Besilaikantieji šios dietos teigia greitai netenkantys svorio, giriasi padidėjusiu energijos kiekiu ir proto skaidrumu. Tačiau ar tikrai ji yra tokia stebuklinga?

Ne visai, teigia mitybos specialistai. Jie nesiginčija dėl to, kad dietos, kurių laikantys suvartojama mažai angliavandenių, tikrai padeda trumpam atsikratyti kilogramų. Tačiau jos tikrai nėra kažkuo efektyvesnės už kitas komercines ir savipagalbos dietas.

„Ketoninė dieta tikrai gali padėti formuoti liesą kūno masę atsikratant riebalų“, – pažymėjo Oregono valstijos universiteto mitybos profesorė Melinda Manore. O juk besilaikantieji dietos ir nori atsikratyti riebalų ir išsaugoti liesą kūno masę. Tačiau kaip ir visų kitų dietų atveju, pamiršę apie ketoninę dietą, žmonės vėl priauga svorio.

Taigi kas yra ta ketoninė dieta?

Ketoninė dieta iš pradžių buvo sukurta kovoti ne su antsvoriu, o epilepsija. Trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje gydytojai pastebėjo, kad taikant pacientams dietą, kai suvartojama mažai angliavandenių, kūnas priverčiamas naudoti savo riebalus kaip pirminį energijos šaltinį vietoj įprastinės gliukozės. Kai organizmas energijos gali gauti tik iš kūno riebalų, jis juos verčia riebiosiomis rūgštimis, o vėliau į tam tikrus junginius, vadinamus ketonais, kurie gali būti panaudojami aprūpinant kūno ląsteles energija.

Dėl priežasčių, kurios net iki šiol nėra galutinai suprantamos, pacientai, gaunantys energijos tik iš ketonų, patiria mažiau epilepsijos priepuolių. Tiesa, dabar, kai sukurta nemažai vaistų, vis mažiau žmonių ketoninės dietos laikosi epilepsijos prevencijos tikslais.

Kalbant apie svorio mažinimą, ketoninę dietą iš esmės galima laikyti pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje itin populiaria buvusios Atkinsono dietos palikuone. Laikantis šių abiejų dietų angliavandeniai keičiami mėsingesniais produktais.

Keto dietos pagrindinio plano jūs nerasite. Tačiau paprastai nurodoma per dieną suvartoti mažiau nei 50 gramų angliavandenių. Pavyzdžiui, vienoje uncijoje kvietinės duonos yra maždaug 16 gramų angliavandenių. Kalbama, kad ketoninės dietos laikosi tokios garsenybės kaip Halle Berry ir Kourtney Kardashian.

Laikantis ketoninės dietos, organizmas stumiamas į vadinamosios ketozės būseną, kai organizmo ląstelės iš esmės priverčiamos kliautis ketonais kaip vieninteliu energijos šaltiniu. Iki šiol ne visai aišku, kodėl dėl to netenkama svorio, pažymėjo Teksaso universiteto klinikinės mitybos profesorė Jo Ann Carson. Svarbu tai, kad ketozė padeda sumažinti apetitą ir veikia tokius hormonus, kaip insulinas, kurie reguliuoja alkį. Be to, vartodami riebalų ir baltymų žmonės jaučiasi sotesni, nei vartodami angliavandenių.

Dietų palyginimas

Moksliniai tyrimai dietų, kuomet suvartojama itin mažai angliavandenių, revoliucinėmis nevadina. Kai mokslininkai palygino populiarias dietas (kai vartojama mažai angliavandenių ar riebalų), nė viena iš jų netapo absoliučia nugalėtoja.

Vieno tokio tyrimo metu 2014 metais mokslininkai išanalizavo 48 atskirus mitybos eksperimentus, kuomet dalyviai laikėsi vienos iš septynių populiarių dietų, įskaitant Atkinsono, Saut Bičo dietą, zoninę dietą, porcijų kontrolės dietas, kaip „Jenny Craig“ ar „Weight Watchers“.

Mokslininkai nustatė, kad laikantis bet kokios dietos per pusmetį netenkama šiek tiek svorio (lyginant su dietos nesilaikymu). O dietos, kai suvartojama arba mažai riebalų, arba mažai angliavandenių, iš esmės nieko nesiskyrė. Besilaikiusieji mažo angliavandeniškumo dietos neteko vidutiniškai 8,73 kg, o mažo riebumo dietos besilaikiusieji neteko vidutiniškai 7,99 kg. O po metų šių abiejų dietų rezultatai buvo beveik lygūs – vidutiniškai 7,27 kg.

„O atskirų dietų rezultatai taip pat skyrėsi labai nežymiai. Tokie rezultatai patvirtina praktiką rekomenduoti pacientui bet kokią dietą, kuri jam bus priimtina“, – sakė mokslininkai.

Dar viena populiarių dietų analizė, kurios rezultatai 2015 metais buvo paskelbti leidinyje „The Annals of Internals Medicine“, parodė, kad Atkinsono dieta buvo efektyvesnė už paprastą žmonių auklėjimą kontroliuoti porcijų dydį. Tačiau taip pat pažymėta, kad, laikantis Atkinsono dietos, dažniausiai dietologai padeda pacientams pasirinkti maisto produktus, o ne leidžia patiems pacientams daryti įtaką savo dietai. Tai pasakytina ir apie daugelį kitų dietų tyrimų, todėl tyrimų rezultatai dažnai būna geresni, nei būna realiame pasaulyje.

Galiausiai tiesioginis mažo riebumo ir mažo angliavandeniškumo dietų palyginimas, kurio rezultatai vasarį paskelbti žurnale JAMA, parodė, kad metus šių dietų besilaikę žmonės pasiekė beveik vienodų rezultatų: vartoję mažai riebalų neteko vidutiniškai 5,3 kg, o mažai angliavandenių – 6 kg.

Ketoninė dieta „padeda atsikratyti svorio, tačiau, lyginant su kitomis dietomis, ji nėra kažkuo ypatinga“, sakė dietologė Melissa Majumdar. Dietos pradžioje daug svorio netenkama dėl prarasto vandens, nes angliavandenių atsargos organizme kartu su savimi neša ir vandens molekules. Nors iš pradžių besilaikantieji šios dietos džiūgauja matydami mažėjančius skaičius ant svarstyklių, vėliau svoris ima kristi lėčiau.

Būkite atsargūs

Deja, ketoninės dietos atveju, skirtingai nuo kitų dietų, svoris daug greičiau sugrįžta, kai nebesilaikoma šios dietos, nes jos laikytis ilgą laiką yra sunku. O ir būti ketozės būsenoje daugiau nei kelias savaites nėra itin gerai sveikatai ir savijautai.

Medikams taip pat nerimą kelia sočiųjų riebalų ir cholesterolio lygiai laikantis šios dietos. Kai kuriais atvejais tai apsprendžia genetika. Tai, kaip ši dieta padidina kraujyje esančio cholesterolio kiekį, yra gana individualu.

„Todėl labai svarbu prieš išbandant kažką panašaus į ketogeninę dietą, pasikonsultuoti su savo gydytoju ir atlikti kraujo tyrimus, kad įsitikintumėte, kad nedarote žalos savo sveikatai“, – pažymėjo J. A. Carson.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad laikantis ketogeninės dietos su šlapimu iš organizmo pasišalina daugiau kalcio, tad padidėja osteoporozės rizika.

„Kitas svarbus dalykas kalbant apie ketoninę dietą yra tas, kad jos laikantis žmogus nevalgo tiek vaisių ir daržovių, kiek rekomenduojama valgyti norint būti sveikam ir turėti sveiką širdį“, – pridūrė J. A. Carson.

„Nerekomenduoju pacientams ketoninės dietos, nes ji iš esmės nėra tvari. Be to, atsisakydami ištisų produktų grupių mes negauname svarbių maistinių medžiagų“, – sakė M. Majumdar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)