Marius negali atsidžiaugti, kad persodinti plaukus patikėjo Turkijos medikams. Už plaukų transplantacijos operaciją Turkijoje jis sumokėjo žymiai pigiau negu ji būtų kainavusi Lietuvoje, o ir ligoninės personalo darbu bei jam skirtu dėmesiu liko sužavėtas, rašoma pranešime spaudai.

Išvažiuoti anksčiau sutrukdė karantinas

„Apie galimybę persodinti plaukus Turkijoje sužinojau, naršydamas internete“, – prisiminė Marius.

Vyras atkreipė dėmesį, kad tokių operacijų kainos Turkijoje yra daugiau nei perpus mažesnės negu Lietuvoje. Tiesa, pabijojo klinikos ieškotis pats, nuogąstaudamas dėl galimų apgavysčių, tad kreipėsi į oficialius Turkijos medicininio turizmo asociacijos (angl. Turkish Healthcare Travel Council – THTC) atstovus Lietuvoje.

„Manęs paprašė atsiųsti tris nuotraukas: iš galvos priekio, pakaušio ir apykaklės srities, kad būtų galima matyti, kaip atrodo donorinė zona. Iš donorinės zonos ties apykaklės sritimi augantys plaukeliai turėjo būti persodinti į viršugalvį, kur buvo išretėję. Šios nuotraukos buvo nusiųstos į plaukus persodinti sutikusią kliniką Stambule. Jos gydytojas įvertino, ar galės daryti plaukų transplantaciją.

Dar reikėjo atsakyti į klausimus, ar nesergu kokiomis nors lėtinėmis ligomis“, – pasakojo vilnietis.

Plaukų persodinimas

Marius buvo suplanavęs į Stambulą skirsti dar balandį, bet dėl koronaviruso užsidarė sienos ir prasidėjo karantinas, tad išsvajotąją operaciją teko atidėti iki rugsėjo pradžios.

Sužavėjo dėmesys

Prieš operaciją Marius nusipirko bilietus į Stambulą (galėjo pirkti ir THTC atstovai, bet, kadangi jis dirba Norvegijoje, pačiam nusipirkti buvo patogiau), kelionės organizatoriai padėjo išrinkti arčiausiai klinikos esantį ir jo pageidavimus labiausiai atitikusį viešbutį.

Dar vyrui teko apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, atlikti kraujo tyrimus, kad būtų įvertintas kraujo krešumas. Lietuvoje jis išsityrė ir dėl koronaviruso, tad Stambule papildomai tirtis nebereikėjo.

„Atskridus į Stambulą, oro uoste mane pasitiko vairuotojas, kuris nuvežė tiesiai į viešbutį. Jame pernakvojau, o jau kitą rytą, 9 valandą, viešbutyje susitikau su Turkijos medicininio turizmo asociacijos gydytoju, paskirtu rūpintis manimi visos kelionės metu. Šis susitikimas buvo suplanuotas dar Lietuvoje“, – sakė Marius.

Tą pačią dieną vyrui atlikta plaukų transplantacija. Operacija truko apie 10 valandų. Ji buvo iš dviejų dalių: vienos dalies metu iš donorinės zonos buvo išimti persodinimui tinkami plaukų folikulai, kurie buvo apdoroti specialiame skystyje, o per kitą dalį šie folikulai implantuoti nuplikusioje galvos zonoje.

Plaukų persodinimas

Marius sakė, kad didelio skausmo nejutęs, nes buvo atlikta nejautra.

Po operacijos lietuvis grįžo į viešbutį, pailsėjo, o kitą dieną, 12 val., jam buvo paskirtas dar vienas susitikimas su operaciją atlikusiu gydytoju.

Klinikoje Mariui išplovė galvą, paaiškino, kaip reikės prižiūrėti persodintus plaukus ir davė specialių šampūnų.

