Nors pastaruoju metu apie sveiką mitybą kalbama labai daug, tyrimai rodo, kad visi europiečių mitybos įpročiai prastėja. Anot V. Kurpienės, taip veikiausiai yra todėl, kad yra kiek nekantrūs: „Mums atrodo, kad suvalgius ar atsisakius tam tikrų produktų iškarto turime jausti kažkokį poveikį, pvz., akimirksniu pagerėja savijauta. Taip nėra. Tik po mėnesio ar pusantro gali pajausti skirtumą – pagerėjusią savijautą ar dailesnę figūrą.“

Be to, pasak mitybos specialistės, svarbu nuoseklumas – negalima kelias dienas laikytis griežto rėžimo, vėliau kelias dienas valgyti bet ką ir tikėtis gerų rezultatų. „Sveikai mitybai labai svarbus nuoseklumas su nedideliais nuklydimais“, – šypsosi ji.

Nors vyrauja įsitikinimas, kad net ir laikantis sveikos mitybos principų vieną dieną per savaitę ar rečiau galima valgyti viską, ko tik širdis geidžia, V. Kurpienė pataria atsižvelgti į savo savijautą: „Jei sekmadienį valgėte viską, ką norite, o pirmadienį jaučiatės pavargę, negalite susikaupti, ar pastebite, kad priaugote kilogramą, vadinasi, „sukčiavimo“ diena nėra geras sprendimas. Jei jau valgome kažką, kas nėra pats vertingiausias produktas, tai būtinai turi būti labai skanu, turime valgyti atsisėdę ir būtinai mėgautis kiekvienu kąsneliu, o vos tik pajutus, kad esame sotūs ar nebejaučiame džiugesio, reikia sustoti. Nes paprastai daug suvalgome maistu nesimėgaudami, žiūrėdami televizorių, besinaudodami kompiuteriu ar internetu.“

Anot specialistės, kraštutinumai taip pat nėra geras sprendimas. Kartais galima suvalgyti ir nesveiko maisto, tačiau jei vieną dieną valgysime mėsainį, kitą – bulvių traškučius ar perkeptą maistą, nieko gero nebus. Kitas kraštutinumas – iš karto sau draudžiame labai daug, o tuo pačiu pradeda sportuoti. Jos teigimu, būtent todėl mitybos rėžimo ir gyvenimo būdo principų laikytis būna itin sunku, tai reikalauja per daug pastangų, o ir nuklysti norisi dar labiau.

Todėl gyvenimo būdą ir mitybos režimą specialistė siūlo keisti palaipsniui, į rutiną įtraukiant po vieną įprotį. „Pradėkite nuo mažų žingsnelių, pokyčių, kuriuos galite įgyvendinti kone šią akimirką. Jau dabar galite valgyti be šalutinių trukdžių, pvz., televizoriaus, kompiuterio ar telefono. Tada net ir nesveiko maisto suvalgysite mažiau“, – pataria sveikos mitybos specialistė ir primena, kad lieknas kūnas nebūtinai reiškia sveikas, ypač kai dailios kūno linijos palaikomos drastiškais ir sveikatai kenksmingais būdais. Tik sočiai valgant, besimėgaujant maistu galima išlikti lieknu visam laikui, įsitikinusi V. Kurpienė.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – vaizdo įraše.