Į skaitytojos klausimą sutiko atsakyti estetinės ir lazerinės medicinos klinikos „Era Esthetic Avenue“ gydytoja deramtologė Jurgita Stoškienė.

Geriausiai maskuojama XXI amžiaus liga

Gydytoja pastebėjo, kad plaukų slinkimas – viena dažniausių problemų, su kuriomis susiduria tiek moterys, tiek ir vyrai. Su šia problema vienu ar kitu gyvenimo etapu susiduria net 90 proc. populiacijos.

„Viena dažniausių plaukų slinkimo priežasčių būna androgenetinė alopecija, kuri moterims nulemia net 40 proc. plaukų slinkimo atvejų ir tai yra bene geriausiai maskuojama XXI amžiaus liga, nes šiais laikais yra įvairių būdų, kaip paslėpti šią problemą.

Plaukų slinkimas

Susidūrus su šia problema nereikėtų į tai numoti ranka. Androgenetinė alopecija yra paveldima genetiškai, bet kartu ją veikia ir spartina išorės bei vidiniai veiksniai. Tai gali būti stresas, netinkama mityba, – aiškino gydytoja J. Stoškienė. Medikė pridūrė: – Mityba yra be galo svarbi, norint turėti sveikus ir gražius plaukus. Ji yra pats sveikatos piramidės pagrindas. Maisto racionas turėtų būti vertingas mikro- ir makroelementais. Toliau turėtų eiti įvairios žolelės, vėliau – papildai ir tik pačiame viršuje turėtų būti vaistai, jeigu reikia koreguoti tam tikras būkles“.

Veiksnių, skatinančių ir provokuojančių androgenetinę alopeciją, yra labai daug. Anot gydytojos, tai gali būti ne tik stresas, miegas, bet ir hormoniniai sutrikimai. Todėl, jeigu pradėjo slinkti plaukai, būtina apsilankyti pas endokrinologą ir įsitikinti, ar nėra jokių skydliaukės sutrikimų.

„Vienas dažniausių, galinčių sukelti plaukų slinkimą, yra imuninis tiroiditas, kuriuo serga kas trečia ar kas penkta 35–40 metų moteris“, – patikslino pašnekovė.

Gydytoja J. Stoškienė toms moterims, kurioms slenka plaukai, patarė būtinai apsilankyti ir pas endokrinologą-ginekologą, nes labai dažnai šią bėdą nulemia hormoniniai moters pakitimai.

„Perimenopauzės ar menopauzės metu, kai trūksta „gerųjų“ estrogenų ir progesterono, taip pat prasideda plaukų slinkimas ir retėjimas“, – paaiškino medikė.

Svarbu ir tai, ką valgome

Gydytoja J. Stoškienė rekomendavo pasikonsultuoti ir su mitybos specialistu arba pačiam susireguliuoti mitybą, nes plaukų slinkimą lemia ir be galo daug žarnyno problemų.

Virškinimo sistema

„Plaukų slinkimo priežastimi gali būti tiek dėl užkietėję viduriai, tiek pilvo pūtimas, tiek plonųjų žarnų bakterijų išvešėjimo sindromas SIBO (angl. small intestinal bacterial overgrowth), taip pat gali būti įvairios virškinimo problemos.

Nesant geram maisto medžiagų įsisavinimui, galime valgyti ir labai turtingus mikro- bei makroelementais maisto produktus, tačiau visa tai bus veltui, kol nebus atstatyta žarnyno mikrobiota ir bakterijų įvairovės gausa. Todėl labai reikėtų žiūrėti, ką valgome. Daugeliui žmonių reikėtų stengtis riboti pieno produktus, nes nuo 40 metų labai daug kas netoleruoja laktozės. Taip pat reikėtų kaip įmanoma sumažinti cukraus, miltinių produktų, turinčių savyje gliuteno vartojimą, nes visa tai skatina uždegimą.

Reikėtų stengtis valgyti kiek įmanoma pilnavertiškus, ekologiškus maisto produktus. Jeigu tai – mėsa, ar žuvis, reikėtų rinktis tai, kas tikrai buvo užauginta be papildomų hormonų ir švarioje aplinkoje“, – rekomendavo gydytoja J. Stoškienė.

Gydytoja norintiems išsiaiškinti, kas galėjo sukelti plaukų slinkimą, rekomendavo kreiptis į funkcinės medicinos specialistus.

„Tokie specialistai Lietuvoje ruošiami dar tik pirmaisiais metais, bet mes klinikoje turime gydytoją, kuri šią sritį studijavo JAV. Šiandieninė medicina yra simptominė, kai gydomi simptomai. Tačiau tam, kad liga neprogresuotų ir pasiektume jos remisiją, reikia aiškintis problemos priežastis. Tai puikiai atlieka funkcinės medicinos specialistai, kurie diagnozuoja, atlieka įvairius tyrimus, tarp jų – ir genetinius. Labai daug dalykų, pvz., į kurias organizmo vietas reikėtų atkreipti dėmesį, paaiškėja jau konsultacijų metu“, – paaiškino J. Stoškienė.

Kitos galimos plaukų slinkimo priežastys

Gali būti ir telogeninis plaukų slinkimas, kuris sudaro vos apie 10 proc. plaukų slinkimo priežasčių.

„Geroji žinia yra ta, kad, nustačius priežastį, dėl kurios vėl ir vėl kartojasi telogeninis plaukų slinkimas, galima plaukus atauginti 100 procentų“, – teigė „Delfi“ pašnekovė.

Plaukų slinkimą gali lemti ir įvairiausi plaukų ar odos susirgimai, bet juos turėtų gyvai ištirti gydytojas atlikęs trichoskopiją arba tam tikrus kitus tyrimus, taip pat – ir kraujo.

„Kraujo tyrimus vertėtų atlikti, siekiant įsitikinti, ar nėra mažakraujystės. Taip pat reikėtų ištirti, koks yra bendro baltymo kiekis žmogaus organizme, atlikti vario, cinko, vitaminų A, B, D, E, K, seleno tyrimus. Būtinai reikėtų patikrinti geležies atsargas organizme. Rekomenduojama ištirti ir skydliaukės hormonus, pasižiūrėti moteriškus hormonus, patikrinti testostoteroną ir kita“, – vardijo gydytoja.

Naujausios plaukų slinkimą stabdančios priemonės

Kalbėdama apie veiksmingiausiai slinkimą gydančias procedūras ir priemones, gydytoja sakė, kad, be aukščiau išvardintų būdų, galima išbandyti ir šiuolaikines plaukų slinkimą gydančias priemones.

Viena labiausiai pasiteisinusių šiuolaikinių plaukų slinkimą stabdančių priemonių, yra specialus plaukų užpildas, suleidžiamas mikroinjekcijomis į odą.

Plaukų slinkimas

„Tai labai teigiamai veikia plaukus ir jau po 4 procedūrų mes matome atsirandantį plaukų ežiuką, nes užpilde yra biomimetiniai peptidai, kurie skatina plaukų augimą, didina apimtį, mažina slinkimą ir depigmentaciją, tai yra – žilimą, taip pat puikiai veikia galvos skalpo revitalizaciją – sudaro tinkamas sąlygas plaukui augti. Tai šiuo metu yra pati veiksmingiausia priemonė trichologijoje, rezultatas pasiekiamas greitai“, – pasakojo gydytoja J. Stoškienė, pridūrusi, kad rezultatui užtvirtinti ir išlaikyti svarbu gydyti ir plaukų slinkimą sukėlusią priežastį.

Jeigu plaukų slinkimą sukėlė veiksniai, kurių negalima pakeisti, pvz., ilgą laiką besitęsianti androgenetinė alopecija, atlikus gydymo kursą plaukų užpildu, vėliau atliekamos palaikomosios procedūros.

Plaukų slinkimą veiksmingai stabdo ir žemo dažnio lazerio terapija, kuomet žmogus, turėdamas specialias šukas, lankelį ar net kepurę, gali namuose triskart per savaitę tam tikrą nustatytą laiką nuo 30 sek. iki 15 min. palaikyti tai ant galvos.

Taip pat nuo plaukų slinkimo gelbsti ir PRP (trombocitais oraturtintos kraujo plazmos) procedūros, ir mezoterapija.

Nieko nekainuojančios slinkimą stabdančios priemonės

Plaukų slinkimą galima stabdyti ar net to išvengti ir paprastais nieko nekainuojančiais būdais, kuriuos gali atlikti kiekvienas namuose – tam tereikia motyvacijos.

Plaukų šukavimas

„Kiekvieną dieną arba bent tris-keturis kartus per savaitę reikėtų atlikti galvos masažą. Yra įvairių masažų tipų. Gali būti inversinis metodas, kai 4–5 minutes masažuojama galva, ją palenkus, arba, pvz., žiūrint televizorių, galima pačiam intensyviau 10–15 min. pamasažuoti galvos skalpą. Tyrimai rodo, kad tai slopina fibrozę. Intensyvus skalpo masažas sukelia intensyvų uždegimą, dėl ko remodeliuojasi ir gaminasi naujas kolagenas ir vėl sukuriama nauja terpė augti naujiems sveikiems plaukams.

Galvos masažai yra priemonė, žinoma nuo senų laikų, taip pat kaip ir sausų plaukų šukavimas įvairiomis kryptimis po 100 kartų, geriausia – geros kokybės šerno šerių šepečiu. Tokiu būdu galima ne ilgai trukus pastebėti plaukų ataugimą.

Bet, žinoma, visada rekomenduojama dėl plaukų slinkimo kreiptis į gydytoją dermatologą-trichologoą, taip pat funkcinės medicinos gydytoją, kurie, atlikę tyrimus, paskirs reikalingus papildus, taip pat tepamus vaistus ir visa kita“, – sakė gydytoja J. Stoškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją