aA
Lietuvos gyventojai jau ne vienerius metus patenka tarp daugiausiai riebalų suvartojančių Europos gyventojų. Iš pažiūros, vien šis faktas neturėtų kelti susirūpinimo, jei ne kiti sveikatos rodikliai, pavyzdžiui: šalies gyventojų sergamumas. Pagal pastarąjį rodiklį, mūsų šalies gyventojai dažniausiai serga širdies ir kraujagyslių ligomis bei įvairių lokalizacijų vėžiu. Šių ligų prevencijoje labai svarbią vietą užima sveikatai palanki gyvensena bei visavertis maitinimasis.
Saulėgrąžų aliejus
Saulėgrąžų aliejus
© Shutterstock

Jeigu mūsų mitybos racione vyrauja tik riebalai, tai nėra sveikatai palanku. Juo labiau, kai tie riebalai – gyvūninės kilmės. Sveikatai palankaus maitinimosi rekomendacijose akcentuojama, kad suaugusio žmogaus mitybos racione riebalai turėtų sudaryti iki 30 procentų visos dienos kalorijų. Tačiau, ypatingai svarbu paminėti tai, kad minėtą riebalų dalį mitybos racione turi sudaryti ne bet kokie riebalai, o būtent nesotieji riebalai. Augalinės kilmės riebalai – aliejai, turtingi sveikatai naudingais nesočiaisiais riebalais. Skirtingų rūšių aliejai gali būti sveikatai naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgščių, riebaluose tirpių vitaminų, ypatingai E, D, A ar polifenolių šaltinis. Skirtingi aliejai, skirtingos jų sudėtys ir jų teikiama nauda sveikatai. Kuo įvairesnius aliejus naudosime, tuo daugiau naudos iš jų galime tikėtis.

Nuo seno Lietuvoje žinomas saulėgrąžų aliejus, turi ilgametes vartojimo tradicijas. Saulėgrąžos turtingos mikronutrientais tokiais, kaip kalcis, magnis, betakarotenas, jose yra ir makronutrientų. 100 g saulėgrąžų sėklų yra apie 22 g baltymų ir apie 21 g angliavandenių. Tačiau labiausiai jos vertinamos dėl puikios sudėties riebalų, kurių 100 g sėklų yra apie 50 g.

Alfas Ivanauskas, Edita Gavelienė
Alfas Ivanauskas, Edita Gavelienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

Iš saulėgrąžų sėklų spaudžiamas aliejus.

Plačiausiai žinomos dvi jo rūšys: taip vadinamas „įprastas“ saulėgrąžų aliejus, bei „High Oleic Sunflower Oil – HOSO“ – didelio kiekio oleinės riebalų rūgšties aliejus. Pastarasis spaudžiamas iš atitinkamos rūšies saulėgrąžų sėklų – turtingų oleine riebalų rūgštimi.

Oleinė riebalų rūgštis yra mononesočioji riebalų rūgštis, priskiriama omega-9 riebalų šeimai. Tai būtinoji arba dar kitaip vadinama, esminė riebalų rūgštis. Tai reiškia, kad ji yra būtina žmogaus organizmui ir ją reikia įsisavinti kartu su maistu, t.y. iš išorės – žmogaus organizmas jos pats negamina.

Oleinė riebalų rūgštis yra svarbi sveikatos palaikymui. Yra tyrimų, kurie parodo, kad gyvūninės kilmės riebalus racione pakeitus aliejumi, turtingu oleine riebalų rūgštimi, sumažinama padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, slopinamas lėtinis uždegimas. Tokį aliejų į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu.

Minėto aliejaus gamyboje nenaudojami dirbtiniai antioksidantai – jis turtingas vitaminu E, o pastarasis yra natūralus antioksidantas.

HOSO aliejus (didelio kiekio oleinės riebalų rūgšties aliejus) gali būti šalto spaudimo aliejus. Tačiau priešingai vyraujančiai nuomonei, jis yra tinkamas ir kaitintų patiekalų gamybai. Lyginant su paprastu saulėgrąžų aliejumi, HOSO aliejus atsparesnis kaitinimui, nesusidaro transriebalai.

Rekomenduojama jį naudoti kepimui: dėl unikalių aliejaus savybių, jo smilkimo temperatūra yra aukšta, tai leidžia išlaikyti ilgesnį aliejaus kepimo laiką. Jis tinka konditerijos gaminių (sausainių, pyragų), granolos, vaflių gamybai, netgi kosmetikos gaminių, tokių kaip masažo aliejus ar muilas.

