„Imuniteto nereikia stiprinti specialiai. Imunitetas yra puikiai save reguliuojanti sistema, tiesiog leiskime jam būti ir nežalokime jo prasta mityba, miegu, žalingais įpročiais“, – laidoje DELFI DIENA pasakojo gydytoja.

Kodėl svarbios daržovės?

„Augalinės kilmės produktai yra labai svarbūs žmogaus mityboje. Vienos daržovės ar vaisiaus karaliaus nėra, svarbiausia – įvairovė. Vaisių kiekį reikėtų riboti, nes juose yra nemažai cukraus.

Daržovės yra labai naudingos dėl skaidulų. Tiesiog reikėtų atkreipti dėmesį, kur kokių medžiagų yra daugiau. Kai kurios daržovės yra labai krakmolingos, pavyzdžiui, bulvės, nepasakyčiau, kad jose yra daug naudingų vitaminų, – pasakojo A. Tomkutė.

– Uogose yra daug vitamino C. Jei jūs turite padidėjusį rūgštingumą, jums negalima suvalgyti daug uogų.“

Gydytoja primena, kad daugiausiai medžiagų išsaugo termiškai neapdorotos daržovės. Jei norite apdoroti, geriausia virtos garuose, pakeptos ant grotelių – kuo mažiau apdorotos.

Ar galima daržovių prisikrauti tiek, kad vitaminų užtektų ilgam laikui?

„Išsimiegoti ir prisivalgyti „į priekį“ mes negalime. Balansą reikėtų palaikyti visus metus. Vadinasi, apie visavertę mitybą reikėtų galvoti visais metų laikais“, – tikina šeimos gydytoja.

Net ir atėjus žiemai, gydytoja pataria valgyti vaisius ir daržoves, kad naudingos maisto medžiagų ir vitaminų būtų galima pasikrauti natūraliai. Multivitaminų papildai problemų neišspręs.

„Pagalvokite apie savo mitybą, galbūt pats laikas kažką keisti, taip pat nepamirškite fizinio aktyvumo. Taip pat labai svarbu ugdyti įprotį. Tikrai nebus lengva valgyti daržoves, jei iki šiol to nedarėte, – pataria A. Tomkutė. – Viską reikia daryti po truputį.

Ar vasaros metu pakankamai pasikrauname vitamino D?

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja sako, kad tai yra labai individualu. Praėjus vasarai gydytoja rekomenduoja atlikti vitamino D tyrimą ir pažiūrėti, jo trūksta ar ne. Jei trūksta, patariama išgerti stiprią vitamino D dozę, kurią išrašys šeimos gydytojas.

„Kuo ilgesnį laiką mes būname aktyvioje saulės šviesoje, tuo daugiau vitamino pasikrauname, – sako gydytoja.

Visgi – tai daryti reikėtų atsakingai ir žinoti, kad kremai nuo saulės trukdo pasisavinti vitaminą D, tačiau jie išties reikalingi – svarbu balansas.

Daugiau apie vitaminus žiūrėkite laidos DELFI DIENA įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)