aA
Vasaros pradžią skelbia braškės ir žemuogės, pabaigą – bruknės ir spanguolės, o tarp jų rikiuojasi serbentai, agrastai, mėlynės, avietės, vyšnios, gervuogės, šilauogės ir kitos spalvingos uogos, rašoma pranešime spaudai. Kadangi uogų sezonas trumpas, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria jomis mėgauts tinkamai – laiku suvalgyti, o likusias užšaldyti ar kitaip konservuoti.
Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad į mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, o geriausia, kad kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis.

Pirmenybė – mūsų krašto uogoms

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu.

„Jos žmogaus organizmą aprūpina daugybe biologiškai aktyvių medžiagų, tarp kurių labai svarbūs polifenoliai, taip pat skaidulinės medžiagos, jos yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Uogų nauda sveikatai siejama ir su jų sudėtyje aptinkamomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Vienos iš pagrindinių – fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai. Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C“, – primena E. Gavelienė.

Spanguolės
Spanguolės
© Shutterstock

Uogos sveikatai palankaus maitinimosi piramidėje yra vienoje lentynėlėje su vaisiais.

„Dienos vaisių norma yra maždaug 2–3 porcijos. Dauguma uogų nekaloringos, viena uogų porcija – tai maždaug 6 braškės ar 16 aviečių, bet per uogų sezoną galima dienos vaisių normą gauti pasirenkant uogas.

Nors visos jos yra naudingos, pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės. Renkantis uogas, pirmenybė turėtų būti teikiama mūsų kraštuose augančioms uogoms, ypač atkreipkime dėmesį į mėlynes dėl jų antioksidacinio, priešuždegiminio, antivirusinio poveikio“, – pataria gydytoja dietologė.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI / Andrius Ufartas

Šviežios ar šaldytos, bet ne virtos

Anot kulinarijos technologės L. Barčaitė, reikėtų šviežias uogas suvalgyti daugiausiai per tris dienas, jas laikyti šaldytuve atviruose induose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers drėgmės perteklių.

„Jei matote, kad nespėsite suvartoti prinokusių uogų, galite jas užšaldyti – užšalusios jos puikiai tiks gaminti ledams, plakti kokteiliams, kepti pyragams ar virti košėms“, – sako maisto technologė.

Braškės
Braškės
© DELFI / Rinatas Chairulinas

Šviežios uogos, žinoma, daug kartų naudingesnės nei uogienė. Geriau likusias nesuvalgytas uogas ne virti, o sutrinti su cukrumi ar medumi ir laikyti nedideliuose indeliuose šaldytuve. Gerokai sveikatai palankesnis būdas – šaldymas. Be visiems įprasto šaldymo būdo, L. Barčaitė siūlo ir kitokį: „Uogas sudėliokite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Galite jas pamaišyti su prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis. Bazilikais, čiobreliais. Tokie ledukai labai tinkami gardinti stalo vandenį, juos galima naudoti vasariniams gėrimams ir kokteiliams.“

Vvasariškas „Tiramisu“ variantas – su uogomis

RECEPTAS

Jums reikės:

600g sausainių (damų pirštelių);

400g kreminio sūrio;

1kg uogų (pasirinktinai);

4vnt. žaliųjų citrinų;

4 šaukštai cukraus;

1 saujos pipirmėčių;

100ml vandens;

500ml grietinėlės;

200g cukraus pudros;

500g maskarponės sūrio.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© Organizacijos nuotr.

Gaminimo eiga:

Išspauskite citrinų sultis. Dubenyje sumaišykite uogas su vandeniu, cukrumi, pipirmėtėmis ir puse turimų sulčių. Palikite 10 minučių.
Kitame dubenyje sudėkite grietinėlę, cukraus pudrą, maskarponės sūrį ir likusias sultis. Viską kruopščiai išmaišykite.
Susidariusį sirupą iš sumaišytų uogų, vandens, cukraus, pipirmėčių ir žaliųjų citrinų sulčių supilkite į atskirą indą, kuriame bus patogu mirkyti sausainius.
Pamerkite sausainius į sirupą ir suformuokite pirmąjį torto sluoksnį. Antras sluoksnis – sūrio kremas, kurį apibarstykite uogomis.
Pakartokite kelis sluoksnius tokia pačia eiga, kad viršuje liktų sūrio kremas.
Tortą nakčiai palikite šaldytuve.
Papuoškite migdolų drožlėmis, pirpirmėtėmis ir uogomis.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(51 žmogus įvertino)
3.4314

Pristatė naują mankštą: padeda įveikti nugaros skausmą, miego sutrikimus ir net šlapimo nelaikymą (2)

Pasak sveikatos specialistų, kas antras 30–50 metų amžiaus žmogus šiandien gydosi nugaros...

Trumpa mankšta, kuri padės prajudinti visą kūną: nesunku, bet labai naudinga

Tai, kad mankštintis reikia kasdien, žinome tikriausiai visi. Tačiau vis randame pasiteisinimų,...

Delfi PliusGiedrė Balčiūtė

Gydytojas įvertino liaudiškus erekcijos gydymo metodus: tam tikri produktai išties gali padėti

Seksualinė potencija neretai siejama su vyriškumu, todėl vyrai skaudžiai reaguoja net ir į...

Plaukai gali pradėti slinkti ne tik dėl genetinių veiksnių: pasakė, kas dar jiems ypač kenkia

Genetinis paveldimumas, stresas, nevisavertė mityba, netinkamos priežiūros priemonės, net stiprus...

Ignoruojant pleiskanas gresia rimtesnės problemos: patarė, kas gali padėti jų atsikratyti

Pleiskanos plaukuose ir ant rūbų gali neretu atveju sukelti diskomfortą ir nepasitikėjimą...

Top naujienos

Gyventojai pasidalijo sąskaitomis pasirinkus elektros tiekėją: pamačius dvigubai išaugusią sumą dreba ir rankos, ir kojos (1)

Šią savaitę daugiau kaip 660 tūkst. nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusių Lietuvos...

Delfi PliusAnastasija Fedčenko

Okupuotuose Ukrainos miestuose – siaubą rusų kariams keliantys ženklai

Laikinai rusų pajėgų užimtos Ukrainos teritorijos nepasiduoda, rusų kariams čia visai nesaldu,...

Karštis nesitrauks, bet debesų bus daugiau: kai kur trumpai palis, gali kilti škvalas

Sekmadienio dieną aukšto atmosferos slėgio laukas pasislinks rytų link ir Lietuva išliks jo...

Žiniasklaida: Bučos skerdikai sunaikinti, bet tai dar ne viskas (7)

Iš žiaurumuose Bučoje dalyvavusios 64-osios Rusijos Federacijos atskirosios motorizuotosios...

Ekstremalus šuolis „Karklėje“ jaunuoliui baigėsi nelaimingai: į įvykį atskubėjo medikai

Be skirtingų atlikėjų gausos festivalis „ Karklė “ lankytojams siūlo ir kitų įvairių...

Karybos ekspertas Ždanovas: Rusijos kariuomenės vadovybėje prasidėjo chaosas (6)

Rusijos generolai daro viską, kad tik jų neišsiųstų į karą Ukrainoje , nenori rizikuoti savo...

Atsargos pulkininkas: rusai jau stengiasi iš paskutiniųjų, bet ukrainiečiai turi gerą planą

Britanijos gynybos sekretorius Ben Wallace pareiškė, kad rusų veržimasis Ukrainoje buksuoja ir...

Su vėjeliu: Lietuvos merginų rinktinė – Europos čempionato finale (1)

Lietuvos jaunių merginų (iki 18 metų) rinktinė šeštadienio vakarą Heraklione, Graikijoje,...

Karas Ukrainoje. Zelenskis: tokios radiacijos grėsmės Europai nebuvo net Šaltojo karo laikais

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos ekspertai ragina nedelsiant imtis veiksmų...