Kuo įvairesnis mitybos racionas – tuo daugiau naudingų maistinių medžiagų gauna žmogaus organizmas. Greta ypač tyro alyvuogių aliejaus, avokado, rapsų ir kitų aliejų, į racioną įtrauktinas ir saulėgrąžų aliejus. Renkantis saulėgrąžų aliejų, vertėtų paieškoti saulėgrąžų aliejaus su dideliu kiekiu oleinės reibalų rūgšties kiekiu – HOSO. HOSO aliejus, padės maisto gamybos procesą padaryti sveikatai palankesnį, kartu praturtindamas racioną būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.

www.DELFI.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(66 žmonės įvertino)
3.3333

Natūralūs saldikliai nebūtinai sveikiau nei paprastas cukrus – svarbiausia laikytis vienos taisyklės

Stevija , agavų sirupas, rudasis cukrus... Rodos, pakeisti tradiciniam cukrui šiais laikais sukurta...

Mūsų mityba veikia ir nervų sistemą: patarė, koks valgis mažina stresą ir Alzheimerio riziką (2)

Kaip valgydami galime tapti laimingesni? Kas iš tiesų slepiasi sveikatai naudingame maiste? Kaip...

Mokslų daktaras – apie pusryčius: kam jų praleisti griežtai negalima ir kodėl reikėtų atsisakyti kavos (22)

„Pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, verda amžinos diskusijos ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl...

Kava ar arbata: gydytojas Morozovas apžvelgė, kuris gėrimas turi daugiau naudos

Šuo ar katė? Android'as ar Mac'as ? Skiepas ar persirgimas? Daukanto aikštė ar Gedimino...

10 maisto produktų, kuriuos vartodami rizikuojate greičiau pasenti (8)

Kaip ilgiau išlikti jauniems – toks klausimas kartas nuo karto tikrai sukasi daugumos žmonių...

Top naujienos

D+Naomi Kresge, Tim Loh, Fergal O'Brien, DELFI

Ekspertai: omikron – dar ne pabaiga, galimas ir juodasis scenarijus

Dvejus metus sėjęs užkratą ir mirtis, COVID-19 ir vėl keičiasi. Omikron atmaina plinta...

Lietuvos aviacijoje pažėrė naujienų: kelionės brangs, bet žada daug naujų krypčių (4)

Praėję metai visai aviacijos industrijai buvo itin permainingi metai. Vasarą Lietuvoje sparčiai...

Pedofilui mirtiną egzekuciją surengęs žudikas: tai buvo jaunystės klaida (98)

„Tai buvo jaunystės klaida, už kurią jau pakankamai sumokėjau“, – įsitikinęs dėl tyčinio...

D+Vaidas Mikaitis

Uždariausios valstybės diktatorius įsigeidė sunaikinti vienintelį patrauklų šalies objektą: ar jam pavyks užverti pragaro prieangį?

Turbūt pastebėjote, jog paskutiniai du mano pasakojimai buvo apie buvusias sovietines centrinės...

Orai: aprimus vėjui naktimis pašals smarkiau

Sekmadienį šalyje jau sustiprės aukšto atmosferos slėgio laukas. Nors debesų vis dar bus...

Kaunas pradeda savo kaip Europos kultūros sostinės metus: minios žmonių susirinko į atidarymo renginį (50)

Sausio 22-ą, šeštadienį, Kaune prie „Žalgirio“ arenos minios žmonių susirinko į renginį...

D+Modesta Meškė

Tai yra madingiausia ir gražiausia antakių forma šiais metais: įkvėpė seksualioji aktorė, į kurią daugelis nori lygiuotis

Pažiūrėję į save veidrodyje atkreipkite dėmesį į vieną svarbią išvaizdos detalę –...

Palydovai užfiksavo, kas vyksta Žemės atmosferoje: per metus – kardinalūs CO2 pokyčiai (28)

Šioje animacijoje pavaizduota, kaip augalai sugeria ir išskiria anglies dioksidą keičiantis metų...

D+Giedrė Balčiūtė

Atsakė į amžiną klausimą: valytis dantis geriau prieš pusryčius ar po?

Dantis būtina valyti dukart per dieną – ryte ir vakare, tik taip juos išsaugosime sveikus. Tai...

Gyventojai stveriasi už galvų: už šildymą moka šimtais eurų, bet namuose – vos 15 laipsnių šilumos (122)

Sąskaitos už šildymą skaičiuojamos sumokant šimtus eurų, tačiau namuose – vos 15-17...