„Kaip dietologė, visada sakau žmonėms, kad jie valgytų vaivorykštės principu, nes tos skirtingos spalvos reiškia skirtingas maistines medžiagas, padedančias išsaugoti sveikatą ilgą laiką, – teigė registruota dietologė bei mitybos specialistė ir „Cheerful Choices“ receptų kūrėja Mackenzie Burgess. – Svarbiausia išlaikyti pusiausvyrą, atrandant tokius maisto produktus, kurie ne tik patiktų, bet ir pasitarnautų sveikam protui bei kūnui“.

Kaip išsireiškė registruota dietologė, Viduržemio jūros mitybos ekspertė ir knygos „The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners“ („Viduržemio jūros virtuvės receptai pradedantiesiems“) autorė Elena Paravantes, „svarbu pažymėti, kad ilgaamžiškumą lemia gyvenimo būdo veiksnių derinys, o ne konkretūs maisto produktai. Daug svarbos turi mitybos modelis, fizinis aktyvumas, socialinis bei bendruomenės palaikymas, miegas ir kitos praktikos“.

Šios dietologės pasidalijo moksliniais tyrimais patvirtintais superproduktais, galinčiais prisidėti prie ilgesnio gyvenimo.

1. Lapinės daržovės

Lapinis kopūstas


„Tokios lapinės daržovės kaip špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai burokėliai ir kitos yra daug maistinių medžiagų turintis maistas. Lapinėse daržovėse gausu vitaminų ir antioksidantų, kurie gali sumažinti oksidacinį stresą, – sako E. Paravantes. – Tyrimai yra parodę, kad per dieną suvartojant bent vieną porciją lapinių daržovių, lėčiau prastėja pažintinės funkcijos, vertinant jas atminties ir mąstymo įgūdžių testais“.

Uogos

Pradėkite dieną su mėlynėmis ar avietėmis, kurias galite užbarstyti ant avižinės košės arba įmaišyti į tirštus kokteilius.

„Tokiose uogose kaip mėlynės, avietės ir gervuogės yra daug antocianinų, kurie yra atsakingi už raudoną, mėlyną ir violetinę uogų spalvą. Antocianinai buvo nuodugniai ištirti, ir kai kurie tyrimai parodė, kad jie gali būti senėjimą stabdančių medžiagų šaltinis“, – sakė M. Burgess.

3. Sardinės, ančiuviai ir lašiša



E. Paravantes pabrėžia, kad šios riebios
ypač tinka vyresniems nei 50 metų žmonėms.

„Jos turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali apsaugoti nuo tokių ligų kaip artritas ir širdies ligos“, – teigė ji.

4. Žiediniai kopūstai



M. Burgess sako, kad žiediniai kopūstai ne veltui yra naujausias „mados klyksmas“ mitybos srityje.

„Jie turi mažai kalorijų, bet daug svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C, folio rūgšties ir skaidulų. Žiediniuose kopūstuose taip pat yra augalinio pigmento, vadinamo antoksantinais, kurie pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Uždegimo mažinimas padeda apsaugoti mūsų organizmo ląsteles nuo pažeidimų ir gali prisidėti prie ilgaamžiškumo“, – pažymi ji.

5. Pomidorai


Pomidoruose ir bulvėse esanti medžiaga turi potencialo gydyti nuo vėžio.

„Jie yra antioksidanto likopeno šaltinis, o likopenas ne tik apsaugo nuo tam tikrų rūšių vėžio, bet ir yra karotinoidas, galintis apsaugoti odą nuo saulės spindulių žalos“, – sakė E. Paravantes, cituodama žurnale „British Journal of Nurtrition“ pasirodžiusį tyrimą apie atvirkštinį likopeno sąryšį su mirtimi. „Pomidoruose taip pat yra daug kalio, kuris padeda kontroliuoti kraujospūdį“.

6. Graikiško stiliaus kava



E. Paravantes atkreipia dėmesį į žurnale „Vascular Medicine“ paskelbtą tyrimą, kuriame dalyvavo 142 suaugę žmonės nuo 66 iki 91 metų (jų duomenys buvo paimti iš platesnio masto tyrimo „Ikaria Study“).

Tyrėjai nustatė, „kad dažnesnis kavos vartojimas buvo susijęs su geresnėmis endotelio funkcijomis, o asmenų, kurie daugiausia gerdavo virtą graikišką kavą (mūsuose labiau žinoma, kaip turkiška, verdama prikaistuvyje, – red.), endotelio funkcijos buvo geresnės nei tų, kurie vartodavo kitų rūšių kavą, – apibendrino Paravantes. – Nors antioksidantų turi visos kavos rūšys, graikiškoje kavoje yra kur kas daugiau kafestolio ir kahveolio – medžiagų, kurios, kaip aiškėja, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Vienas senesnis tyrimas buvo nustatęs, kad graikiškos kavos vartojimas pagerino arterijų elastingumą asmenims, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio“.

7. Žolelių arbatos


Žolelių arbata

Nesate kavos gerbėjas? Tuomet siurbčiokite
.

E. Paravantes rekomenduoja kasdien gurkšnoti žolelių arbatas, pavyzdžiui, šalavijų, pankolių ar raudonėlių. „Žolelių arbatos turi daug antioksidantų ir polifenolių, kurie siejami su ilgaamžiškumu. Jos geriamos kasdien, paprastai du kartus per dieną“, – sakė ji.

8. Juodasis šokoladas


Juodasis šokoladas

„Nustatyta, kad polifenoliai – tam tikros rūšies maistinės medžiagos, esančios
– mažina uždegimo požymius ir ypač padeda apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų senstant. Kad priešuždegiminis poveikis būtų stipriausias, vartokite juodąjį šokoladą, kuriame kakavos yra 70 prc. Ar net daugiau“, – teigė M. Burgess, kuri mėgsta į savo dienos racioną įtraukti juodojo šokolado, suvalgydama saują migdolų, padengtų juoduoju šokoladu, arba pasigamindama sveiką desertą – avokadų triufelius su juoduoju šokoladu.

9. Ankštinės daržovės



, pavyzdžiui, pupelės ir lęšiai, puikiai papildo sveiką mitybą, nes jose gausu sočių baltymų ir skaidulų. Pavyzdžiui, vienas puodelis virtų lęšių turi 18 g baltymų ir 15 g skaidulinių medžiagų, – pažymi M. Burgess. – Juose taip pat gausu maistinių medžiagų, vadinamų flavonoidais. Naujausi tyrimai rodo, kad flavonoidai padeda palaikyti ilgalaikę smegenų sveikatą“. Pupeles ir kitas ankštines daržoves ji rekomenduoja dėti į bolivinės balandos salotas, įmaišyti į sveikesnes užtepėles arba gaminti pupelių troškinį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją