Vaikų gripas kartais primena sepsį

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į vaiko amžių. Vaikams nuo 5 metų amžiaus gripo simptomai tokie pat, kaip suaugusiems: liga užpuola staiga, simptomai pasireiškia greitai, dažniausiai per 12 valandų. Atsiranda šaltkrėtis, aukšta, virš 38°C temperatūra, kaulų laužymas, raumenų ir galvos skausmas, didelis silpnumas. Vėliau pasireiškia ir peršalimo simptomai, ypač įkyrus sausas kosulys, galimas ir viduriavimas.

Tačiau vaikams iki 5 metų, ypač kūdikiams, simptomai gali skirtis ir būti netipiški todėl jų nežinant tėvams atpažinti gripą gali būtų itin sunku. Mažyliai gali sirgti ir labai lengva gripo forma – taip, kad liga gali praeiti ir nepastebėta. Vis dėlto gali susirgti tokia sunkia gripo forma, jog simptomai primena sepsį.

„Labai dažnai vaikai susirgę gripu vemia ir viduriuoja, tuo metu suaugusieji tai patiria rečiau. Vaikus taip pat kankina aukšta temperatūra, prasta savijauta. Vis dėlto nustatyti, kad vaikas serga gripu, žymiai sunkiau nei nustatyti tai suaugusiajam, nes vaikas taip gerai nepaaiškina, kuo skundžiasi. Jei tėvai mato, kad vaikui nekrenta temperatūra, jis pasyvus, jį pykina, reikia kreiptis į gydytojus nedelsiant. Vaikams gripas trunka ilgiau nei suaugusiems, kyla didesnė komplikacijų rizika“, – sakė gydytoja Inga Lapūnienė.

Neskubėkite gerti vaistų nuo temperatūros

„Pati dažniausia klaida, kad žmonės stengiasi numušti temperatūrą, kai ji nesiekia 38°C. Organizmas pakėlęs temperatūrą taip kovoja su ligos sukėlėjais ir neleidžia jiems daugintis. Temperatūrą numušus, neleidžiame jam to daryti. Ją reikėtų mušti tik tada, jei yra aukštesnė nei 38°C ir tai daryti paracetamoliu ar ibuprofenu. Nerekomenduojama naudoti kompleksinių preparatų, nes paracetamolio kiekį labai lengvai ir to nepastebėdami galime perdozuoti“, – sakė gydytoja.

Taip gali nutikti dėl to, jog beveik visuose sudėtiniuose preparatuose, kurie padeda numalšinti gripo ir peršalimo simptomus, pagrindinė sudedamoji dalis yra paracetamolis. Suskaičiuoti, kiek per parą jo išgersime vartodami tokius sudėtinius preparatus, pavyzdžiui tuos, kuriuos reikia užpilti karštu vandeniu, gali būti labai sunku.

Pasak gydytojos, geriant tokius užpilamus preparatus žmonėms atrodo, kad geria arbatą, o iš tiesų joje daug vaisto. Tokiu atveju geriau vartoti gryną paracetamolį, nes tada bus tiksliai žinoma, kiek jo išgeriama. Maksimali šio vaisto dozė neturi viršyti 4 gramų per parą.

Viena iš liaudiškų priemonių padėti gripu sergančiam vaikui, daugelio išmokta iš tėvų ir senelių, yra karštas pienas su medumi. Tik ar tokia priemonė veikia?

„Karštas pienas su medumi nepagreitins gijimo, bet gali šiek tiek palengvinti ligos simptomus, pavyzdžiui, atsikosėjimą, bei sumažinti gerklės skausmą. Tačiau reikia prisiminti, kad tai nėra vaistai“ – pasakojo I. Lapūnienė.

Gydytoja atskleidžia dar vieną itin paplitusį mitą – daug žmonių pajautę gripo simptomus, pradeda vartoti antibiotikus. Tačiau gripas yra virusinė kvėpavimo takų liga, todėl bet kokiu atveju antibiotikai jo neveiks, o ir simptomų jie niekaip nepalengvins.

Pavojingas gripas ar kasmetinis peršalimas?

„Atskirti, užpuolė gripas ar peršalimas, visų pirma padės simptomų sunkumas. Peršalus jie nesunkūs ir kinta palaipsniui – perštinti gerklė, užgulusi nosis, čiaudulys, vandeninga sloga, kosulys, neaukšta temperatūra, jos gali ir išvis nebūti. Nuovargis ir galvos skausmas juntamas retai ir būna silpnas. Praėjus kelioms dienoms išskyros iš nosies tampa gleivingos, tirštesnės, gelsvo atspalvio, galima sakyti, kad tai yra slogos pikas. Po jo tampa lengviau kvėpuoti, sekreto sumažėja, jaučiamės vis geriau, kol savaime pasveikstama“, – sakė gydytoja.

Gripas užpuola staiga, simptomai pasireiškia per 12 valandų, jie būna agresyvesni: aukšta temperatūra, kaulų laužymas, šaltkrėtis, raumenų ir galvos skausmai, atsiranda peršalimo simptomai – gerklės skausmas, sausas kosulys. Kartais pasireiškia vėmimas ir viduriavimas.

Pirmas paras liga būna intensyviausia, vėliau, jei nebūna komplikacijų, gripas silpnėja, pasveikstama per 7-10 dienų. Kaip gydytis? Sergant reikėtų vartoti daug skysčių, ilsėtis, jei yra galimybė, atskirti sergantį asmenį nuo kitų šeimos narių. Galima papildomai gerti liepžiedžių, serbentų, aviečių, ramunėlių arbatas, nes jos skatina prakaitavimą.

Visgi, jei turite padidėjusią riziką ligai komplikuotis, savijauta labai bloga, intensyviai vemiate ar viduriuojate, sunku kvėpuoti, dūstate, karščiuojate daugiau kaip 38,5°C tris paras ir temperatūra nekrenta, reikia nedelsiant apsilankyti pas gydytoją, jums gali prireikti specialių vaistų.

„Deja, bet peršalimui gydyti vaistų nėra, nes tai dažniausiai virusų sukelta kvėpavimo takų liga, todėl antibiotikai negali būti skiriami ar vartojami profilaktiškai. Virusų, kurie sukelia peršalimą, yra virš 300 rūšių, todėl skiriami vaistai yra tik tam, kad būtų palengvinti simptomai. Svarbiausia gerti daug skysčių, dažnai išpūsti sekretą iš nosies, neskubėti numušti pakilusios temperatūros, nes taip organizmas stabdo infekcijos dauginimąsi“ – patarė gydytoja.

Labai svarbu patogi aplinka, pakankamai miego ir poilsio, nes, pasak gydytojos, reikia suteikti sąlygas organizmui pačiam kovoti su infekcija. Jei tokių sąlygų nesuteiksime ir daug dirbsime, komplikacijų tikimybė išaugs. Tokiu atveju kyla rizika susirgti sinusitu, bronchitu, ausų uždegimu plaučių uždegimu ar kitomis ligomis.

Gripas

Tik viena veiksminga profilaktika

„Intensyviausi gripo simptomai yra pirmas 5 paras, dauguma sergančiųjų pasveiksta per 7-10 dienų, bet bendras silpnumas gali likti ir ilgiau. Ypatingai didelis dėmesys turi būti skiriamas nėščiosioms, vyresniems nei 65 metai žmonėms, vaikams, lėtinėmis ligomis sergantiesiems. Jiems gripas itin pavojingas dėl to, kad gali sukelti sunkias ar net mirtinas komplikacijas“, – pasakojo I. Lapūnienė.

Profilaktika vaikams ir suaugusiems yra tokia pati: skiepas nuo gripo, kuris yra sezoninis, nes virusas nuolat mutuoja, o imunitetas susikuria šešiems – dvylikai mėnesių.

„Dažnai sulaukiu klausimo, ar pasiskiepijus neužsikrėsiu gripu – tai tikrai mitas, gripo vakcina nesukelia gripo, nors kiekvieno žmogaus organizmas į skiepą reaguoja skirtingai. Gaila, kad susiduriame su tiek daug mitų ir tokiu neigiamu požiūriu į skiepus, nors tai vienintelė veiksminga profilaktika, galinti užkirsti kelią gripo sukeltoms sunkioms komplikacijoms“, – sakė gydytoja.

Vaikams skiepas galimas nuo 6 mėnesių. Iki devynerių metų, jei vaikas skiepijamas pirmą kartą, reikalingos dvi vakcinos su 4 savaičių pertrauka. Jei vaikas paskiepytas buvo anksčiau, kasmet užtenka vienos vakcinos. Gripo epidemijos metu patariama vengti masinių susibūrimo vietų, kosint ir čiaudint prisidengti burną, neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies, burnos. Vėdinti patalpas, gerti daug skysčių, ilsėtis ir būti namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)