Su gydytoja kalbėjomės apie tai, kodėl gali staiga labiau pradėti slinkti plaukai ir kaip šį procesą sustabdyti bei kas gali padėti susigrąžinti vešlią šukuoseną.

– Ar tiesa, kad pereinamuoju sezonu plaukai slenka labiau?

Plaukų slinkimas gali būti laikinas arba nuolatinis, užsitęsęs reiškinys. Jis gali būti sezoninis, suintensyvėjantis pavasarį ir rudenį, taip pat vasarą karščių metu. Tai yra normalus fiziologinis reiškinys tiek vyrams, tiek moterims.

– Kada plaukų slinkimas yra visiškai natūralus reiškinys, o kada jau vertėtų susirūpinti ir kreiptis į specialistus?

– Normalu, jei kas dieną iškrenta apie 100 plaukų, tačiau, jei jų iškrenta daugiau ir plaukų slinkimas tęsiasi kurį laiką, reiktų sunerimti. Visuomet svarbu atsiminti, kad plaukų slinkimas atsiranda praėjus maždaug 3 mėnesiams po persirgtos infekcijos, patirtos traumos, streso, tad suintensyvėjus plaukų slinkimui, priežasčių reiktų ieškoti praeities įvykiuose.

Kodėl slenka plaukai ir kaip tai sustabdyti?

– Apie ką gali byloti suintensyvėjęs plaukų slinkimas?

– Priežastys gali būti pačios įvairiausios. Plaukų slinkimas dažnai būna susijęs su vitaminų, mikro- ir makroelementų trūkumu dėl neracionalios mitybos, dietų, fizinio išsekimo. Neretai plaukai ima slinkti ir dėl to, kad sumažėja maistinių medžiagų įsisavinimas. Taip nutinka dėl, pavyzdžiui, su amžiumi sumažėjusios skrandžio pH, virškinimo fermentų trūkumo.

Plaukų slinkimą dažnai lemia ir hormoninių svyravimai, skydliaukės problemos, kuriomis šiais laikais skundžiasi jau kas trečia moteris, kiek rečiau vyrai. Neretai plaukų slinkimas atsiranda dėl organizme susikaupusių sunkiųjų metalų, toksinių medžiagų, nuolat veikiančių organizmą, taip pat dėl netoleruojamo maisto, lėtinių infekcinių, autoimuninių, paveldimų ligų, virusų, bakterijų.

– Kokias klaidas žmonės daro dažniausiai, prižiūrėdami plaukus?

Plaukų priežiūra yra labai svarbi ir ji turi būti nuolatinė. Svarbiausia pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones, be sulfatų, ftalatų, toksinių medžiagų, silikonų, kitaip ilgainiui nei mūsų plaukai, nei galvos oda neatlaiko. Naudojant netinkamas priemones plaukai pasidaro negyvi, lūžinėjantys, be to, nemažai toksinių medžiagų kaupiasi organizme. Jos sukelia ne tik alergines reakcijas, bet ir gali sukelti hormonų svyravimus bei jų sutrikimus. Tikrai atsirado priemonių plaukams, neturinčių šių kenksmingų medžiagų, prailginančių plaukų gyvenimo trukmę, skatinančių jų augimą bei puoselėjančių plaukus.

Reikia žinoti, kad priemonės turi būti parenkamos tiek pagal galvos odą, tiek pagal plaukų tipą. Jeigu galvos oda ir plaukai probleminiai, reikia naudoti ir specialiai jiems parinktus serumus. Jie gali būti stiprinantys, skatinantys plaukų augimą, gydantys juos, skirti plaukams po dažymo, užpildantys jų pažeistą struktūrą – svarbu tinkamai juos parinkti.

Bent kartą per savaitę reikėtų naudoti plaukų kaukes, kuriose veikliųjų medžiagų koncentracija žymiai didesnė nei kondicionieriuose. Prieš plaukų plovimą, būtina juos nakčiai palepinti aliejiniais serumais, kaukėmis, kurie turi skvarbą ir gali įsiskverbti į galvos odą.

Žinoma, geriausia plaukus džiovinti natūraliai. Jeigu naudojate džiovintuvus, tiesinate plaukus, reikėtų naudoti ir apsaugą nuo karščio.

Labai rekomenduotini galvos masažai – reikėtų juos daryti reguliariai, norint pagerinti mikrocirkuliaciją, atpalaiduoti įtampą skalpo odoje, taip pagerinant maistinių folikulų aprūpinimą maistinėmis medžiagomis. Tyrimais nustatyta, kad ypatingai stiprus masažas sukelia ūmų uždegimą galvos odoje, tokiu būdu pradedamas gaminti naujas sveikas kolagenas ir jo aplinkoje skatinamas naujų plaukų augimas.

Turinčioms ilgus plaukus, patartina nakčiai juos pinti į kasą. Taip apsaugotų plaukus nuo vėlimosi. Visuomet patartina naudoti šilkinį pagalvės užvalkalą tam, kad būtų galima apsaugoti plaukus nuo drėgmės praradimo, sumažinti jų pūtimąsi, vėlimąsi, lūžinėjimą.

Plaukų tiesinimas

– Dabar vis dar madingas plaukų priauginimas, taip pat plaukų tiesinimas keratinu. Kaip vertinate šias procedūras? Ar tai labai kenkia plaukams?

– Tokios procedūros, kaip plaukų priauginimas kapsulėmis, mikrokapsulėmis, nanokapsulėmis, juostelėmis, ultragarsu ir kt., vis labiau populiarėja ir pačios tampa tobulesnės. Žinoma, tai yra didžiulis išsigelbėjimas moterims, turinčioms plaukų problemų ir norinčioms džiaugtis gražiu estetiniu rezultatu dabar. Tačiau taisyklė yra tokia, kad genetiškai gerų, stiprių plaukų savininkėms tokias procedūras atlikus vos keletą kartų, jos nebus tokios kenksmingos kaip toms, kurios turi silpnus plaukus ir priverstos šias procedūras kartoti nuolat.

Dėl nuolatinio tempimo plaukas lūžinėja, neatlaiko svorio, be to, korekcijos metu dėl technologinių savybių dalis plaukų yra pažeidžiama. Tačiau, kaip minėjau, šios procedūros nuolat tobulėja, tampa mažiau žalojančios plaukus, tad tikėkime progresu plaukų priauginimo srityje, kuris leis džiaugtis šiuolaikiniais estetikos pasiekimais su minimaliu žalojančiu poveikiu plaukui.

Keratino procedūros vėlgi lazda su dviem galais – tuo metu plaukas atrodo gražiai, apvilktas keratino sluoksniu, tačiau viduje jis dūsta, darosi negyvas. Vienkartinė procedūra nepakenks plaukui, tačiau nuolatinis tokių procedūrų taikymas tikrai gali privesti prie nedžiuginančio rezultato.

Tačiau pasirodo plauką tausojančių procedūrų, amerikiečiai sukūrė plauko senėjimą stabdančią plaukų priežiūros kosmetiką, daugėja efektyvių priežiūros priemonių, procedūrų, gydymo metodų, tad gyvename tokiu laiku, kai galima rinktis, kokį rezultatą mes norime turėti.

– Pakalbėkime ir apie vyrus. Ar visiems vyrams, kurių tėčiai ir seneliai buvo nuplikę, gresia taip pat su laiku nuplikti?

– Taip, androgenetinis plikimas yra nulemtas genetiškai, dažniausiai mes jį paveldime iš savo tėvų. Apskritai reiktų pasakyti, kad plaukų androgenetinė alopecija yra geriausiai maskuojama XXI amžiaus liga, nes šią problemą turi apie 60 proc. įvairaus amžiaus vyrų ir virš 40 proc. moterų.

Tačiau laiku išsityrus ir pradėjus kompleksinį gydymą, pasiekiami tikrai labai džiuginantys rezultatai.

Jurgita Stoškienė

– Kas gali padėti sustabdyti plaukų slinkimą ir susigrąžinti vešlią šukuoseną?

– Norintys susigrąžinti gražius plaukus turi nusiteikti, kad tam reikės įdėti pastangų. Plaukai yra viso organizmo atspindys, rodiklis, kad kažkas jame vyksta ne taip.

Visų pirma reikia nuodugniai išsiaiškinti priežastis, atlikti tyrimus. Tuomet, pagal gautus rezultatus, jau sudaromas gydymo planas. Tai gali būti ir endokrininių hormoninių problemų sprendimas, kas labai veikia plaukų būklę ir grožį, mitybos koregavimas, papildymas reikiamomis medžiagomis, kurių trūksta. Dažnai tenka pakoreguoti ir tam tikrus įpročius, spręsti virškinimo problemas, įvertinti viso organizmo sistemas.

Neretai reikalingas ir gydymas: juk plaukai yra mūsų vidaus atspindys. Jie parodo, kaip jis yra subalansuotas ir kokios biocheminės reakcijos jame vyksta. Tad būtina atkreipti dėmesį į simptomus ir tokiu būdu sureguliuoti vykstančius procesus.

Lygiagrečiai reikia atlikti procedūras, stimuliuojančias plaukų svogūnėlius, gerinančių jau esamų plaukų ir galvos odos būklę.

Šiuo metu yra labai efektyvių procedūrų, skatinančių plaukų augimą. Viena jų – pirmasis pasaulyje plaukų užpildas su aukštos koncentracijos hialurono rūgštimi ir 7 biomimetiniais peptidais, kuris užtikrina folikulo augimą, skatina jo didėjimą, ir galvos odos ląstelių atsinaujinimą, slopina su plaukų slinkimu susijusio geno išraišką, stabdo plaukų slinkimą, pratęsia anageninę plaukų augimo fazę. Po 4 procedūrų, praėjus 15 dienų, matomas naujų plaukų augimas. Užpildas intensyviai drėkina plauko folikulą, maitina galvos odą bei plaukų šaknis, skatina greitesnį plaukų augimą, didina jų apimtį, net slopina plaukų depigmentaciją. Šita procedūra yra viena stipriausių trichologijoje, tinka moterims ir vyrams, kurie turi silpnus ir plonus plaukus, esant plaukų slinkimui, retėjimui, plikimui, androgenetinės alopecijos gydymui.

Taip pat aktualios ir PRP injekcijos – trombocitais praturtinta plazma, mezoterapija, kai į galvos odą suleidžiami įvairūs vitaminų, aminorūgščių kokteiliai. Namuose jau galima ir patiems naudoti plaukų augimą skatinančius, uždegimą mažinančius žemo dažnio lazerio terapijos (angl. „Low level laser therapy“ - LLT) lankelius, šukas.

Anksčiau tokios procedūros būdavo atliekamos tik klinikose, panaudojant šaltąjį lazerinį diodą, tačiau šiandien tokias procedūras galima atlikti ir namuose. Šių procedūrų metu tiekiama ATP energija plaukų folikulams, pagreitinamas jiems reikalingų maistinių medžiagų tiekimas, stiprinamas ir skatinamas plauko augimas. Veikiant lazeriui, ne tik gerėja galvos odos mikrocirkuliacija, bet ir susilpnėjęs plauko folikulas tampa gyvybingas, sveikas, geba išauginti tankų, brandų plauką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)