„Mano KMI normalus, tačiau šen bei ten esu minkštesnė, nei turėtų būti. Išsikėliau tikslą nuo birželio pirmosios bėgti kiekvieną dieną. Be vieno kito patingėjimo, tai visai puikiai sekasi. Atstumai svyruoja nuo 2 iki 5 kilometrų. Turiu puikų maršrutą, tad tenka bėgti miško paklote. Man 26-eri, esu dar gana jauna, bet aplinkiniai vis gąsdina, kad tokiu užsiėmimu susigadinsiu sąnarius, o konkrečiau – kelio sąnarį. Ar jie sako tiesą?“, - DELFI klausė vilnietė Kotryna.

Kauno Klinikų sporto medicinos ir reabilitacijos gydytojas Gediminas Tankevičius gyrė merginos pasiryžimą sutvirtėti bėgiojant, tačiau pabrėžė, kad jos pasirinkta taktika gali būti labai žalinga.

„Bėgioti kiekvieną dieną tikrai nepatarčiau. Geriausia būtų, jei vieną dieną bėgate, o kitą skiriate tempimo pratimams, nueinate į baseiną ar minate dviratį. Tada vėl bėgate. Taip pasieksite, kad krūvis bus keičiamas vis kitoms sąnarinėms struktūroms. Kartą ar du per savaitę galite nueiti į sporto salę, padirbėti funkcinių treniruočių metu“, - sakė jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad tiek kūnui, tiek sąnariams reikia skirti laiko ir atsigavimui – šaldyti, daryti tempimus. Priešingu atveju išauga pažeidimų tikimybė.

„Kelio ir čiurnos traumos sudaro didžiąją dalį visų nelaimių – apie pusę, o kartais ir du trečdalius visų traumų. Tai galioja įvairiose sporto šakose. Šie sąnariai neša didžiausią naštą, patiria didžiausią krūvį“, - aiškino G. Tankevičius.

Paklaustas, kaip galima rūpintis savo sąnariais, pašnekovas pabrėžė, kad papildai neretai yra perdėtai reklamuojami. Daug svarbiau – raumenų mechanika, sąnario funkcinis stabilumas.

„Jei blogas raumenų balansas, nėra stabilizavimo įgūdžių, bloga bėgimo technika – natūralu, kad toks bėgimas baigsis „perkrovimu“ ir problemomis. Tačiau jei raumeninė masė gera, nevargina antsvoris, technika gera, deriname darbo ir poilsio režimą, sąnarių pašaldymas, spa procedūros ir masažai – tada bėgdami vargu ar sau pakenksime“, - reziumavo Kauno klinikų specialistas.

Keletas patarimų:

- Prieš bėgimą apie dvi valandas nieko nevalgykite, apie valandą – negerkite.

- Bent kelių minučių apšilimas yra privalomas – pašokinėkite vietoje, pratempkite kojų, rankų, nugaros raumenis, greičiau pavaikščiokite, kad pagreitėtų pulsas.

- Stenkitės, kad abiejų pėdų vidinė dalis būtų vienoje linijoje, taip sumažinsite kūno svyravimą į šonus.

- Bėgdami keiskite tempą – tai lėčiau, tai greičiau.

- Lengvai mojuokite rankomis į šonus.

- Atstumą didinkite labai pamažu.

Galiausiai, raskite mėgiamą maršrutą, pasiimkite ausines ir nė patys nepajusite, kaip bėgimas taps didžiausiu malonumu, o kūnas tvirtės akyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)