„Apie 14 val. jau buvau laisvas ir iki skrydžio galėjau dar pusdienį pasivaikščioti po Stambulą. Gailiuosi tik vieno, kad po operacijos nepasilikau dar bent dieną–dvi Stambule, nes tai – įspūdingas miestas, po kurį tikrai verta ilgiau patyrinėti“, – neabejojo Marius.

Dabar jis ir kitiems rekomenduotų plaukų transplantaciją patikėti Turkijos medikams ir ne vien dėl operacijos pigumo. Marius buvo sužavėtas medicininio personalo paslaugumu ir rūpesčiu. Be to, džiaugėsi, kad už nieką nereikėjo mokėti papildomai: nei už konsultacijas, nei už plaukų priežiūros priemones – viskas buvo įskaičiuota į iš anksto sutartą kainą.

Išaugo susidomėjimas medicininėmis paslaugomis

THTC atstovė Lietuvoje Liana Sokolova–Andruškevič pasakojo, kad, nepaisant pasaulį sukrėtusios koronaviruso pandemijos, susidomėjimas medicininėmis paslaugomis Turkijoje šiemet nesumažėjo, bet netgi išaugo.

„Pernai liepą–rugpjūtį iš viso nebuvo tokių užklausų. Greičiausiai todėl, kad tada žmonės į užsienį vasarą važiuodavo ilsėtis, o ne gydytis. Tačiau šiemet pasijuto pagyvėjimas – žmonės labiau susirūpino savo sveikata ir jau liepą–rugpjūtį ėmė planuoti rudens medicinines keliones į užsienį“, – kalbėjo Liana.

Anot pašnekovės, šiemet buvo besidominčių galimybe Turkijoje ne tik persodinti plaukus, bet ir pasidaryti plastines operacijas ar sumažinti skrandį.

„Skrandžio mažinimo operacijos Turkijoje yra ypač pažangios, nes jas atlieka medicininių robotų „Da Vinci“ pagalba. Kai operacija atliekama, pasitelkus robotus, invazija būna labai maža, tad procedūra – ypač saugi, o gijimas – labai greitas.

Vis dėlto skrandžio mažinimo operacija – rimta. Prieš ją būtina atlikti daug tyrimų. Paprastai jie atliekami Lietuvoje. Kadangi dabar dėl koronaviruso Lietuvoje šiuo metu apskritai sudėtingiau patekti pas medikus, žmonės, kurie dabar domėjosi skrandžio mažinimo operacijomis, nutarė jas atidėti saugesniems laikams“, – paaiškino L. Sokolova–Andruškevič.

Saviizoliacijos privalumai

Daugiausia, pasak pašnekovės, lietuviai, domisi plaukų persodinimu Turkijoje. Dauguma dėl šios procedūros besikreipiančiųjų yra 30–35 metų vyrai. Moterys labiau domisi plastinėmis operacijomis: krūtų, veido, nosies korekcijomis.

Viena lietuvė netgi ryžosi šiemet važiuoti į Turkiją darytis nosies plastinės operacijos. Kai grįžo, Lietuvoje buvo privaloma parskridusiems iš Turkijos saviizoliuotis. Liana šyptelėjo prisiminusi, kad klientė netgi džiaugėsi dėl to, nes, kol dvi savaites izoliavosi namuose, praėjo patinimai ir visos operacijos žymės. Be to, niekam nereikėjo teisintis, kodėl ji dvi savaitės po kelionės neišėjo iš namų.

L. Sokolova–Andruškevič pasakojo, kad šiemet sulaukė ir keletą užklausų dėl pagalbinio apvaisinimo Turkijoje, kuri šioje srityje taip pat yra labai pažengusi. Bet kol kas trokštantys susilaukti kūdikio, padedant Turkijos gydytojams, šias procedūras atidėjo, laukdami ramesnių laikų.

O norinčius paprastesnių operacijų, kaip antai plaukų persodinimo, Liana patikino, kad šiuo metu į Turkiją galima skristi be problemų: „Turkish Airlines“ jau atnaujino tiesioginius skrydžius į šią šalį, o nuskridus ten nereikia nei atlikti COVID-19 testo, nei saviizoliuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)