aA
Kad didžiausių metų švenčių džiugesio nepritemdytų prasta savijauta, šalies gyventojai griebiasi įvairiausių būdų, o sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį į netinkamus valgymo įpročius, rašoma pranešime spaudai. Ką šiais metais ruošti Kūčių stalui, kaip pratinti pilvą, kad daugiau „tilptų“, o tuo pačiu ir kaip „neapkrauti“ virškinamojo trakto bei išvengti „sustojusio“ skrandžio pojūčio?
Iššūkiai skrandžiui – aguonpienis, silkė pataluose ir grybai: specialistės patarimai padės išvengti nemalonumų
© Vida Press

„Pamačius įvairiausiomis vaišėmis gausiai nukrautą šventinį stalą kyla pagunda valgyti viską iš eilės, o ir prieš mamų ar močiučių ruoštus patiekalus atsilaikyti būna išties sunku. Nors per Kūčias turėtume pasninkauti, tačiau dauguma tradicinių patiekalų susideda iš aguonų, grybų ir žuvies. Šie populiarūs ingredientai yra riebūs, sunkiai virškinami bei kaloringi. Kai prie to dar prisideda mažas fizinis aktyvumas, tokia kombinacija skrandžiui tampa tikru iššūkiu. Prarastas saikas ir sveika nuovoka gali sukelti nejuokingus sveikatos sutrikimus: ne tik virškinimo problemas, bet ir apsinuodijimą maistu. Todėl labai svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kokia eilės tvarka bei kaip dažnai tai darome“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Raimonda Truncė.

Iššūkiai skrandžiui – aguonpienis, silkė pataluose ir grybai: specialistės patarimai padės išvengti nemalonumų
© DELFI / Domantas Pipas

Norintiems išvengti sunkumo pojūčio teks atsisakyti aguonų

Kūčiukai, jos teigimu, nėra tokie jau nekalti kaip atrodo. Šį produktą ypač atsargiai turėtų vartoti turintys refliuksą – padidėjusį rūgštingumą, nes kūčiukų sudėtyje esančios mielės stipriai padidina skrandžio rūgštingumą.

Aguonų pienas taip pat patenka į saikingai vartojamų produktų sąrašą. Jo vengti turėtų vyresnio amžiaus žmonės bei virškinimo ir žarnyno problemų turintys žmonės.

„Aguonų mūsų organizmas praktiškai nevirškina, o tik sulėtina ir taip jau sulėtėjusią žarnų peristaltiką švenčių metų, kai mažiau judame ir tik sėdime prie stalų. Aguonų ir pieno kombinacija sutrikdo virškinimo procesą, atsiranda sunkumo ir pūtimo jausmas, gali sumažėti arba padidėti vaisto įsisavinimas organizme. Taip pat ne paslaptis, kad aguonose yra opioidų ir nors lietuviškose aguonose randamas nedidelis jų kiekis, žmonėms, vartojantiems stiprius nuskausminamuosius ar psichiką veikiančius vaistus reiktų būti atsargesniems ir aguonpienio su kūčiukais, aguonų pyrago ar virtinukų valgyti kuo mažiau“, – pažymėjo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Turintys alergijų žmonės, sergantys hipertenzija ar inkstų ligomis bei vartojantys šioms ligoms gydyti skirtus vaistus turėtų vengti švenčių stalo karalienės – žuvies, o ypač silkės patiekalų. Silkėje esantis didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sulaikyti skysčius organizme. Tai sukelia kojų, rankų ir paakių tinimą, padažnėjusį širdies ritmą.

„Su kitu tradiciniu kalėdinio stalo pasididžiavimu – grybais, taip pat reiktų elgtis apdairiai. Žmogaus organizmui grybus virškinti sunku ir dažnai sukelia „sustojusio“ skrandžio pojūtį. Valgant grybus, atsiranda ir nemaža apsinuodijimo rizika, nes grybai labai greitai genda. Rekomenduojama juos konservuotus laikyti ne ilgiau nei pusmetį, o pakartotinai pašildytų – nevalgyti iš viso“, – pabrėžė R. Truncė ir priduria, kad grybų geriau nevalgyti vaikams, nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes jų virškinimo sistema yra jautresnė.

Raimonda Truncė
Raimonda Truncė
© Organizatorių nuotr.

Švenčių stalo taisyklės: paragauti, padaryti pertrauką, atsigerti vandens ir pajudėti

Pasak vaistininkės, viena svarbiausių taisyklių prie šventinio stalo yra viską valgyti ragavimo būdu, nedideliais kiekiais, po nedidelį šaukštą, mažais kąsniais.

„Kiek įmanoma laikykitės įprasto režimo – laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, nes tuomet prie Kūčių stalo neatsisėsite alkani. Valgant skirtingus patiekalus reiktų padaryti bent 15-20 minučių pertrauką, per kurią reiktų pajudėti, atsigerti vandens ar žolelių arbatos, o desertą galima ragauti praėjus bent trims valandoms po paskutinio patiekalo“, – sako R. Truncė.

Nustatyta, kad žmogaus skrandyje telpa 500-700 gramų maisto, todėl suvalgyti reiktų tiek maisto, kiek telpa ant delno, nes žmogaus skrandžio talpa atitinka žmogaus kumščio dydį.

