ar diabetu, tiesiog didėja ligų rizika. Miego tyrimų centro profesorius Jimas Horne‘as pabrėžė, jog nereikėtų jaudintis, juo labiau, kad stresas trikdo miegą, per mažai miegant darbo savaitę organizmui reikia ilgesnio miego savaitgalį.

Tyrimai rodo, kad darbo dienomis miegant po penkias valandas, savaitgalį tereikia pamiegoti 1,5 val. ilgiau, kad organizmas atsistatytų. Na o didžiausi sveikatos priešai – stresas darbe ir per mažai miego, o ne padidėjęs trgliceridų kiekis kraujyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)