Apie skrandžio mažinimo operaciją kalbėjomės su VUL Santaros klinikų gydytoja dietologe Evelina Cikanavičiūte.

– Esu ne kartą girdėjusi sakant, kad žmogui, kuris valgo daugiau, skrandis išsitampo, o tada telpa ir norisi daugiau maisto. Na, o jei kelias dienas valgai mažiau, skrandis susitraukia. Tokiu atveju šiek tiek mažiau suvalgius jau jaučiamas sotumo jausmas. Kiek tiesos yra šiame pasakyme?

– Tikiu, kad tai sukels nuostabą, bet tyrimų duomenimis sveiko svorio žmonių ir žmonių, sergančių nutukimu, skrandžio dydžiai reikšmingai nesiskiria. Skrandis sudarytas iš raumeninio audinio, kuris pasižymi savo gebėjimu susitraukti ir atsipalaiduoti. Maistas, patekęs į skrandį, dėl raumenų elastingumo sąlygoja jo išsitempimą ir laikiną tūrio padidėjimą.

Visgi, skrandžio gebėjimas išsitempti, kitaip nei dydis, gali būti skirtingas. Atliekant tyrimus pastebėta, kad žmonių, linkusių į persivalgymus, skrandžio pajėgumas išsitempti yra didesnis nei žmonių, valgančių įprastas porcijas. Taip pat įdomu, kad reikšmingai sumažinus porcijų dydžius skrandžio galimybės išsitempti 30 proc. sumažėja jau per vieną mėnesį. Todėl tikėjimas, kad skrandį įmanoma ištampyti negrįžtamai visam gyvenimui ir taip padidinti jo dydį, deja, nėra pagrįstas.

Skrandis

– Kalbant apie skrandžio mažinimo operaciją – kaip ji yra atliekama? Ar išimama kažkokia dalis skrandžio, ar jis su kuo nors surišamas?

– Pastaraisiais metais populiariausios dviejų rūšių operacijos – pirmoji, kai pašalinama kairioji skrandžio pusė. Pašalinus 3/4 viso skrandžio sumažėja suvalgomo maisto kiekis ir tai padaro įtaką svorio mažėjimui. O antroji – kai viršutinė skrandžio dalis atskiriama nuo didžiosios dalies skrandžio, taip pat pakoreguojama plonosios žarnos eiga taip, kad ne tik dramatiškai sumažėja maisto porcijos dėl itin mažo skrandžio tūrio, bet suvalgytas maistas aplenkia dalį plonosios žarnos, todėl sumažėja jo įsisavinimas. Pirmosios operacijos atveju, nors dalis skrandžio yra pašalinama, bet virškinamojo trakto vientisumas nėra sutrikdomas, antrosios atveju, jokia nei skrandžio, nei plonosios žarnos dalis nėra pašalinama, bet virškinamojo trakto vientisumas pakinta.

– Kokiems žmonėms rekomenduojama ši operacija?

– Chirurginis nutukimo gydymas arba bariatrinės operacijos yra taikomos tuomet, kai yra objektyviai išbandyti konservatyvūs nutukimo gydymo metodai – dietoterapija, prižiūrint gydytojui dietologui, ir medikamentinis gydymas. Kai šie gydymo metodai nėra efektyvūs, sprendžiama dėl bariatrinės operacijos galimybių. Bet čia vėl gi yra griežtų taisyklių – baratrinė operacija rekomenduojama ir galima atlikti žmonėms, kurių KMI (kūno masės indeksas) daugiau ar lygus 40 kg/m2 arba KMI daugiau ar lygus 35 kg/m2 ir yra diagnozuota gretutinių su nutukimu susijusių ligų. Jeigu žmogaus sveikatos duomenys neatitinka šių kriterijų, rekomenduojama tęsti konservatyvų gydymą arba, esant indikacijoms, spręsti dėl endoskopinio nutukimo gydymo galimybės, pavyzdžiui, skrandžio balionio implantavimo.

Nutukimas

– Kam skrandžio mažinimo operacijos atlikti tikrai negalima?

– Pirmiausia bariatrinės operacijos negali būti atliekamos objektyviai neišbanžius konservatyvaus gydymo galimybių. Kartais pacientams tokia strategija atrodo beprasmiškas laiko gaišimas, bet ji reikalinga dėl jų pačių saugumo ir sveikatos, nes kiekviena intervencija turi savo savo komplikacijų riziką. Juk, pavyzdžiui, pajutę kokį skausmą, mes nesigriebiame iš karto nervų blokados, o išbandome vandenį, poilsį ir miegą, gaivų orą. Jei skausmas vis tiek vargina, imamės vaistų nuo skausmo ir tik galiausiai, kai skausmas niekaip nevaldomas nei gyvenimo būdo nei medikamentinėmis priemonėmis, ieškome specialių nuskausminimo intervencinių priemonių.

Absoliučios kontraindikacijos chirurginiam nutukimo gydymui – didelė operacijos rizika, kai dėl gretutininių ligų galima žala didesnė nei tikėtina operacijos nauda. Taip pat tokio tipo operacijos neatliekamos nėštumo metu, sergant onkologinėmis ligomis, turint valgymo sutrikimus, priklausomybės ligas, kitas psichikos ligas, kurios galėtų turėti įtakos suvokimui ir gydymo rekomendacijų laikymuisi.

Skrandžio mažinimo operacija

– Kodėl nutinka taip, kad ir po skrandžio operacijos nepavyksta numesti svorio?

– Vienareikšmingai sunku atsakyti į šį klausimą, nes priežastys gali būti labai individualios. Taip pat priklauso ir nuo atliktos operacijos tipo. Tyrimų duomenimis, dalinis svorio sugrįžimas per pirmuosius 5–10 metų po operacijos gali siekti 30–40 proc. atvejų.

Svorio sugrįžimas po operacijos aiškinamas įvairiais veiksniais, kurie iš dalies susiję ir su gydymu iki operacijos. Jeigu žmogus iki operacijos nebuvo tinkamai edukuotas apie teisingus valgymo įpročius, jam nebuvo taikyta dietoterapija su gydytojo dietologo priežiūra, tikėtina, kad neišugdyti teisingi valgymo įpročiai po operacijos gali padaryti įtaką svorio grįžimui.

Taip pat stebima, kad pirmus metus po operacijos pacientai linkę labiau laikytis maitinimosi rekomendacijų, atsakingiau riboti porcijos dydį, dažniau renkasi savo gamintą maistą užuot valgo kavinėse. Be to, pirmuosius metus po operacijos pacientai linkę būti fiziškai aktyvesni ir laikytis fizinio krūvio rekomendacijų. Reikia neatmesti galimybės, kad nutukimo gydymui buvo pasirinktas ne tas operacijos tipas. Todėl šiuo atveju, gydytojų komandos užduotis, įvertinus kiekvieną pacientą, individualiai parinkti jam tinkamiausią operaciją.

Evelina Cikanavičiūtė

– Kokių taisyklių reikia laikytis, kad operacija padėtų? Ar gali būti taip, kad nebus jokio teigiamo poveikio?

– Pirmiausia turbūt reikia suprasti, kad svorio mažinimo operacija taip pat nėra stebuklingas nutukimo gydymo būdas. Ir net atlikus tokio tipo operaciją gyvenimo būdo – dietos, fizinio aktyvumo, streso valdymo priemonės yra pagrindinės siekiant valdyti svorį net ir po operacijos. Todėl tiek iki operacijos, tiek ir po jos svarbu laikytis pateikiamų maitinimosi ir fizinio krūvio rekomendacijų. Negana to, po operacijos itin svarbios tampa maisto papildų – baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų vartojimo rekomendacijos. Taikant konservatyvų nutukimo gydymą paprastai to neprireikia, bet, atlikus bariatrinę operaciją, dėl maistinių medžiagų trūkumo rizikos ir su tuo susijusių komplikacijų visą likusį gyvenimą tenka vartoti ne tik maisto papildus, bet ir dažniau nei įprastai atlikti kraujo tyrimus.

– Tarkime, šį tekstą skaito žmogus, kuris nori numesti svorio. Kam reikėtų apsvarstyti skrandžio mažinimo operaciją?

– Norėčiau, kad visgi apie gydymo būdą spręstų ne pats pacientas, o jį gydantys gydytojai. Todėl, jeigu skaito žmogus, kuris turi per didelį svorį, pirmiausia jam siūlyčiau kreiptis į šeimos gydytoją ir šią problemą aptarti su juo. Jeigu šeimos gydytojas diagnozuoja antsvorį arba nutukimą, tokiu atveju, gavus jo siuntimą, svarbu kreiptis gydytojo dietologo konsultacijai bet kurioje gydymo įstaikoje, kur teikiama tokia paslauga. O gydytojas dietologas, toliau bendradarbiaudamas tiek su šeimos gydytoju, tiek su gydytojų specialistų komanda, koordinuos visą gydymo strategiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)