Nauda sveikatai

Tiek citrinos, tiek žaliosios citrinos turi ilgą naudojimo tradicinėje medicinoje istoriją. Abiejuose vaisiuose yra antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie suteikia nemenką naudą sveikatai.

Daug žmonių taip pat teigia apie citrinos vandens naudą sveikatai ir galimą žaliosios citrinos sulčių gėrimo naudą. Citrinos ir žaliosios citrinos turi nemažai bendros naudos sveikatai, nes joms būdingos štai tokios bendros savybės:

Jose daug vitamino C

Tiek citrinos, tiek žaliosios citrinos turtingos vitamino C, o tai svarbus antioksidantas, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Vitaminas C taip pat padeda organizmui iš maisto pasisavinti geležį ir stiprina imuninę sistemą.

Organizmas taip pat naudoja vitaminą C kolageno gamybai, o tai yra labai svarbi medžiaga žaizdų gijimui.

Jose yra flavonoidų

Tiek citrinose, tiek žaliosiose citrinose yra flavonoidų. Flavonoidai yra fitocheminės medžiagos, kurios gali duoti daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, teigiamai veikia širdies sveikatą ir padeda įveikti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Gyvūnų ir ląstelių tyrimai parodė, kad flavonoidai turi priešuždegiminių, priešdiabetinių, priešvėžinių ir neuroprotekcinių savybių. Vis dėlto, reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima visiškai suprasti jų poveikį žmonėms.

Flavonoidų tyrimai vis dar yra pradiniame etape, tačiau pirminės išvados yra daug žadančios.

Jose yra antioksidantų

Be vitamino C citrinos ir žaliosios citrinos turi ir daugiau antioksidantų. Antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, o tai atlieka svarbų vaidmenį sergant daugybe lėtinių ligų, tokių kaip diabetas, vėžys ir dimensija.

Gali būti, kad antioksidantai taip pat padeda išvengti šių ligų vystymosi. Tačiau šioje srityje vis dar vyksta tyrimai.

Ilgainiui gali prisidėti prie svorio metimo

Kai kurie šaltiniai teigia, kad citrinų ir jų produktų vartojimas gali padėti mesti svorį. Pavyzdžiui, citrinos vanduo yra šviežių citrinų sulčių ir vandens mišinys, kuris yra svarbi svorio metimą skatinančių mitybos planų dalis.

Tačiau kol kas nėra jokių mokslinių įrodymų, kurie bylotų, kad citrinos ir bet kokie citrinos produktai gali lemti svorio sumažėjimą.

Citrinos gali būti sveikos mitybos dalis, kuri galiausiai lemia svorio netekimą, tačiau tai gali būti dėl sumažėjusio kalorijų kiekio, reguliaraus fizinio krūvio ir kitų žymesnių gyvenimo būdo patobulinimų.

Maistinė vertė

Citrinos ir žaliosios citrinos turi panašią maistinę vertę, ir tai matyti žemiau pateiktoje lentelėje. Šios maistinės medžiagos atspindi, kas yra pilnoje citrinoje ar žaliojoje citrinoje, o ne jų sultyse.

1 citrina, 84 g
1 žalioji citrina, 67 g
Makroelementai

Kalorijos
24,4
20,1
Baltymai
0,92 g
0,47 g
Riebalai
0,25 g
0,13 g
Angliavandeniai
7,83 g
7,06 g
Cukrus
2,1 g
1,13 g
Ląsteliena
2,35 g
1,88 g
Vitaminai ir mineralai

Kalcis
21,8 mg
22,1 mg
Kalis
116 mg
68,3 mg
Vitaminas C
44,5 mg
19,5 mg
Folio rūgštis
9,24 mcg
5,36 mcg

Citrinų ir žaliųjų citrinų maistinė nauda yra tokia pati. Nors citrinos turi šiek tiek daugiau kai kurių vitaminų ir mineralų, skirtumas tarp jų per mažas, kad tai turėtų kokį nors esminį poveikį.

Rūgštingumas

Tiek citrinose, tiek žaliosiose citrinose yra daug citrinos rūgšties. Tai reiškia, kad lyginant su kitais maisto produktais, jos yra rūgščios. Citrinos ir žaliosios citrinos turi labai panašų citrinos rūgšties kiekį, nors citrinos vidutiniškai jos turi šiek tiek daugiau:
Citrinų sultyse yra apie 48 gramai citrinos rūgšties viename litre (g/L).

Žaliųjų citrinų sultyse yra apie 45,8 g/L citrinos rūgšties.

Naudojimas

Citrinų ar žaliųjų citrinų dėl jų stipraus rūgštaus skonio yra daugelio maisto produktų ir gėrimų sudėtyje. Tai gali būti iš anksto pagamintos ar šviežiai spaustos sultys, taip pat pačių vaisių gabaliukai ar griežinėliai.

Šių vaisių žievelės turi unikalų kartų skonį, dėl ko jie itin populiarūs maisto gamyboje. Pavyzdžiui, tiek citrinų, tiek žaliųjų citrinų žievelės gali būti naudojamos aromatingiems padažams, marinatams ir salotų užpilams gaminti.

Be to, citrina ir čiobreliai yra puikus derinys vištienai ir žuviai marinuoti. Žalioji citrina puikiai dera su česnakais, taip pat su aitriųjų paprikų milteliais, kai norima marinuoti mėsą.

Citrinos ir žaliosios citrinos yra puikus priedas daugelyje karštų ir šaltų gėrimų. Pavyzdžiui, galima pasigaminti citrinų vandenį – kelis citrinų ar žaliųjų citrinų gabalėlius įmesti į vandenį, taip pat citrina ar žaliąja citrina galima gardinti ir įvairias arbatas.

Dėl didelio savo rūgštingumo šie citrusiniai vaisiai taip pat veiksmingai naikina bakterijas. Dėl šios priežasties galima įsigyti įvairių valymo priemonių su citrusiniais vaisiais, pradedant balikliais ir baigiant paviršių valymo priemonėmis.

Taip pat kai kurie tyrimai parodė, kad citrinų ir kitų citrusinių vaisių eteriniai aliejai per inhaliaciją ir aromaterapiją gali pagerinti psichinę būseną. Taip pat jie pasižymi antimikrobinėmis savybėmis ir gali sumažinti odos uždegimus, pažeidimų vietoje uždėjus žieveles.

Pavojai

Apskritai paėmus, saikingai vartoti citrinas ir žaliąsias citrinas yra saugu. Tačiau tiesioginio kontakto su atviromis žaizdomis atveju (pavyzdžiui, esant burnos opoms ar pažeistoms lūpoms) šie vaisiai gali sukelti veriantį skausmą.

Jų didelis rūgštingumas taip pat reiškia, kad šie vaisiai gali paaštrinti rėmenį ar virškinimo problemas žmonėms, sergantiems gastroezofaginio refliukso liga (GERD). Vartojant dideliais kiekiais, citrusiniai vaisiai gali pakenkti dantų emaliui arba ilgainiui sukelti ėduonį.

Kai naudojate valymo produktus, kuriuose yra citrusinių vaisių ar kitų dirginančių cheminių medžiagų, naudokite pirštines ir venkite sąlyčio su oda.

Reziumė

Citrinos ir žaliosios citrinos yra citrusiniai vaisiai, turintys labai panašią maistinę vertę. Jie turtingi vitamino C ir turi kitų sveikatai naudingų antioksidantų bei flavonoidų. Abu vaisiai yra dažnas ingredientas įvairiame maiste ir gėrimuose. Dėl jų rūgštumo citrinos ir žaliosios citrinos naudojamos valymo priemonių gamyboje.

Abu vaisiai saikingais kiekiais yra saugūs vartoti, tačiau kai kuriems žmonėms jie gali sukelti problemų, pavyzdžiui, išryškinti gastroezofaginio refliukso ligos simptomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)