aA
Cukrus – vienas iš labiausiai ištirtų, tačiau ir mitais apipintų ingredientų, be kurių savo virtuvėje apsieina reta šeimininkė. Saldūs patiekalai ar gėrimai pakelia nuotaiką ir akimirksniu suteikia energijos, tačiau po šio trumpo saldumo pliūpsnio dažnas pradeda nerimauti, kaip jie paveiks svorį ir bendrą sveikatą.
Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI montažas

„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai primena svarbiausius cukraus vartojimo principus, kuriuos atsiminti verta ir gaminant namuose, ir apsiperkant parduotuvėje.

Tinkama cukraus norma

Tam, kad mūsų organizmas išgyventų, jam reikia gliukozės. Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, gliukozė – vienas pagrindinių visos medžiagų apykaitos „degalų“, smegenų kraujo ląstelių eritrocitų ir eilės kitų organų bei sistemų maistas. Cukrus, kaip ir kiti angliavandeniai, organizme skaidomi iki gliukozės, o organizmui naudingiau, kad gliukozė būtų gaunama ne su disacharidais (cukrumi), bet su kompleksiniais anglianadeniais (polisacharidais). Taigi, dietologė nerekomenduoja papildomai į gaminamus patiekalus ar gėrimus dėti cukraus, nes organizmas reikiamą energiją gaus skaidydamas angliavandenius, gaunamus su kruopomis, daržovėmis, vaisiais.

Dažnai nerimaujama dėl vaisiuose esančio disacharido fruktozės ar piene randamo disacharido laktozės, tačiau pastarųjų nereiktų riboti. Gydytoja dietologė ramina, jog su vaisiais ar pieno produktais mes gauname daug kitų naudingų medžiagų (antioksidantų, mineralinių medžiagų, vitaminų, skaidulų, kitų biologiškai aktyvių naudingų medžiagų), todėl ir vaisiai, ir pieno produktai neturi būti išbraukti iš raciono.

Dietologė Gavelienė atsakė, kokia cukraus dienos norma yra saugi
© Shutterstock

„Kalbant apie suvartojamo cukraus normą, ji yra skirta tam, kad apsaugotų žmogų nuo nereikalingų, lengvai įsisavinamų angliavandenių, kurių perteklius sąlygoja diabeto atsiradimą ir kitų lėtinių ligų vystymąsi. Cukraus viršutinė normos riba skaičiuojama 10-15 gramų per dieną, įskaitant visus su maistu gaunamus pridėtinio cukraus kiekius. Tam, kad neviršytume šios normos, reikėtų patiems nedėti cukraus į patiekalus, nesaldinti gėrimų ar maisto. Renkantis produktus reikėtų ieškoti tų, kuriuose šimte gramų randama ne daugiau nei 5 gramai cukraus. Tuomet galime daryti prielaidą, kad žmogus suvartos jam tinkamą cukraus kiekį“, – sako mitybos ekspertė.

Pasak E. Gavelienės, rekomenduojama suvartojamo cukraus norma nesiskiria nei vaikams, nei suaugusiems. Taip pat nepriklauso ir nuo žmogaus fizinio aktyvumo. Tiesa, cukrus nėra ir toks produktas, kuris susargdins ar iš karto padarys žalą: „Jo perteklius nepageidaujamas dėl to, kad cukrus slopina apetitą, todėl nesuvalgomas kitas, sveikatai palankus maistas. Pastebima, jog daug cukraus vartojančio žmogaus racione dažniausiai yra per mažas vitaminų, antioksidantų, biologiškai aktyvių medžiagų kiekis. Tad ne tiek paties cukraus perteklius, bet visų naudingų medžiagų trūkumas yra nepalanku sveikatai ir ilgainiui gali padaryti žalos sveikatai.“

Minėtojo prekybos tinklo kategorijos vadovė Milda Petrauskaitė pastebi, jog šiai dienai daugiau žmonių orientuojasi į sveikesnę mitybą – žmonės mažiau maisto gamina namuose, rečiau kepa pyragus ar konservuoja gaminius patys ir įsigyja jau paruoštus produktus. Atsižvelgdamas į augantį pirkėjų, siekiančių puoselėti aplinkai draugišką ir sveiką gyvenimo būdą, skaičių, mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ savo gaminamuose ir privačios etiketės produktuose 10–15 proc. sumažino pridėtinio cukraus kiekį.

Kristalų dydis nenusako cukraus kokybės

Pasak Mildos Petrauskaitės, cukraus kokybės namuose neįmanoma patikrinti, tačiau yra Europos sąjungos reikalavimai, kurie griežtai taikomi visiems cukraus importuotojams. „Vienintelis dalykas, kurį žmogus gali atskirti ir pamatyti namuose – cukraus kristalo dydis, tačiau tai nėra kokybinis rodiklis. Kristalų dydis priklauso nuo to, kur tą cukrų naudosime. Jei reikia, kad cukrus greičiau ištirptų, tada geriau naudoti smulkesnį, o štai papuošimams ar dekoracijoms tinkamos stambesnės cukraus granulės.“ Tačiau, anot jos, tai nėra kokybės parametras, nurodantis, kad smulkus cukrus yra geresnis nei stambesnis ir atvirkščiai.

Tam, kad cukrus išlaikytų savo kokybinius parametrus neribotą laiką, ji rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje. Jeigu cukraus pakuotė nesandari, jos nepatariama dėti prie kitų prieskonių, nes cukrus linkęs sugerti kvapus: „Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į cukraus savybę sugerti drėgmę. Jei padėsime jį į labai šiltą kambario temperatūrą, drėgmė išgaruos ir cukrus gali sulipti, bet tai jokiu būdu nenusako, jog cukrus tapo prastesnis – jis puikiai tinka vartojimui.“

Pasak M. Petrauskaitės, cukrus galioja neribotą laiką, išskyrus tuos cukrus, kuriuose yra pridėtinės medžiagos. „Į tam tikras cukraus rūšis gali būti dedamas krakmolas, kad cukrus išliktų birus ir nesušoktų. Krakmolas yra galiojimo laiką turinti medžiaga, tad tokiu atveju ir cukraus galiojimo laikas bus trumpesnis. Lygiai taip pat, jei į cukrų dedamas cinamonas, tas cukraus produktas galios tiek, kiek galioja cinamonas“, – perspėja specialistė.

Rudasis cukrus ir jo pakaitalai

Dėl savo kiek kitokių savybių bei išskirtinio skonio populiarėja rudasis cukrus, kuris suteikia gėrimams truputį kitokį skonį, kvapą bei spalvą, tačiau turi tokią pačią suvartojimo normą.

„Pasižiūrėjus į pardavimų statistiką, šio cukraus pardavimai turi tendenciją augti, lyginant su baltuoju cukrumi, – pastebi M. Petrauskaitė.

Saldikliai
Saldikliai
© Shutterstock

Nors yra mėgstančių cukrų keisti dirbtiniais saldikliais, dar vadinamais cukraus pakaitalais, daug kartų saldesniais už stalo cukrų, dietologė E. Gavelienė juos rekomenduoja tik cukriniu diabetu sergantiems žmonėms: „Žmonėms, neturintiems didesnių sveikatos problemų, nereikėtų visai atsisakyti desertų ar ieškoti cukraus alternatyvų. Tiesiog patiekalai, kurie ruošiami naudojant cukrų, neturi būti valgomi kiekvieną dieną. Tas 15 gramų suvartotino cukraus per dieną turi ateiti su saikingu, progoms skirtų ir namuose ruoštų desertų kiekiu.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
2.4737

Gydytoja – apie blogiausią derinį veido odai: atrodysite vyresni, žalą atitaisyti gali būti sunku

Blyški ir suglebusi oda , ryškios mimikos raukšlės, maišeliai po akimis, padidėjęs porėtumas...

3 patarimai, kas gali padėti atsikratyti papildomų kilogramų

Šylant orui vis labiau norisi atsikratyti žiemos metu priaugusiais papildomais kilogramais. Neretai...

10 specialisto patarimų nusprendusiems pradėti sportuoti

Šiltuoju sezonu daugiau žmonių nupučia dulkes nuo žiemą spintoje gulėjusių sportbačių ir...

Ką sveikiau rinktis – raudonąsias ar žaliąsias vynuoges? Pasirodo, jos skiriasi ne tik spalva

Vienomis saldžiausių laikomos vynuogių sultys drąsiai galėtų pretenduoti į deserto kategoriją...

Ši liga dažnai painiojama su maisto netoleravimu: susirgti galima ir dėl madingos dietos

Dirgliosios žarnos sindromas – virškinamojo trakto dalies, t. y. žarnyno, veiklos sutrikimas, dar...

Top naujienos

Karą stebėjo nuo pirmų dienų: pavyko suvokti du šokiruojančius faktus apie Rusiją

Daugiau nei 80 dienų vykstantis Rusijos Federacijos pradėtas karas Ukrainoje keičia vakarų šalių...

Karas Ukrainoje. Rusija iš „Azovstal“ evakuotiems kariams nieko gero nežada: pasirodė nežmoniškų siūlymų taikos derybos – sustabdytos (4)

Evakuacijos misija „ Azovstal “ plieno gamykloje Mariupolyje tęsiasi, trečiadienio naktį savo...

Mariupolio gynėjų evakuacija iš „Azovstal“ dar ne istorijos pabaiga: ragina nuolat spausti Rusiją (2)

Milžiniška plieno gamykla „ Azovstal “ vis dar ukrainiečių pasipriešinimo Rusijos invazijai...

Perspėjo dėl bandymo dėmesį atkreipti tik į tautybę karo metu: tai labai pavojinga (1)

Karas niekaip nepakeitė ukrainiečių požiūrio į rusų tautybės Ukrainos piliečius, tačiau...

Duomenys, kurie nustebins ne vieną: kokia dalis Lietuvoje yra susipainiojusi, kas kaltas dėl įvykių Ukrainoje (31)

Atrodo, akivaizdu, bet ne visiems, – pagal tai, kokia dalis gyventojų Lietuvoje supranta, kad dėl...

Paviešino tai, ko nematė TV žiūrovai: prieš Monikos Liu pasirodymą „Eurovizijos“ personalas sulaukė pašiepiančių komentarų

Praėjus „Eurovizijai“ po truputį atslūgsta ir gerbėjų emocijos, tačiau socialiniuose...

Transliacija / Keturios sienos. Butų nuomai mažėjant, kitoks nuomos konceptas išgyvena aukso amžių

Lietuvos NT ekspertai drąsiai ir garsiai reiškia nerimą dėl būsto nuomos rinkos didžiuosiuose...

Skaitmeninis Rusijos košmaras: programišiai toliau viešina gyventojų asmeninius duomenis

Programišių grupės toliau renka informaciją Rusijos gyventojus ir ją viešina specialiai šiam...

Delfi PliusThe Economist

Įspūdingas Kinijos eksporto bumas baigėsi: optimistai dabar turės pripažinti, kad suklydo

Praėjusį mėnesį geltonomis juostomis išmargintas krovininis traukinys atbildėjo į Budapeštą...