Žarnyno valymas (toksinų šalinimas, gleivinių šveitimas, apatinės čakros išlaisvinimas) būna dviejų tipų: be atgailos – vanduo teka kūno angomis fiziologine kryptimi, ir su pastarąja – vanduo teka prieš fiziologinę kryptį. Pirmu atveju geriama daug vandens, tai labai protingas sprendimas, skaidulų – irgi neblogas variantas, detoksikacinių mišinių ir glotnučių (kol į juos įeina tik kitaip nevalgomi šakniavaisiai, uogos ir stiebai patyrę trintuvo genocidą – irgi viskas neblogai) ir vidurius laisvinančių vaistų – jau nieko gero.

Skysčių ir skaidulų vartojimas per burną tikrai neblogas būdas nepadidinti kalorijų skaičiaus ir fiziologiškai padidinti žarnyno motoriką bei sumažinti cheminį jo apkrovimą. Tuo metu vidurius laisvinantieji vaistai nedaro to fiziologiškai, sukelia spazmus ir išvaro per daug elektrolitų, be to, sukelia pripratimą dažnai vartojant. O būti priklausomam nuo vaistų, suteikiančių galimybę pakakoti – niūriausia galima priklausomybė.

Žarnynas

Bet populiarus ir kur kas įdomesnis ne fiziologinės krypties išsivalymo būdas (su minėta atgaila). Propagandiniai pavadinimai: hidroterapija, žarnų irigacija, žarnyno higiena ir, aišku, toksinų šalinimas, slepia paprastą tiesą – klizmą. Nieko bendro su sveikata ir fiziologija neturintis procesas, pavojingas žarnynui ir jo gyventojams (mikrobiotai) ir sukeliantis garbanotas asociacijas pagal tėvelį Freudą. Nėra žarnyne jokių stalaktitų ir stalagmitų bei apnašų, kaip ant dantų, kad žarnoms būtų reikalinga tokia higiena. Nėra gleivinė išdžiuvusi ir pleiskanota, kad reikalautų prašmatnios irigacijos – banalaus laistymo ir drėkinimo kaip vargana veja sostinės gatvės viduryje. Ir nėra ten jokių toksinų sankaupų, kurie nuodija organizmą ir nebus pašalinami be nestatutinių veiksmų komponento.

Angliukai. Jeigu turite įprotį nieko neišmesti ir taupiai šveisti likučius nuo lėkščių prieš dedant anas į indaplovę – anglies tabletės puikiai tinka. Jie skirti sugerti į save, kaip į kempinę, visą bjaurastį ir taip jį pašalinti iš žarnyno. Todėl angliukų kaskart reikia daug – suaugusiam bent 10–20 tablečių vienu mauku. Tabletes reikia susmulkinti arba sukramtyti, nes svarbus kuo didesnis kempinės paviršiaus plotas. Tad, jei šiandien gaila išmesti nuo Kūčių vakaro užsilikusią silkutę, pakelis angliukų – pats tas. Viduriuosite mažiau. Jeigu nėra viduriavimo, pilvo raižymo ir apsinuodijimo maistu, vienintelis angliuko jaučiamas poveikis yra gedulinga išmatų spalva.

Aktyvinta anglis

Fermentai. Pagrindinė taisyklė geriant fermentus – vartoti juos su pirmu maisto kąsniu ir papildyti naujomis dozėmis kas 15–20 minučių šventei užsitęsus. Todėl vartodami fermentus antradienį pavėlavote mažiausiai 3 paras. Bet šiandien suvartota piliulė kuo puikiausiai tinka šiandien valgomam maistui greičiau suvirškinti. Aišku, jeigu šiandien valgysite protingai (skaidulas, vaisius, daržoves ir arbatas), tai ir fermentų poreikis bus minimalus. Jeigu žadate nesustoti ir suvalgyti viską, kas dar liko, o pakitusius skonius slėpti po majonezu – be fermentų nė žingsnio.

Skysčiai. Kaip jau išsiaiškinome, patenkantys į organizmą pro burną, o ne per apatinę čiakrą. Puikus pasirinkimas atsigauti, ypač, jei skysčiai neturi kalorijų. Burbuliukai ir jų kilmė yra pasirenkamoji opcija. Būtent geriami skysčiai ir atlieka pagrindinę motulės gamtos ir evoliucijos užtikrintą detokso funkciją: padeda inkstams ir kepenims pašalinti viską, kas kenkia. Kitokio detokso gamta nesugalvojo.

Asociatyvi nuotr.

Žolelės ir arbatėlės. Puikus pasirinkimas iš skysčių meniu. Tikrai paskatins virškinimą ir palengvins pasituštinimą, su viena sąlyga: žolelėmis nebus užpilamos naujos užsistovėjusios silkės porcijos, o bus jomis gardinamos (savotiškas skonio suvokimas, vertinant, kad dažniausiai virškinimui pagerinti naudojami pelynas, kietys ir jonažolė) arbatėles ir kompotėliai.

(Ne)valgymas. Badauti galima, badauti populiaru (irgi tam tikra atgailos forma, be atgailos nūdieną sunku pasiekti sveikatinimo tikslų), bet badauti nebūtina. Apie badavimo pliusus ir minusus pažadu parašyti artimiausiu metu, o kol kas galima pagaliau nuo pirmadienio įvesti maitinimosi režimą. Nustokite nuolat ėsti, užkandžiauti, nuolat kažko ieškoti lentynose ir šaldytuve ir nuolat kažką kramsnoti. Lengvas, daug skaidulų turintis maistas, tai yra vaisiai, daržovės, žolės ir košės, valgomas reguliariu režimu ir daug skysčių – štai palengvinanti pokalėdinė dieta. Jeigu Jums atrodo, kad tas pačias daržoves ir žoles geriau vartoti prieš tai jas sutrinus ir pavadinus mase detokso kokteiliu – Jūsų valia. Brolis Goranflo krikštijo gaidį karpiu, o Jūs galite krikštyti salierą kokteiliu. Ir gaidžio ir saliero maistinės savybės dėl to nenukentėjo.

Skrandžio vėžys

Judėjimas. Kaip ir su angliukais, ir su fermentais – judėti reikėjo jau vakar, periodiškai pakeliant apatinę čiakrą nuo stalo ir šokdinant uošvienę, arba išeinant pasivaikščioti, bet geriau dabar negu niekad. Kažkokiu būdu visi raumenys ir motorika organizme sujungti į bendrą sistemą: nejuda rankytės ir kojytės, nejuda ir žarnyno raumenys. „Stovi“ skrandis – pajudėk, niekaip negali pasituštinti – eik pasivaikščiok (ne veltui seneliai vadino išsvajotą procesą ėjimu laukan). Didaktinis paruoštukas: yra toks gyvūnas tinginys (daugelio vakarų kultūros akolitų stabas ir siektinas pavyzdys, mat jis mažai juda ir valgo daug beverčio maisto). Kai prasideda liūtys jis pakimba po eukalipto lapu, kad nesušlaptų, ir taip kabo savaitėmis. Ir, nors jo skrandukas būna pilnas prikimštas tų pačių eukalipto lapų, jis miršta nuo bado, mat nejudant tinginiui nejuda ir jo žarnų raumenukai. Nebūkite tinginiai, pajudėkite.

Vaikščiojimas

Apibendrinant, receptas po švenčių:

– Judam, judam, kad ir kaip sunku būtų;

– Jei norime valgyti – geriame;

– Geriame skysčius, neturinčius daug cukraus ir visai neturinčius laipsnių;

– Jei vis tiek norime valgyti – graužiame saliero stiebą ar kitą jam giminingą kultūrą (agurką, morką, burokėlį ar obuolį). Turit fancy aparatą ir nemokate graužti – darote glotnučius ir keliate į feisbuką;

– Vaistai tik kaip palengvinamas jau esamai situacijai, bet ne indulgencija tolesniam rijimui;

Laikykitės, už kelių dienų laukia Naujieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją