Actas nauja – sena savo banalumu ir pigumu patraukli tariama panacėja nuo visų ligų. Negana to, actas dar ir natūralus. Viskas, kas natūralu, dažnam atrodo, besąlygiškai palanku sveikatai ir gali būti vartojama be jokio atsargumo ir baimės. Pasitaiko ir tokių, kurie skundžiasi „deginimu ir skausmu už krūtinkaulio“ išgėrus acto, bet vartoti nesiliauja, nes juk daktaras per televiziją sakė, kad „obuolių actas – tai tikras stebuklas“!

Acto istorija

Actas – prancūziškai vin aigre reiškiantis „rūgštus vynas", matyt, kad kitados prieš 7000 metų be priežiūros paliktų vynuogių sulčių rezultatas arba tiesiog nepavykęs vynas. Pradžioje netikėtai atrastas tirpalas buvo naudojamas kaip konservantas maistui. Vėliau Hipokratas (420 m. pr. Kr. a.) actą naudojo dezinfekcijos tikslais gydant žaizdas, o teismo medicinos pradininkas kinų mokslininkas Sung Tse X a. siera ir actu plovė rankas siekdamas išvengti infekcijų skrodimų metu. XVIII a. remiantis JAV mokslininkų užrašais actas buvo plačiai naudojamas įvairių būklių gydymui: pradedant pilvo skausmais, o baigiant apsinuodijimais pavojingais gyvybei augalais.

Kaip gaminamas actas?

Actas gali būti gaminas iš bet kokių paprastųjų angliavandenių (cukrų) turinčių augalinių produktų. Tai iš vaisių ar uogų, saldžių ar krakmolingų daržovių, grūdinių kultūrų, medaus, melasos, įvairių augalų sirupų, vyno, alaus, salyklo, išrūgų ir net arbatos gėrimo kambučios. Ypač vertinamas itališkas autentiškas balzaminis Modenos actas, kuris gaminamas iš kuo vėliau surinktų baltųjų Trebbiano vynuogių, fermentuojamas brandinant jį įvairiose medienos statinėse. Azijoje populiarus ryžių actas, Filipinuose ir Indijoje cukranendrių ir kokosų actas, o datulių actas mėgstamas artimuosiuose rytuose.

Pirmuoju fermentacijos etapu mielių ir bakterijų pagalba cukrai bedeguoninėmis sąlygomis suskyla iki alkoholio ir anglies dvideginio. Patekus deguoniui antruoju etapu iš alkoholio gaminasi acto rūgštis. Tradicinių vyno actų gamyba gali užtrukti net iki kelių mėnesių. Pramoniniu būdu actas gaminamas naudojant kitokias technologijas išgaunamas gerokai greitesniu būdu. Pastarasis dar yra pasterizuojamas ir filtruojamas. Nors moksliniais tyrimais nėra įrodyta, bet yra teigiančių, kad toks actas praranda dalį savo sveikatai palankios vertės.

Aitrų bet kurio acto kvapą ir skonį suteikia laki acto rūgštis. Bet įvairių actų sudėtyje yra ir nelakių vyno, citrinų, obuolių, pieno rūgščių. Priklausomai iš kokio substrato actas pagamintas, jame bus ir nedideli kiekiai įvairių vitaminų, mineralų, polifenolių.

Antimikrobinės acto savybės

Prieš tūkstančius metų actas buvo naudojamas gydant žaizdas ir opas bei kovojant su infekcijomis. Hipokratas ir jo amžininkai rekomendavo naudoti medaus ir acto mišinį gydant kosulį.

Naujausi moksliniai tyrimai taip pat įvardija acto antimikrobines savybes, bet tik gaminant maistą.
Nustatyta, kad actas neslopina Escherichia coli, D grupės Enterococcus ir Bacteroides fragilis bakterijų augimo. Ir tik nežymiai slopina Staphylococcus aureus ir Pseudomonas aeruginosa bakterijų augimą.

Bet kokios kilmės actas ir jo preparatai yra nerekomenduojami žaizdų ar opų gydymui.
Taip pat rekomenduojama atsakingai naudoti actą siekiant apsaugoti namų aplinką nuo patogeninių mikroorganizmų, nes cheminės dezinfekcijos priemonės visgi yra efektyvesnės.

Acto įtaka metaboliniam sindromui

Metabolinis sindromas – tai padidėjusio arterinio kraujospūdžio, padidėjusios cholesterolio ir trigliceridų koncentracijos kraujyje, padidėjusios gliukozės koncentracijos kraujyje su atsparumu insulinui bei per didelio svorio su padidėjusiu visceralinių riebalų kiekiu kompleksas.

Tyrimuose su žmonėmis nagrinėjama daugiausiai obuolių acto įtaka glukozės koncentracijai kraujyje. Nustatyta, kad 10-30 ml/d šio acto gali pagerinti gliukozės kontrolę. Keliama hipotezė, kad gliukozės kontrolė galimai gerėja dėl efektyvesnio gliukozės įsisavinimo raumenyse.

Kelių tyrimų metu nustatyta, kad su angliavandenių gausiu patiekalu suvalgytas marinuotas agurkėlis ar kitas marinuotas produktas patiekalo glikeminį indeksą sveikiems asmenims sumažino 20-35 proc.

Taip pat yra nedaug tyrimų, kurių metu paaiškėjo, kad obuolių actas gali sumažinti blogojo cholesterolio ir trigliceridų koncentraciją kraujyje sergantiems dislipidemija.

O vieno dažniausiai cituojamo 2009 m. Japonijoje atlikto tyrimo duomenimis 30 ml/d obuolių acto gali padėti sumažinti svorį 2 kg/3 mėn. bei sumažinti visceralinių riebalų kiekį.

Actas ir vėžys

Yra pavienių tyrimų in vitro, kad actas gali sukelti apoptozę – natūralią ląstelių žūtį ir slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi. Nedideliuose tyrimuose su gyvūnų modeliais, nustatyta, kad actas gali slopinti kancerogenezės procesus, ligos progresavimą. Tik nėra aiškūs veiksniai, kurie galėtų teigiamai veikti vėžinius procesus. Viena iš teorijų, kad įvairūs actai gali būti polifenolių reikalingų kovoti su oksidaciniu stresu sąlygojančius onkologinius procesus šaltinis.

Bet visgi vaisiai ar uogos turi 8-40 kartų daugiau antioksidantų nei actas, todėl vaidina gerokai reikšmingesnį vaidmenį lėtinių ligų, taip pat ir onkologinių, prevencijoje.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad kepant mėsą, prieš tai marinuotą acte, susidarė mažesnis kiekis glikotoksinų (advanced glycation end products (AGEs), kurie yra siejami su lėtiniu uždegimu ir lėtinių ligų (ir onkologinių) rizika.

Obuolių actas

Acto pavojai

Gausus acto vartojimas gali sąlygoti kalio ir natrio išsiskyrimą su šlapimu, dėl ko didėja širdies rimto, nervų ir raumenų sistemos sutrikimų rizika.

Obuolių acto pH panašus į skrandžio rūgšties (skrandžio rūgšties 1-3, obuolių acto 2,7), todėl kaip ir gastroezofaginio refliukso metu grįžtanti skrandžio rūgštis, actas taip pat gali sukelti ryklės ir stemplės bei dantų pažeidimus.

Actas nėra vaistas, bet puikus pagardas

Pasitaiko ir netikėtinai priešingų nuomonių, kai kategoriškai nevartojama jokio acto kaip sveikatai žalingo maisto produkto. Sunku pasakyti, kuo tokiais atvejais remiamasi, bet saikingai vartojamas actas nėra žalingas sveikatai. Ir akivaizdu, kad nedidelių pavienių tyrimų duomenimis acto vartojimas galimai net turi teigiamų reiškinių sveikatai.

Visgi nepaisant pateikiamų išvadų, tyrimų yra nedaug, o esami vertinami kaip silpni, kad būtų galima tvirtinti apie teigiamą acto vaidmenį lėtinių ligų prevencijoje ir gydyme.

Taigi obuolių actas (ar kitas actas) nėra stebuklas nuo visų ligų ir nėra rekomendacijų, kurios siūlytų gerti actą. Bet obuolių ar kitoks actas yra puikus pagardas ruošiant įvairius patiekalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)