Kas geriau, bėgioti ar vaikščioti?

Gydytojas pasakojo, kad jis pats bėgioti nemėgsta, tačiau bėgiojimas iš esmės nėra blogas sportas. Visgi, bėgant sąnariai ir keliai gauna daug didesnes apkrovas nei vaikštant.

Laidoje gydytojui buvo užduotas klausimas, ką geriau daryti 45–50 metų žmogui, kuris nusprendė, kad nori sveikai gyventi – vaikščioti ar bėgioti.

„Aš asmeniškai patarčiau daug ir intensyviai vaikščioti. Tai pakankama apkrova sąnariams, kad jie save maitintų, ir pakankamai nemažas fizinis krūvis. Bėgiojimas sąnariams duoda kur kas didesnę apkrovą, dėl to gali prasidėti greitesnis sąnario dilimas, dažnesnės traumos. Bet tai ne taip drastiška, kaip žaisti krepšinį, futbolą ar užsiimti jėgos sportu.

Bėgiojimas yra jaunesnių žmonių sportas. Vyresniame amžiuje sąnariai dažnai būna jau nudilę, bėgiojant tas krūvis dar didesnis. Sąnariai ir kremzlės dyla dar greičiau“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Artitas

Bėgiojant labiausiai apkraunami kelio, čiurnos sąnariai. Didelis krūvis tenka ir pėdoms, dėl to labai svarbu prisitaikyti avalynę, kad nebūtų ydingų judesių.

Kuo daugiau judėsime, tuo sveikesni bus sąnariai

Kaip pasakoja J. Belickas, dažniausiai žmonės ateina su kelio, peties sąnario problemomis. Pacientai skundžiasi sąnarių skausmu, funkcijos sutrikimu, deformacijų atsiradimu. Šių simptomų priežastys būna įvairios – taip gali nutikti dėl traumų, ligų, uždegimų. Gali būti ir ideaopatinės artrozės, kurios yra neaiškios kilmės – dažniausiai taip būna vyresniame amžiuje.

„Pradžia yra kremzlių dilimas, jos minkštėja, po to įtrūksta, vėliau jos visiškai nudyla, kaulas tampa plikas, be kremzlių. Įvyksta deformacijos, krypsta kojos ašis, atsiranda uždegimas ir tai sukelia stiprius skausmus“, – sakė J. Belickas.

Gydytojas pasakoja, jog visi mūsų kaulai padengti kremzlėmis. Ši medžiaga labai svarbi – kremzlė atlieka amortizacinę funkciją. Įdomu tai, jog kremzlė „maitinasi“ tada, kai judame, nes joje kraujotakos nėra.

„Kad maitintume sąnarius, palaikytume gerą jų būklę, labai svarbu judėti. Kremzlės yra maitinamos per judesį. Labai svarbu subalansuoti krūvį – per didelis krūvis taip pat yra blogai. Krepšininkai, futbolininkai, sunkumų kilnotojai – jiems sąnariai dyla neįtikėtinai greitai, nes krūvis sąnariui labai didelis. Tačiau neprofesionalus sportas, kai krūvis subalansuotas, labai gerai. Jei galvosime, kad pasaugosime sąnarius ir geriau gulėsime lovoje, sėdėsime prie kompiuterio, krapštysime nosį, tai tikrai sąnariams nebus nieko gero.

Turiu vieną įspūdingą pacientę, kuri atvyko pas mane kelio sąnario protezacijai, nes jos abu kelio sąnariai buvo sudilę labai stipriai, jai buvo 18 metų. Bet ji nuo vaikystės sirgo reumatoidiniu artritu. Kas įdomiausia, kad ji atvyko kelio sąnarių operacijoms, kai jai abu klubo, ir abu čiurnos sąnariai jau buvo pakeisti. 18 metų ji jau turėjo 6 dirbtinius sąnarius“, – prisiminė pašnekovas.

Sąnario protezavimo kartais tenka laukti beveik metus

Sąnarių keitimas dar visai neseniai buvo labai egzotinė, reta ir brangi operacija. O šiuo metu klubo sąnario pakeitimo arba endoprotezavimo operacija yra pažangus skausmingų ir ribojančių judesius sąnarių pažeidimų gydymo metodas. Nuo pirmosios operacijos 1960 metais technologijos ir operacinė technika smarkiai patobulėjo. Sąnario pakeitimo operacija gali būti atlikta praktiškai bet kuriam sąnariui – klubo, kelio, peties, alkūnės, čiurnos ir t.t.

Vaikščiojimas

„Dabar ši operacija tapo gana rutiniška, per metus, bijau pameluoti, bet jų atliekama apie 8 tūkstančius per metus Lietuvoje. Jei pacientas turi problemą su sąnariu, šeimos gydytojas nukreipia jį pas ortopedą traumatologą. Pagrindinis tyrimų būdas yra rentgeno nuotrauka, dažniausiai kitų tyrimų nereikia. Nuotrauka parodo, jei sąnarį reikia pakeisti, kitos išeities nelabai yra. Daug kas protezavimo nenori, bijo, bando atidėti toliau.

Tada įrašome į eilę laukti nemokamo sąnario protezavimo. Kiekviena gydymo įstaiga sudaro savo eilę, nėra vienos bendros eilės. Ji prižiūrima ligonių kasų, pacientas gali pasižiūrėti, kokia laukimo eilė tam tikroje gydymo įstaigoje. Jei jis nori važiuoti į Radviliškį, kur eilė mėnuo, galima važiuoti ten. Kitose ligoninėse eilės gali būti ir 10 mėnesių. Anksčiau būdavo ir keleri metai“, – apie sąnarių protezavimo eiles pasakojo J. Belickas.

Kojų sąnarių skausmai

Galima operaciją atlikti ir be eilės, viešoje ar privačioje įstaigoje, tačiau tokiu atveju žmogus protezą turi įsigyti savo lėšomis. Protezo kaina priklauso nuo jo tipo, kaina svyruoja nuo 2 iki 4 tūkstančių, klubo sąnariai gali būti ir brangesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją