aA
Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje – spalio 8-ąją – Pasaulinę kiaušinių dieną. Pirmą kartą ji paminėta 1996 metais Vienoje, tad šiais metais tai jau 25-asis kiaušinių dienos jubiliejus. Vieniems kiaušiniai – tik per Velykas valgomas produktas, kitiems – kiekvieno ryto atributas. Pranešime žiniasklaidai priminta apie gerąsias kiaušinių savybes, ir, pasitelkiant specialistus, sugriauti didžiausi mitai apie šį natūralų baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinį.
Kiaušinis avokade
Kiaušinis avokade
© Shutterstock

Ką reiškia ant kiaušinio esantys skaičiai?

Pirmasis iššūkis, su kuriuo susiduriame pirkdami kiaušinius – kaip išsirinkti mums tinkamiausius?

Mindaugas Antanaitis, „Groward Group“ paukštynų direktorius paaiškina – tam, kad galėtume sužinoti kiaušinių kilmę ir vištų laikymo sąlygas, teks atidaryti perkamų kiaušinių dėžutę ir perskaityti ant kiaušinio esantį skaičių ir raidžių derinį.

Pirmasis skaičius – tai vištų auginimo būdas. 3 – vištos laikomos narvuose, 2 – vištos laikomos ant kraiko, 1 – laisvai tvarte laikomos vištos, turinčios galimybę išeiti į lauką, 0 – ekologinio ūkio vištos. Po pirmojo skaičiaus esančios raidės nurodo kilmės šalį: LT – Lietuva, LV – Latvija, UK – Ukraina. Likusieji skaičiai – paukštyno veterinarinis numeris.

Kiaušiniai
Kiaušiniai
© Shutterstock

„Kiaušinių kilmę žinoti svarbu, nes Europos Sąjungoje vištų lesalai ir laikymo sąlygos yra griežtai reglamentuojamos, o rytuose ir NVS šalyse reglamentavimas yra ne toks griežtas. Tad, pavyzdžiui, lietuvių mėgstamuose iš Ukrainos kilusiuose kiaušiniuose gali likti ES neleistinų priedų, dedamų į vištų lesalus, pėdsakų“, – sako M. Antanaitis.

Statistika rodo, kad tarp lietuvių vis dar populiariausi narvuose laikomi vištų kiaušiniai, bet po kelerių metų jų lentynose tiesiog nebeliks. „Kasmet investuojame į vištų laikymo sąlygų gerinimą. Šiais metais jau investavome 3,5 mln eurų į įrangos keitimą ir per 3–4 metus planuojame visiškai pereiti prie vištų laikymo ant kraiko, o ateityje – ir prie laisvo vištų laikymo“, – sako paukštynų direktorius.

Plauti ar neplauti?

Kiaušiniai iš paukštyno parduotuvių lentynas pasiekia tą pačią ar kitą dieną, ir galioja 28 dienas. Kiaušinius rūšiuoja moderni mašina: kiekvienas kiaušinis pasveriamas, priskiriamas tam tikrai svorio kategorijai, ant jo įspaudžiamas numeris ir atliekama pirmoji dezinfekcija UV šviesa.

„Tai reiškia, kad kiaušinio neliečia jokios cheminės medžiagos, jis yra švarus ir turi pačios vištos sukurtą natūralų apsauginį sluoksnį. Jeigu kiaušinius nuplausime vos parsinešę iš parduotuvės, jų vartojimo terminas sutrumpės. Pakanka kiaušinį nuplauti po tekančiu vandeniu prieš pat vartojimą“, – rekomenduoja M. Antanaitis.

Vėlyvieji pusryčiai
Vėlyvieji pusryčiai
© Shutterstock

Optimali temperatūra kiaušiniams laikyti yra 2–24 laipsniai šilumos, tad jie puikiai gali stovėti tiesiog spintelėje ar lentynoje. Tiesa, laikydami šaldytuve, galime šiek tiek prailginti kiaušinių galiojimo terminą.

Rinktis rudus ar baltus kiaušinius?

