Idėja paprasta - penkias dienas per savaitę valgote įprastai ir tik dvi dienas ribojate kalorijas. Dėl to ji neretai dar vadinama kartotiniu pasninku. Šiai dietai neatsispyrė ir tokios žvaigždės kaip Jennifer Aniston, Beyonce, Gwyneth Paltrow, Jennifer Lopez bei kitos Holivudo garsenybės.

Šią dietą įvertino ir Britų dietologų asociacija. Jos atstovų teigimu, 2:5 būdas mesti svorį nėra labai išskirtinis, tačiau išmėginę šią dietą aiškina, kad ji prailgina gyvenimą, padidina smegenų funkcionalumą ir apsaugo nuo tokių ligų kaip silpnaprotystė ar Alzhaimeris. Asociacijos nariai nesiima tokių duomenų nei tvirtinti, nei neigti, nes apstu kontraversiškų duomenų.

Asociacija pažymi, kad, 2010-aisiais atlikto tyrimo duomenimis, šios dietos rezultatai panašūs į tuos, kurie pasiekiami laikantis kitų populiariausių svorio metimo technikų. 5:2 dieta, kaip ir kitos efektyvios dietos, manoma, prisideda prie mažesnės chroninių ligų rizikos, pavyzdžiui, diabeto.

Pliusai

Dvi dienas suvartoti po 500 kcal (vyrams leidžiama 100 kcal daugiau) yra daug realistiškiau, nei tai daryti visą savaitę, ką siūlo kitos dietos. Asociacija pažymi, kad psichologinis lengvumas gali turėti įtakos ir lengvesniam svorio metimui. Dvi dienos išties gali padėti sumažinti svorį – optimaliausiu atveju, 6 kg per 6 savaites.

Minusai

Dienos, kai turi riboti savo mitybą gali sumažinti energingumą. Likusias penkias dienas svarbu „neatleisti vadžių“ ir, nors kalorijų skaičius nėra ribojamas, nepersivalgyti, nesuteikti organizmui šoko efekto. Yra įrodymų, kad naudojantis šia dieta fiksuojamas dienos mieguistumas, blogas burnos kvapas.

Verdiktas

Ši dieta yra nesudėtingas būdas mažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Svarbiausia – gerti daug vandens, o dvi dienas, kai vykdomas „pasninkas“, pasirinkti tokius patiekalus, kurie būtų visapusiškai subalansuoti. Britų dietologų asociacija rekomenduoja receptus rinktis iš knygos „Dviejų dienų dieta“ (autoriai Michelle Harvie ir Tony Howell).

Norintiems ryškesnių rezultatų nereikėtų pamiršti ir sportinių užsiėmimų, kuriems patariama rasti bent pusvalandį per dieną – tai gali būti ir joga, mankšta ar greitas pasivaikščiojimas. Dvi dienas, kuriomis vykdote dalinę iškrovą, daugiau laiko skirkite poilsiui. Dietologai pataria 500 kcal dienoms nesirinkti pirmadienio ir ketvirtadienio, mat jos esą psichologiškai sudėtingiausios.

Šioje svetainėje galite pasirinkti keletą patiekalų receptų, kurie praskaidrintų dienas, kai teks valgyti mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)