Svarbiausia yra saikas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkės teigimu, persivalgius, pirmiausia, žmogus pajaučia pilvo pūtimą ir skausmą, kartais netgi prasideda viduriavimas arba vidurių užkietėjimas bei pykinimas, būna silpna, svaigsta galva, jaučiamas mieguistumas, pakyla kūno temperatūra.

Anot vaistininkės, persivalgymo sukelta prasta savijauta vieniems praeina pagulėjus ir pailsėjus, o kiti yra priversti kreiptis į gydytoją.

„Geresnei savijauta padeda anglies tabletės, virškinimo ar kasos fermentai. Kitą dieną reiktų vengti valgyti sunkiai virškinamą maistą ir, geriausia, bent pusdienį apskritai nieko nevalgyti, „valyti“ organizmą skysčiais, taip pat šiek tiek pajudėti – pasivaikščioti. Tačiau svarbiausia taisyklė visose gyvenimo srityse yra saikas“, – reziumavo R. Truncė.

www.DELFI.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
2.8571

Gydytojai onkologai pasakė, kas gali padėti sumažinti skrandžio vėžio riziką (3)

Skrandžio vėžys yra trečia pagrindinė mirčių nuo vėžio priežastis pasaulyje. Lapkričio...

Į Daniją išvykęs jonavietis save vadina pabėgėliu: teigia, kad emigravus išsisprendė sveikatos bėdos (132)

Ne emigrantas, o pabėgėlis dėl užteršto Lietuvos oro – taip apie save sako šiuo metu...

Gydytojas Morozovas turi aiškią nuomonę: gerosios bakterijos – išsigelbėjimas ar nevertas pinigų produktas (4)

​Jos gydo nuo visko. Padeda ir nuo spuogų, ir nuo pilvo pūtimo, ir nuo besikartojančios...

Gydytojas išvardijo silpstančio imuniteto požymius ir patarė, kas gali padėti jį sustiprinti (28)

„Sveikos mitybos įpročiai mažina tikimybę susirgti COVID-19 infekcija“, – pranešime...

Specialistas – apie vieną dažniausių klaidų lengvai susirgus COVID-19: dėl to gresia raumenų skausmai (88)

Viena dažniausių koronaviruso komplikacijų – stiprus plešiantis raumenų skausmas ir...

Top naujienos

D+Kalbino Daiva Žeimytė-Bilienė, parengė Laura Tarandaitė

Dulkys apie interpeliaciją: pirmas žmogus, kuriam nunešiau savo planą, buvo šalies prezidentas siūlo galvoti apie kitokias gydymo paslaugų kainas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys neskuba atsakyti į Seimo opozicijos pasirašytą...

D+Aistė Žebrauskienė

3 investavimo pamokos pagal Mauricą: kokių kvailysčių nedaryti ir kaip gauti didžiausią grąžą

„Jeigu mes tiek taupytume ir taip investuotume kaip Švedija, tai galėtume pasikelti savo...

Jasikevičius po lengvos pergalės gyrė ne tik Jokubaitį, bet ir Zdovcą (5)

„Barcelonai“ su Kauno „Žalgiriu“ nesužaidus nė keturių minučių Šarūnas Jasikevičius...

Savaitgalį – žiemiškai orai: kai kur smarkiai snigs (1)

Į šalį atslinkęs pietinis ciklonas atneš orų permainas ir žiemišką nuotaiką.

Šaro „Barca“ parodė klasę – „Žalgiriui“ leido kvėpuoti tik pusę kėlinio (244)

Penktadienio vakarą „Palau Blaugrana“ arenoje vykusiose Eurolygos 12-ojo turo rungtynėse turnyro...

Mokslininkai skubiai imasi naujojo COVID-19 varianto: tokios perdavimo spartos nebuvo nuo pat pandemijos pradžios baiminamasi, kad omikron „atims karūną“ iš delta atmainos (177)

Pietų Afrikos mokslininkai stengiasi žaibiškai išsiaiškinti, kaip greitai gali plisti naujojo...

Savo balso nebepažinęs Maksvytis braukė prakaitą: net nepavyko išeiti į Klaipėdą pasivaikščioti (7)

25:0 – tokiu spurtu po padrikos rungtynių pradžios raumenis pramankštinusi Lietuvos rinktinė...

D+Jurga Grigienė

Steve'ą Jobsą gydęs gydytojas apie galimybes įveikti vėžį: kai kurie jo patarimai dėl gyvensenos, mitybos ir papildų gali šokiruoti (1)

Medicinos ir inžinerijos profesorius, daktaras Davidas B. Agusas, dėstantis Pietų Kalifornijos...

Po pirmosios pergalės – skaudi procedūra: į Čekiją rinktinė keliaus sumažėjusi (6)

Lietuvos rinktinės vairininkas Kazys Maksvytis iš karto po mačo su Bulgarija atsisveikino su...

Imunologas Strioga apie naująją koronaviruso atmainą: gali kilti nauja pandemijos banga (78)

Imunologas Marius Strioga paaiškino, kodėl naujoji koronaviruso atmaina , jau gavusi omikron...