KTU Maisto mokslo ir technologijos katedros vyriausiasis mokslo darbuotojas, profesorius Romas Gružauskas sako, kad kiaušinio lukšto spalva nėra svarbus kriterijus. Ji priklauso nuo vištos veislės. Kiaušininiai tiek rudu tiek baltu lukštu pasižymi vienoda maistine verte. Į ką svarbu atsižvelgti – tai į kiaušinio lukšto tvirtumą.

Prof. habil. dr. Romas Gruzauskas
Prof. habil. dr. Romas Gruzauskas
© Bendrovės archyvas

„Kokybiškai lesinamos vištos deda kiaušinius tvirtu lukštu, o tvirtas lukštas apsaugo kiaušinį nuo aplinkos poveikio ir išsaugo maistingąsias medžiagas. Tam, kad lukštas būtų tvirtas, višta su lesalu turi gauti pakankamai baltymų, kalcio, fosforo, magnio, lizino ir arginino, jodo, cinko, seleno, vitamino E ir cholino chlorido. Vištų lesalai yra optimizuojami pagal 90 skirtingų kiekybinių ir kokybinių rodiklių, yra nuolatos vykdoma lesalų kokybės kontrolė. Įdomu tai, jog lukšte randama tiek daug kalcio ir jis yra labai gerai įsisavinamas žmogaus organizme. Dėl šios priežasties kai kurie mokslininkai rekomenduoja lukštą sumalti į miltus ir dėti į duoną kaip papildomą kalcio šaltinį“, – sako prof. R. Gružauskas.

„Naujausi tyrimai rodo, kad kiaušinyje yra daugiau nei 1000 įvairių baltymų, kurie sudaryti iš žmogaus organizmui būtinų amino rūgščių.

Kiaušinyje yra didelis kiekis aukštos maistinės vertės riebalų, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, tai Omega-3 ir Omega-6, taip pat mikroelementų (vario, jodo, geležies, seleno, cinko) ir makroelementų (magnio, fosforo, kalio, natrio) bei vitaminų: A, E, D3, B1, folio rūgšties ir pantoteno rūgšties“, biotino, vitamino K , vitamino B12 – vardija profesorius.

Dar vienas išminties elemento – jodo – šaltinis?

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentė dr. Lina Zabulienė priduria, kad kiaušinis gali būti ir vienas iš jodo šaltinių, nes 2018–2020 m. atliktas NATRIJOD tyrimas parodė, kad mūsų šalyje net 50 proc. suaugusiųjų ir 30 proc. vaikų suvartoja per mažai jodo.

Lina Zabulienė
Lina Zabulienė
© DELFI / Domantas Pipas

„Jodas žmogaus organizmui būtinas mikroelementas, reikalingas ne tik skydliaukės hormonų, reguliuojančių medžiagų ir energijos apykaitą, audinių diferenciaciją, vaikų protinį ir fizinį vystymąsi ir augimą, sintezei, bet ir kitų organų veiklai. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad jodo stoka yra pagrindinis išvengiamas smegenų pažeidimo veiksnys, todėl tinkamą jodo kiekį Ypač svarbu suvartoti vaikams ir nėščioms moterims.

Pagrindiniai jodo šaltiniai yra joduota druska ir duona, kurią kepant naudojama joduota druska, taip pat pienas ir kiaušiniai. Kadangi vis daugiau žmonių atsisako druskos, nevalgo duonos ar negeria pieno, kiaušiniai galėtų būtų alternatyviu jodo šaltiniu“, – sako doc. dr. L. Zabulienė.

Ar bijoti cholesterolio?

Profesorius R. Gružauskas teigia, kad naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog priežastinio ryšio tarp iš kiaušinio gauto cholesterolio ir bendrojo cholesterolio kiekio padidėjimo žmogaus kraujo plazmoje nėra.

Virti kiaušiniai
Virti kiaušiniai
© Shutterstock

„Netgi priešingai – kiaušiniuose esančios medžiagos apsaugo žarnyno gleivinę, lizocimas ir globulinas veikia antibakteriškai ir gerina imunitetą, trynyje esantys ILP proteinai skatina vaikų augimą, linolo rūgštis saugo širdies kraujagyslių sieneles nuo aterogenezės, vitaminas E ir selenas veikia kaip stiprūs antioksidantai“, – pagrindinį mitą apie kiaušinius sugriauna prof. R. Gružauskas.

www.DELFI.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(41 žmogus įvertino)
4.6341

Jauna moteris nutraukė gydymą ir pasigailėjo – veidą išvagojo gilūs randai (8)

Aknė – viena dažniausių odos ligų, dėl kurios kreipiamasi į gydytojus dermatologus, o ją...

