A. Keturkienė sako – naudojant šias priemones ligos nebūtinai išvengsite, tačiau simptomus garantuotai sušvelninsite ir palengvinsite sveikimo eigą. Priemonės natūralios, tad naudojant jas protingai, sau tikrai nepakenksite. Tiesa, svarbiausia gydymosi imtis vos tik pajutus pirmuosius simptomus.

„Svarbiausia pradėti gydytis kai tik pajuntame pirmuosius simptomus – gerklės skausmą, šaltkrėtį ir nereiki galvoti – gal praeis savaime. Gal praeis, bet tikėtina, kad ir nepraeis. Virusai dauginasi ir tada sunkiau juos sunaikinti“, – sako sveikos mitybos konsultantė.

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikus, į gydytoją būtina kreiptis nedelsiant, jei:

• Kelias dienas nemažėja temperatūra ir žmogus labai blogai jaučiasi, atsiranda sąmonės sutrikimai, didelis mieguistumas.
• Jei sunku kvėpuoti, žmogus dūsta, sutrinka kvėpavimas.
• Atsirado stiprus šlapias kosulys.
• Per 3 dienas būklė negerėja (temperatūra didesnė nei 38,5 ir ji nekrenta).
• Viduriavimas, vėmimas nemažėja ar nepraeina per 2 dienas.

Česnakinės tabletės

Vienas pirmųjų dalykų, kuriuos gydytoja daro pajutusi simptomus – geria česnako ekstrakto tabletes.

Valgyti galima ir šviežią česnaką, tik tuomet reikės pakentėti aštrų burnos kvapą. Visgi turintiems padidinto skrandžio sulčių rūgštingumą arba sergantiems opalige vartoti šviežią česnaką nepatartina.

Gydytoja pataria per dieną išgert 6-8 tabletes.

„Iš pradžių išgeriu dvi, praėjus kelioms valandoms vėl dvi“, – sako gydytoja.

Česnakas

Ciberžolės tirpalas

Po česnakų „injekcijos“ A. Keturkienė pasigamina ciberžolės tirpalo: puodelyje šilto vandens ištirpina 2 arbatinius šaukštelius ciberžolės miltelių. Išgerti reikia visą puodelį ir taip kelis kartus per dieną, kol išnykta ligos simptomai.

Kojų kaitinimas sūdytame vandenyje

Pačioje ligos pradžioje, kol dar nėra temperatūros, tačiau jau peršti gerklę, gydytoja rekomenduoja kojas pamirkyti karštame sūdytame vandenyje.

Pipirinis pleistras

Ne tik ligos pradžioje, bet ir įsisirgus, A. Keturkienė ant padų rekomenduoja užsiklijuoti pipirinius pleistrus.

„Pipirinis pleistras ant padų gali būti užklijuotas ir dvi paras. Reikia leisti odai kokį pusdienį „pakvėpuoti“ ir vėl naujai klijuotis“, – sako gydytoja.

– Pipirinis pleistras ypač gerai tuomet, kai jaučiame gerklės perštėjimą. Pėdos yra kanalai, kurie daro tiesioginę įtaką kvėpavimo sistemai, taip pat susiję su inkstais, šlapimo pūsle. Pėdose yra labai daug mūsų sveikatai svarbių taškų.“

Pelargonijos ekstraktas

„Taip pat namuose turiu pelargonijos ekstrakto. Išgeriu tabletėmis arba 30 lašų“, – pasakoja gydytoja.

Vitaminas C

Gydytoja sako, vos atsiradus peršalimo ar gripo simptomams, naudinga vartoti produktus, kuriuose yra vitamino C. Ypač citrinos.

„Su citrina atsargiau patarčiau elgtis tiems, kas turi problemų su rūgštingumu. Tada geriau laimo citrina. Ji ne taip dirgina virškinamojo trakto“, – sako gydytoja.

Imbiero gėrimas

Gydytoja mėgsta pasigaminto tokio sveikatinamojo imbiero gėrimo: į lėtaeigę sulčiaspaudę įdeda imbiero šaknį, citrinos ir apelsino. Vėliau paskanina medumi.

Imbiero ir kalendrų sėklų arbata

„Man labai patinka išsivirti arbatą iš imbiero šaknies ir kalendros sėklų, – sako gydytoja.

– Kalendras reikia sugrūsti arba labai lengvai, ne iki miltukų sumalti (2 valgomi šaukštai), o imbiero šaknį supjaustyti plonais griežinėliais ir sausai pakepti puode, kuriame vėliau virs arbata.“

Sėklas ir imbierą puode be riebalų pakepinti 3-4 minutes, kol lengvai pagelsta kalendros sėklos, įpilti litrą vandens, pavirti apie 10 minučių ir trumpam palikti, nukošus gerti.

„Galima gerti su medumi, tik daugybė žmonių klysta medų dedami į karštą vandenį. Geriau nežudykime meduje esančių vitaminų ir gerbkime bičių darbą. Geriau medų palaižyti nuo šaukštelio arba dėt į pravėsusią arbatą. Arbata gerai numalšina nosiaryklės užgulimą, kai prasideda sloga, labai gerai nuima gerklės perštėjimą“, – pasakoja gydytoja.

– Geriant imbierą ar kitas prakaituoti skatinančias arbatas (liepžiedžių, aviečių stiebų), nereikėtų eiti į lauką. Bent jau porą valandų arbatos negerti prieš išeinant į lauką.“

Vanduo su imbieru

Prarastų jėgų atstatymui

Patariama dviejuose puodeliuose vandens pavirti 2 a. š. tarkuotos imbiero šaknies su 2–3 šaukštais razinų, kol teliks ketvirtis puodelio skysčio. Gerti šiltą 2–3 kartus per dieną.

Valgo, kai nori

„Sergant nereikia galvoti, jei nenorime valgyti, tai nusilpsime. Turime suprasti, kas vyksta mūsų organizme. Kai susergame, organizmas pradeda stipriai kovoti su infekcija, o virškinimas yra labai sudėtingas procesas, reikalaujantis daug energijos sąnaudų. Jei mes nenorime valgyti, tai ir nevalgykime. Vaikams galioja tas pats. Tėveliai labai nerimsta, kai vaikai nevalgo, bando juos įkalbėti, tačiau to daryti nereikėtų“, – pataria gydytoja.

Sergant ji pataria atsisakyti sunkiai virškinamo maisto, miltinių produktų, taip pat nevalgyti jogurto, bananų, bulvių.

„Šie produktai veikia gleivinančiai, o gleivės visuomet labai aktualu gripo atveju, – sako gydytoja.

– Gleivės mums pavojingos dėl kelių priežasčių: tai yra kaip maitinanti virusų terpė, o vėliau gal ir bakterijų kolonijoms. Mūsų viduje yra šilta, tamsu, o gleivės – joms maistas.

Gleivėms kauptis nėra papildomų kanalų, nes užima kitą vietą ir tokiu būtų sutrikdo organų sistemų normalią veiklą. Pavyzdžiui, užkemša nosį, ypač vaikai per burną kvėpuoja, kaupiasi veido daubose, tuomet sinusitas gali kilti. Gleivės kaupiasi trachėjoje, bronchuose, pradedame kosėti, darosi sunku sunku kvėpuoti, prastėja kraujo įsotinimas deguonimi su visą organizmą veikiančiomis pasekmėmis.“

Gydytoja sergant rekomenduoja valgyti daržovių sriubas, daržoves, vaisius.

„Valgyti reikėtų tuomet, kai jaučiame, kad atsiranda alkio jausmas. Vadinasi, organizmas pasiruošęs virškinti. Kai nenorime valgyti, bet valgome, maistas nebus suvirškintas. Apetitas mums praneša, kad virškinimo organai jau gamina virškinimo fermentus, – sako A. Keturkienė.

Neskubėkite mažinti temperatūros

„Neskubėkite malšinti temperatūros, jei dar tik 38oC. Temperatūros kilimas yra organizmo savigyda. Virusas pradeda žūti tada, kai kūno temperatūra būna aukštesnė nei įprasta. Vaikams, jei netoleruoja, be abejo, reikia mažinti, bet, jei galime ištverti, tai ir pakentėkime, – sako gydytoja ir pataria temperatūrą mažinti nebent natūraliomis priemonėmis, bet ne vaistais. – Dėkite vėsinančius kompresus, gerkite liepžiedžių, aviečių stiebų arbatą.“

Pirtis

Gydytoja pabrėžia – jei norite, kad pirtis padėtų, tą būtina daryti tik pačioje ligos pradžioje. Jei įsisirgę nueisite į pirtį, galite prisidaryti rimtų problemų.

Nesulaikyti čiaudulio

Paprastas, bet svarbus dalykas – norėdami čiaudėti, nesusilaikykite. Jei atsiranda noras čiaudėti, vadinasi, organizmui reikia pašalinti jam kenksmingus svetimkūnius – virusus, bakterijas. Čiaudint būtina prisidengti – ranka (bet ne delnu!) arba geriausia – servetėle. Jokiu būdu nečiaudėti atvira burna prie kitų žmonių.

Visa kita

Gydytoja pabrėžia miego svarbą. Jei jaučiate, kad liga ir toliau kimba, neikite į darbą ar ugdymo įstaigą.

„Reikėtų galvoti ir apie kitus. Kiti sako – ai man nieko neatsitinka, jei sergantis einu į darbą, bet mes sėjame užkratą. Jei jau einame, tai užsidėkime kaukę ant burnos ir nosies, – rekomenduoja gydytoja.

A. Keturkienė primena, kad sergant labai svarbu vėdinti patalpas, plauti rankas, vartoti kuo daugiau skysčių.

Gydytoja taip pat rekomenduoja kambariuose pasimerkti pušų šakelių. Jos į orą skleidžia ligų sukėlėjus naikinančius fitoncidus. Tą patį darys iš garinami spygliuočių eteriniai aliejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)