Ryškaus poveikio sveikatai nereikėtų tikėtis

Dažniausiai kaip vertingiausios sultinio sudėtinės dalys pabrėžiamos šios: iš kaulų išsiskyręs baltymas kolagenas, amino rūgštys, mineralinės medžiagos, kartais paminimi ir vitaminai.

Vis dėlto, kaip pasakoja VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė, tyrimų apie sultinio ar patiekalų, pagamintų iš šio produkto, poveikį sveikatai yra itin mažai.

Tačiau įvairiuose šaltiniuose galima rasti pačių įdomiausių ar net kartais komiškų paaiškinimų, kaip sultinys veikia kūną.

Pavyzdžiui, kai kalbama apie sultinio gerąsias savybes, neretai pateikiami tyrimų rezultatai, kuriuose nagrinėjamas atskirų cheminių medžiagų poveikis organizme vykstantiems procesams.

„Jei tos medžiagos randamos ir sultinyje – savaime išvados priskiriamos ir sultiniui. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, kad 3 gramai amino rūgšties glicino prieš miegą reikšmingai pagerino miego kokybę. Bet ši išvada neturi nieko bendro su glicinu sultinio sudėtyje. Ypač turint omenyje, jog šios amino rūgšties sultinyje galimi tik pėdsakai. Todėl teigti, kad sultinys pagerina miego kokybę nėra teisinga“, – aiškino E. Cikanavičiūtė.

Sultinio nauda, pasak gydytojos dietologės, pateikiama per jo sudėtinių dalių teorinę prizmę.

„Pavyzdžiui, žinoma, kad viena iš pagrindinių mineralinių medžiagų esančių žmogaus organizme kalcis, svarbus kaulų ir raumenų sistemos, nervų sistemos veiklai, krešėjimo procesams užtikrinti. Bet teiginyje, kad sultinys turi teigiamos įtakos ir kažkaip galėtų dalyvauti minėtų organų sistemų veikloje, jokios tiesos nėra. Negana to, maistinių medžiagų kiekiai sultinyje yra tokie maži, kad reikšmingais sveikatai jų niekaip negalima laikyti“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Pašnekovė pamini ir vieną iš retų bei seniausių tyrimų apie sultinį, kuris buvo atliktas 1934 metais. Tyrimo metu analizuota kaulų ir kaulų su daržovėmis sultinio sudėtis. Vertinant tyrimo rezultatus padaryta išvada, kad kaulų sultys yra skurdus maistinių medžiagų šaltinis.

Evelina Cikanavičiūtė

Šiek tiek reikšmingesni maistinių medžiagų – kalcio, magnio, geležies kiekiai buvo rasti sultinyje, kuris buvo gamintas ne tik iš kaulų, bet kartu ir iš daržovių. Vertinant šiuos duomenis, galima teigti, kad, pasak E. Cikanavičiūtės, sultinys neaprūpins žmogaus oganizmo nei reikšmingu energijos, nei maistinių medžiagų kiekiu. Vienintelė maistinė medžiaga, kuriuos sultinyje labai daug, yra vanduo.

Vištienos sultinį dažniausiai rekomenduojama vartoti sergant peršalimo ar kitomis infekcinėmis ligomis. Tiesa, sultinys šiek tiek gali padėti sergant šiomis ligomis.

Sultinys

„1978 m. atliktas tyrimas parodė, kad karštas vištienos sultinys kiek efektyviau padeda pasišalinti nosies gleivėms nei šaltas arba karštas vanduo. 2000 m. atliktame tyrime tyrėjai padarė išvadą, kad vištienos sultinys turėjo nedidelį uždegimą slopinantį poveikį, o tai sumažino kvėpavimo takų infekcijos simptomus. Bet pabrėžiama, kad tyrime buvo naudojamas vištienos sultinys pagamintas su daržovėmis: svogūnais, saldžiosiomis bulvėmis, pastarnokais, morkomis, ropėmis, salierais, petražolėmis“, – sakė gydytoja dietologė.

Padeda sąnariams?

Taip pat dažnai minima, kad sultinys teigiamai veikia sąnarius ir jiems padeda. Visgi, į tokius teiginius taip pat reikėtų žiūrėti gana atsargiai.

„Tikėjimas, kad su sultiniu ar kitu maistu suvartotas kolagenas turi teigiamos įtakos sąnarių ir kaulų sveikatai, nėra moksliškai pagrįstas. Kaip ir bet koks kitas baltymas, kolagenas virškinamąjame trakte skaidomas iki amino rūgščių. Nėra įrodymų, kad amino rūgštys, gautos iš sultinio kolageno, turėtų pranašumą prieš amino rūgštis, gautas iš kituose maisto produktuose esančių baltymų“, – paaiškino E. Cikanavičiūtė.

Artritas

Todėl, deja, bet nėra jokio mokslinio pagrindo valgyti sultinį ar iš jo gamintą šaltieną dėl sąnarių ar odos sveikatos. O norint padėti savo sąnariams, geriau rinktis augalinės kilmės maistą, kuris pasižymi antiuždegiminiu efektu ir medžiagomis, reikalingomis prokolageno ir kolegeno sintezei bei jo griuvimo lėtinimui.

„Nepaisant to, kad sveikatinančioms sultinio galioms mokslinio pagrindo nėra, sultinys gali būti ir ligonių, ir sveikųjų valgomo maisto sudėtinė dalimi. Tik svarbu, kad sunkiai sergantiems ligoniams sultinys nebūtų rekomenduojamas kaip itin vertingas maistas ar net vaistas, nes tokie ligoniai, nepaisant tikėjimo galios, išseks nuo maistinių medžiagų ir kalorijų deficito. Paprastai tariant – jie tiesiog badaus“, – perspėjo gydytoja dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)