„Sergant kuperoze būdingas paraudimas, išsiplėtę kapiliarai, o paūmėjimo metu galimi uždegiminiai bėrimai, tai gali būti pustulės, papulės. Ligai progresuojant, galimas odos sustorėjimas, vadinamas fimoze“, – pasakos gyd. dermatovenerologė Toma Dimšienė.

Pasak specialistės, šią problemą pasaulyje turi labai daug žmonių. Pastebėta, jog kuperozė yra vyresnio amžiaus žmonių liga, dažniau ja serga moterys, o pirmieji požymiai neretai prasideda 30-ies metų. Taip pat liga yra būdinga šviesesnės odos pacientams.

Gydytoja T. Dimšienė pasakos, jog ligos priežastis tiksliai nėra nustatyta, tačiau, didelę įtaką turi genetika. Dažniausiai pokalbio su pacientu metu išsiaiškinama, kad šią problemą turi tėvai, seserys ir kiti giminaičiai. Taip pat didelę įtaką turi rizikos veiksniai, kurie skatina ligos progresavimą bei pirmąjį paūmėjimą.

„Rizikos veiksniai yra viskas, kas aktyvina kraujotaką. Sergant veido rožine tikras blogis yra karštis, saulė, soliariumai, pirtys, aštrus maistas, intensyvus sportas, karštas dušas, vonia“, – dalinsis „Fi Clinica“ dermatovenerologė.

T. Dimšienė pasakos, jog konsultacijos metu pacientui paaiškinus rizikos veiksnius, dažnas nustemba ir paklausia, kaip gyventi toliau ir ar reikia atsisakyti gyvenimo malonumų. Specialistė dalinsis, jog dažniausiai to padaryti neįmanoma, tačiau, reikia bent jau žinoti, kad šie veiksniai nėra geri ir per daug jais nepiktnaudžiauti.

„Žinoma, jog ne visas sportas yra negerai, tačiau, kai veidas yra labai vaskuliarizuotas, kardiotreniruotės metu labai išsiplečia kapiliarai ir, jei sporto metu jaučiame labai didelį kaitimą, paraudimą, turint veido rožinę tai yra negerai“, – kalbės dermatovenerologė.

Pasak gydytojos, dažniausiai pacientai skundžiasi dėl kaitimo, deginimo, niežėjimo pojūčių, tačiau neretai pagalbos ieškoma ir dėl estetinių priežasčių. Dažnas, matydamas, kad šeimoje artimieji turi išsiplėtusių kapiliarų, dar neturėdamas simptomų, nori užbėgti problemai už akių ir kreipiasi dėl kapiliarų gydymo lazerinėmis procedūromis.

Nesiimant jokių priemonių, kraujagyslės gali plėstis dar labiau. Specialistai tvirtina, kad savarankiškai panaikinti išsiplėtusių kraujagyslių neįmanoma, tačiau yra keli būdai, stabdantys jų plėtimąsi ir išsprendžiantys šią bėdą.

Gydytoja dermatovenerologė T. Dimšienė pasakos, jog kosmetika, sergant veido rožine, turėtų būti ypatingai švelni, priemonės turėtų būti neagresyvios, skirtos raustančiai, jautriai odai, kurios ramina, stiprina kapiliarų sieneles, veikia antioksidantiškai, priešuždegimiškai.

„Esant remisijai, matant, kad yra paraudimas, išsiplėtę kapiliarai, yra taikomas lazerinis gydymas. Jų tikslas yra naikinti kapiliarus ir skatinti jų traukimąsi. Taip pat lazerinės procedūros yra kombinuojamos su kitomis procedūromis, tokiomis kaip fotodinaminė terapija, injekcinės procedūros, kurių metu yra skatinama geresnė odos kokybė. Ligai paūmėjus, rekomenduojamas gydymas vietiniais arba sisteminiais vaistais, tai gali būti antibiotikai bei kiti stipresni vaistai. Taip pat uždegimo metu galima atlikti tas procedūras, kurios veikia priešuždegimiškai, puikūs rezultatai stebimi taikant fotodinaminę terapiją“, – pasakos gydytoja.

Fotodinaminė terapija – tai šiuolaikiškas, saugus ir neinvazinis gydymo metodas, kurio metu naudojant tam tikrą šviesą, sukuriamas raminantis efektas. Be to, odoje fotodinaminė terapija skatina kolageno sintezę, šalina pigmentines dėmes, mažina raukšles, stangrina odą, suteikia jai skaistumo.

„Neretai taikomas lazerinis gydymas, kurio tikslas yra veikti priešuždegimiškai ir raminti įsiplieskusį uždegimą. Lazerinėms procedūroms tinkamiausias laikas yra būtent rudens, žiemos sezonas, o naudojant apsauginius kremus, procedūrą galima atlikti ir vasarą“, – kalbės T. Dimšienė.

Gydytoja dalinsis, jog norint pasiekti remisijos fazę, procedūrų skaičius yra labai individualus ir priklauso nuo odos būklės ir atsako į daromą procedūrą. Pasak specialistės, dažniausiai yra atliekamos 3-5 procedūros, o vėliau sugrįžtama po metų ar dviejų.

Medikė laidoje taip pat pabrėš, kad liga gali vėl atsinaujinti, jei po procedūrų žmogus nepakeičia žalingų įpročių, nesiima rekomenduojamų apsaugos priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją