Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug ketvirtadalis populiacijos susiduria su anemija. Įprastai didžiausia rizika kyla vaikams ir moterims. Kaip paaiškina gydytoja, anemija arba mažakraujystė, kyla tada, kai kraujyje nepakanka raudonųjų kraujo ląstelių tam, kad užtikrintų adekvatų deguonies pernešimą į kūno audinius.

„Anemijos simptomai, kurių gali netgi ir visai nebūti arba jie būti visai nežymus, priklauso nuo priežasties. Dažniausiai pasitaikantys simptomai – silpnumas, greitas nuovargis, fizinio krūvio netoleravimas, krūtinės skausmas, dusulys, šaltos rankos ir kojos, galvos skausmas, svaigimas, alpimai, susilpnėję nagai, plaukai, sausa ir blyški oda, susilpnėjusi atmintis, dėmesio koncentracija, dirglumas, gali atsirasti potraukis valgyti ne maisto produktus, kūdikiams gali pasireikšti lėtas svorio augimas, sulėtėjusi raida. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, kad šie simptomai gali būti ne tik dėl mažakraujystės“, – sako gydytoja sveikatos temomis, kalbanti ir socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje „Doctor.rimkiene“.

Mažakraujystė

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad moterys susiduria su didesne mažakraujystės rizika. Kraujo netekimas gausių menstruacijų metu yra dažniausia geležies stokos anemijos priežastis moterims iki menopauzės. Taip pat anemijos priežastimi gali būti ir nėštumas, ginekologinės ligos.

Pasak gydytojos, vyresniems nei 60 metų žmonėms anemija pasireiškia dažniau, tačiau taip yra ne dėl amžiaus, o dėl dažnesnių tam tikrų ligų šioje amžiaus grupėje.

Anemijos priežastimi gali būti įvairios žarnyno ligos, skrandžio operacijos, autoimuninis gastritas ir H. pylori infekcija.

„Badavimas, nervinė anoreksija, tam tikra dieta, pavyzdžiui vegetarinė, kai nėra užtikrinama visavertė mityba, kurioje būtų pakankamai vitaminų ir geležies – visa tai gali sukelti mažakraujystę. Įtakos gali turėti ir gausus alkoholio vartojimas. Šią ligą gali sukelti ir tam tikrų receptinių vaistų vartojimas, pavyzdžiui epilepsijai gydyti. Anemija susijusi su cukriniu diabetu, nutukimu, širdies nepakankamumu, reumatoidiniu artritu ir kitomis ligomis. Perteklinis cinko papildų vartojimas gali mažinti vario absorbciją, ir tai gali turėti įtakos anemijai išsivystyti“, – sako gydytoja.

Anemijos simptomus kartais galima įžvelgti ir vizualiai, nes oda ima atrodyti labiau išblyškusi, sausa, plaukai ir nagai silpni. Pasak gydytojos, anemiją gali išduoti ir pasikartojančios virusinės infekcijos, pavyzdžiui, herpes virusas.

Gydytoja G. Rimkienė įspėja, kad geležies trūkumas gali pasireikšti, jeigu vartojama mažai tamsiai žalių daržovių, mėsos. Tokiais atvejais atsargoms papildyti svarbu vartoti maisto papildus.

Kaip atstatyti geležies trūkumą?

Vartojant geležies preparatus reikėtų žinoti kelias pagrindines taisykles, kurios padeda užtikrinti efektyvesnį jos pasisavinimą. Kaip paaiškina gydytoja, svarbu vengti geležies preparatų ir maisto dueto, juos vartoti reikėtų arba valanda prieš valgį, arba pora valandų po jo.

Geležies pasisavinimą gerina vitaminas C, todėl rekomenduojama pasirūpinti, kad šias medžiagas vartotumėte kartu. Pavyzdžiui, mėsą valgykite kartu su daržovėmis, atkreipkite dėmesį ar vartojamų maisto papildų sudėtyje yra ir šio vitamino, jeigu ne, jį vartokite papildomai.

Jeigu turite polinkį į mažakraujystę gydytoja nerekomenduoja vartoti daug kavos, juodosios arbatos, alkoholio, pieno, riebaus maisto, nes šie produktai slopina geležies pasisavinimą.

Maisto produktai, kurie turi geležies

„Prisiminkite, kad reikėtų nevartoti geležies preparatų su kalcio turinčiais maisto produktais ar gėrimais (pavyzdžiui, pienu), kalcio papildais, dribsniais, maistinėmis skaidulomis, kava, arbata ir kiaušiniais“, – apie tarpusavyje nederančių produktų duetą įspėja gydytoja.

Gydytoja įspėja, kad geležies preparatų negalima vartoti kartu su protonų pompos inhibitoriais (PPI) – vaistais mažinančiais skrandžio rūgštingumą (pavyzdžiui, esomeprazoliu, omeprazoliu), nes šie vaistai gali turėti įtakos geležies įsisavinimui, tokiu atveju svarbu pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Renkantis geležies papildus naudinga pasikonsultuoti su vaistininku arba gydytoju, pasidomėti naujomis technologijomis, kurios padeda efektyviau įsisavinti naudingas medžiagas. Viena iš tokių patentuotų technologijų yra „Miosol“, kurią naudoja maisto papildo „Smart Hit“ gamintojai.

G. Rimkienė ragina į geležies trūkumą nežvelgti pro pirštus. „Jeigu trūksta šios medžiagos, silpsta imunitetas, todėl sergame virusinėmis, bakterinėmis ar grybelinėmis infekcijomis. Anemija ypač pavojinga vaikystėje, nes dėl susidariusio nuolatinio deguonies trūkumo gali sulėtėti psichomotorinė ir fizinė raida. Labai svarbu ne tik profilaktika, gydymas, bet ir priežasties paieška“, – įspėja gydytoja.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto papildų vartojimas neatstoja visavertės mitybos, todėl svarbu jai skirti pakankamai dėmesio, reguliariai atlikti profilaktinius tyrimus, leisti laiką gryname ore, laikyti darbo ir poilsio režimo ir palaikyti fizinį aktyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją