Pamirškite, kaip tie raumenys atrodo – verčiau pasidomėkite, kokią funkciją iš tikrųjų atlieka. Kodėl dideli ir stiprūs sėdmenų raumenys susiję su gera sveikata bendrąja prasme? O tiesa ta, kad išlavinti sėdmenų raumenys gyvybiškai svarbūs visai raumenų ir kaulų sistemai.

Sėdmens raumenys užtikrina vertikalią kūno padėtį ir saugo klubo sąnarius

Sėdmens raumenys – trijų atskirų raumenų, kurių kiekvienas turi unikalią anatominę struktūrą ir funkciją, grupė. Giliausiai esantis ir pats mažiausias iš trijų vadinamas mažuoju sėdmens raumeniu (gluteus minimus), jis yra labai arti paties klubo sąnario.

Mažasis sėdmens raumuo persidengia su viduriniuose sėdmenų raumeniu (gluteus medius). Pastarasis gana nemažas ir dengia visą išorinį dubens paviršių. Didysis sėdmens raumuo (gluteus maximus) yra pats didžiausias ir dengia tiek mažąjį, tiek vidutinį. Būtent šis raumuo ne tik sėdmenims suteikia jiems būdingą formą, bet ir atlieka labai svarbų vaidmenį kone visose organizmo funkcijose. Visi kartu šie raumenys atsakingi už daugumą klubų judesių ir amortizuoja smūgius einant ar bėgant. Sėdmens raumenys bendradarbiauja išvien su smegenimis generuodami jėgą, kurios reikia mūsų kūnui pasipriešinti gravitacijai. Jie taip pat apsaugo klubo sąnarius nuo smūgių ir šlyties jėgos, grasinančios ilgalaikiais pažeidimais.

Sėdmenys

Mokslininkai išsiaiškino, kad kai kurie žmonės, besiskundžiantys klubų skausmais, turi problemų ir su sėdmens raumenimis. Šios problemos gali sumažinti sėdmens raumenų galimybes apsaugoti sąnarius nuo ilgalaikių pažeidimų ir netgi paveikti galimybę susidoroti su kūno svoriu (pavyzdžiui, stovint ant vienos kojos ar lipant laiptais).

Sumažėjus raumens dydžiui ir padidėjus neaktyvaus audinio, pavyzdžiui, riebalinio, kiekiui, kyla tokių problemų kaip sėdmens sausgyslės tendinopatija. Tą patį galima pasakyti ir apie klubų osteoartritą, kuris paveikia visą sąnarį.

Australijoje osteoartrito atvejų sparčiai daugėja. Kas septintas asmuo, kuriam tenka keisti klubo sąnarį, yra jaunesnis nei 55 metų. Nepaisant to, svarbu pažymėti, kad artrito ženklai atlikus klubo rentgeną ar magnetinio rezonanso tyrimą nebūtinai reiškia, kad jaučiate skausmą ar tokio skausmo nepavyks išvengti.

Mokslininkai sako, kad jaunų žmonių osteoatrito riziką lemia tai, kaip žmogus juda. Jeigu vargina klubo skausmas, pati pirmoji pagalba sau – sėdmens raumenų stiprinimas. Tvirti sėdmens raumenys gerina ir kasdienio gyvenimo kokybę, ypač sergančiųjų klubo osteochondroze. Tokie asmenys gali vaikščioti greičiau, įveikti ilgesnes distancijas ir sparčiau užlipti laiptais (lyginant su tais, kurių sėdmens raumenys neišlavinti).

Stiprinti sėdmens raumenis visiems be išimties rekomenduoja tiek gydytojai, tiek kineziterapeutai, tiek kiti sveikatos specialistai.

Jie gali skirti tam tikrus sėdmens raumenų stiprinimui skirtus pratimus, padėsiančius spręsti su klubais susijusias problemas.

Sėdmenys

Silpni sėdmens raumenis siejami su tokiomis sveikatos problemomis kaip:


Tai nereiškia, kad pratimai sėdmenims padės atsikratyti visų sveikatos problemų, kiekvienas atvejis unikalus ir susijęs su daug skirtingų veiksnių. Kaip ten bebūtų, stiprūs sėdmens raumenys labai svarbus klubų ir dubens stabilumui bei funkcijai.

Ir visai nesvarbu jūs sporto influenceris, ar profesionalus sportininkas, ar paprastas žmogus – investuoti laiko ir pastangų į sėdmens raumenų lavinimą apsimoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)