Idealus pasirinkimas pusryčiams: papildo jodo atsargas, aprūpina vitaminais ir saugo kraujagyslių sieneles (8)

Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje...

Gydytojo Morozovo receptas, kaip pagerinti sveikatą: pamirškite dietas ir nežiūrėkite į sporto klubus (22)

Sveiki, sveiki atvykę į gydytojo kabinetą. Kaip dažnai iš įkyrių gydytojų, neužjaučiančių...

Aukšto kraujospūdžio, nutukimo ir ankstyvos mirties išvengti padės paprastas receptas, kuris nieko nekainuos (1)

Kartais gydytojai klausinėja nesąmonių. Ateina žmogus pasiskųsti kraujo spaudimu ar prakaitavimu,...

Gabrielė Grinkaitė | D+

Po maisto netoleravimo tyrimų galite gauti daugiau žalos nei naudos: nepulkite jo atlikti (2)

Pieno, kiaušinių, glitimo atsisakymas dėl neva šių produktų netoleravimo mūsų visuomenėje jau...

Top naujienos

Ekspertai apie „bandomąjį projektą“ Vokietijos mieste: tai tik pradžia, būkit pasiruošę (123)

Žinia, jog Vokietijos katalikybės sostine laikomame Kelne nuo šiol aidės muedzino šauksmas,...

Po lietuviškomis etiketėmis – baltarusiškas alus: tokių prekių pirkimą vadina karo finansavimu mūsų lėšomis (109)

Socialiniuose tinkluose gyventojai ėmė piktintis tuo, kad parduotuvių lentynose parduodamas...

Savaitę užbaigsime rudeniška dargana: saulės nesitikėkite

Šiandien išliksime šiauriau Lietuvos slenkančio ciklono įtakoje. Vyraus debesuotas su...

Vaidas Mikaitis | D+

Europos šalis, kurią prisijungti atsisakė net SSRS: dabar ji mėgstama dėl pigaus alkoholio ir sekso (8)

Lietuvai įstojus į ES, ilgą laiką buvo akcentuojama, kad štai mes, periodiškai apsikeisdami su...

Su siaubu prisimena slaptas orgijas prie Vilniaus: jis man vis kartojo „ateisi išpažinties pas kunigėlį“ (63)

Iš vieno Aukštaitijos kaimo į Vilnių su draugu atvykęs penkiolikmetis jaunuolis tikėjosi, kad...

Julija Leimonė | D+

Kauno elito šėlionės „Metropolyje“ perspjautų ir šias dienas: nesibaigiantys baliai su pusnuogėmis šokėjomis – tik viena iš detalių

1899-ieji, Kaunas . Tarp Rusijos ir Vokietijos imperijų bręsta įtampa, vėliau išvirsianti į...

Lietuvoje skursta kas penktas: palygino, kiek gauna 20 tūkst. turtingiausių ir didžioji dauguma (587)

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2020-aisiais žemiau skurdo rizikos ribos gyveno apie...

ES kova su narkotikų platintojais: kai kurios nusikaltėlių veikimo schemos darosi vis aiškesnės (52)

Nei pandemija, nei buvusios krizės ne tik nesutrukdė organizuoto nusikalstamo grupuotėms vykdyti...

„Šok su žvaigžde“ eteryje – dramatiška kova dėl išlikimo ir netikėtumas: aikštelę paliko pirmoji pora (62)

Šeštadienio vakarą su žiūrovais vėl sveikinosi pasaulį ir Lietuvą užbūręs projektas „...

Aprašė ypatingą naktį motelyje: išvesk mane iš doros kelio (18)

Noriu vesti tave iš proto. Vilkėti raudoną suknelę ir tapti deginančia lava, naikinančia visas...