Medikai pataria suaugusiems apsiriboti 6 g druskos per dieną, o tai atitinka 2,4 g natrio, informuoja dailymail.co.uk.

Tačiau Bostono universitete atliktas tyrimas parodė, kad mažiau druskos vartojančių žmonių kraujospūdis buvo aukštesnis.

Tyrėjų teigimu, druskos mažinimas – pernelyg paprastas sprendimas, nepaisoma fakto, kad druska skatina organizme gamintis hormonus, kurie reguliuoja kraujospūdį.

Daugumai žmonių, kurie dėl širdies ligos ėmė vartoti mažiau druskos, kraujospūdis sumažėjo, bet jie – druskai jautrūs žmonės, galbūt todėl jiems ir sutriko širdies veikla.

Druskos ribojimas gali sumažinti kraujospūdį, tačiau, ekspertų teigimu, kalis, kurio yra bananuose, bulvėse, taip pat magnis, kalcis irgi gali subalansuoti kraujospūdį.

Medicinos profesorė Lynn Moore iš Bostono universiteto Medicinos mokyklos teigė: „Daugelis aukštą kraujospūdį turinčių žmonių jautriai reaguoja į druską, tad druskos ribojimas jiems sumažins kraujospūdį, o gal net širdies ligų riziką. Bet nei mūsų, nei ankstesni tyrimai nepatvirtina teiginio, kad visi turėtų vartoti mažiau druskos, jei nori sumažinti kraujospūdį.“

Tyrėjai stebėjo 2 632 vyrų ir moterų nuo 30 iki 64 m. amžiaus, kurių kraujospūdis tyrimo pradžioje buvo normalus.

Per 16 tyrimo metų pastebėta, kad per dieną po 2,5 g druskos suvartojančių žmonių kraujospūdis buvo aukštesnis.

Vartojusių didesnį, nei rekomenduojama, druskos kiekį žmonių kraujospūdis buvo žemesnis, nors keli asmenys tikrai gausiai vartojo druskos.

L. Moore aiškino: „Sumažinus druskos vartojimą daliai žmonių gali sumažėti kraujospūdis, bet ne visiems. Galimos netgi nepageidaujamos pasekmės – pavyzdžiui, gali padidėti širdies ligų rizika.

Vienpusiškai susikoncentruojant į druską atmetama kitų mineralų svarba, kaip antai, kalio, magnio ir kalcio. Nauji tyrimo rezultatai patvirtina kitų tyrimų išvadas, kurios vertė suabejoti mažo kiekio druskos nauda žmonėms.“

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti Eksperimentinės biologijos suvažiavime Čikagoje.

Ankstesni didelės apimties tyrimai parodė, kad labai daug druskos vartojantiems žmonėms stipriai padidėja širdies ligų rizika. Mažiausia širdies problemų rizika tiems, kas vartoja druskos su saiku, bet ne per mažai.

Tačiau širdies ir kraujagyslių medicinos profesoriaus Grahamo MacGregoro nuomone, tyrimas klaidina žmones, nes skatina vartoti druskos, dėl to „didėja kraujospūdis, o tai – pagrindinė insulto, širdies ir inkstų ligų priežastis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)