„Baltijos-Amerikos klinikos“ dermatologė Inga Galinauskaitė pranešime spaudai sako, kad kiekvienas turime susimąstyti ir suvokti, jog niekas kitas mūsų odos neapsaugos, jei jos nesaugosime patys.

Lietuvoje vasara tokia trumpa, kad vos sulaukę pirmųjų saulės spindulių, skubame degintis. Deja, retas pagalvoja, jog be visų teikiamų malonumų, saulės spinduliai yra pavojingi. Pasak gydytojos dermatologės I. Galinauskaitės, ultravioletiniai spinduliai yra vieni didžiausių kancerogenų, tad ji išskiria bemaž dešimt žmonių grupių, kurie turėtų ypatingai saugotis saulės.

„Ypač saugotis saulės turėtų daug apgamų turintys žmonės, šviesiaplaukiai, mėlynakiai, šviesios odos ar strazdanų turintys asmenys. Didesnės apsaugos būnant saulėje turėtų nepamiršti tie, kurių šeimoje ar giminėje yra buvę onkologinių odos susirgimų, ar tie, kurie serga įvairiomis lėtinėmis ligomis. Taip pat labiau saugotis turi žmonės su silpna imunine sistema ar turintys daug kitų odos darinių, tie, kurie dažnai lankosi soliariume ir daug dirba lauke. Vaikams iki 3 metų saulė yra itin pavojinga. Kūdikiai iki 6 mėnesių iš viso neturėtų gauti tiesioginių saulės spindulių“, - perspėja dermatologė.

Patyrusi gydytoja tikina, kad norint gražiai įdegti, odą reikia tinkamai paruošti. „Nepersistenkite pirmas dienas, savo odą pripratinkite prie saulės, nes jai reikia laiko, kad pagamintų pakankamai melanino. Pirmą dieną saulėje praleiskite vos 10-15 minučių ir tuomet jau kasdien laipsniškai ilginkite laiką. Pradžioje tepkitės kremu, kuris turi didžiausią apsaugą, vėliau galėsite pereiti prie žemesnės. Nepamirškite, kad pats pavojingiausias laikas mėgautis saulės voniomis yra nuo 11 iki 15 valandos“, - patarė I. Galinauskaitė.

Kenksmingas ultravioletinis spinduliavimas susideda iš UVA ir UVB spindulių. UVA spinduliai greitina odos senėjimą ir turi įtakos melanomos atsiradimui. Pasak specialistės, jie kartu su susidariusiais laisvaisiais radikalais turi elastiną ardanti poveikį ir dėl to paspartina odos senėjimą. UVB spinduliai veikia tik epidermį, todėl sukelia odos paviršinius nudegimus, tiesiogiai skatina auglių atsiradimą.

Pasak I. Galinauskaitės, renkantis apsaugos priemonę nuo saulės reikia atkreipti dėmesį į tai, kas parašyta priemonės etiketėje (atsparumas vandeniui, konsistencija), būtina įvertinti savo odos tipą. Specialistė sako, kad į spuoguotumą linkusią odą turintiems reikėtų rinktis losjonus, sausesnę – kreminės konsistencijos kremus. Vaikams patartina naudoti tik jiems skirtas apsaugines priemones.

„Prieš deginimąsi nerekomenduoju kūno prausti muilu, įtrinti kvapniu losjonu, purkštis tualetiniu vandeniu ar kvėpintis kvepalais. Pirmą kartą apsaugine priemone teptis reikėtų 20-30 minučių prieš išeinant į saulę. Labai svarbu jos negailėti, plonas sluoksnis odos neapsaugos. Deginantis apsaugine priemone būtina teptis kas 2-3 valandas. Ypač svarbu pakartotinai išsitepti po maudymosi. Po deginimosi taip pat būtina naudoti tam skirtas priemones, kurių sudėtyje yra vitaminų A, E, pantenolio, alavijo ekstrakto. Šios priemonės turi stiprų drėkinantį poveikį, vėsina odą, mažina paraudimą“, - patarimais dalinosi dermatologė I. Galinauskaitė.

Jaunystės, grožio ir sveikatos namų „Molecule“ įkūrėja Lino Kleizos žmona Agneta pasakoja, kad nuo mažens ją kankinančios odos problemos privertė kruopščiai atsirinkti, ką naudoti bei tepti ant savo veido ir kūno odos. Moteris teigia vengianti intensyviai degintis, o taip organizmui reikalingo vitamino D gauna saulėje būnant saugiu metu – ryte arba gerokai po pietų.

„Pas mane ateina vis daugiau klienčių, kurios skundžiasi pigmentinėmis dėmėmis, o jas išnaikinti yra labai sudėtinga, todėl manau, kad moterims ypač svarbu nedeginti veido. Dažniausia priešlaikinio senėjimo priežastis – saulė – todėl aš veidą tepu priemonėmis, kurios turi mažiausiai 30 SPF apsaugą. Mano vyras yra ne kartą „nusvilęs“ net po skėčiu, todėl jis visada visą kūną tepa priemonėmis su ne mažesne nei 50 SPF apsauga“, - savo šeimos įpročiais dalinosi A. Kleizienė.

Kartu su žinomu krepšininku sūnelį auginanti moteris sako, kad ypač didelį dėmesį skiria sūnaus odos apsaugai: „Vaikų oda yra labai trapi, jos apsauginės funkcijos dar nėra visiškai susiformavusios, todėl iki 3 metų vaikams saulėje reikėtų būti kuo mažiau. Atostogaujant dienos metu naudoju priemones su ne mažesne nei 50 SPF apsauga.“

Pasak krepšininko žmonos, svarbiausias kriterijus renkantis apsaugą nuo saulės yra tai, kad ji turi būti kuo natūralesnė. „Labai svarbu, kad kosmetika būtų natūrali, joje visiškai nebūtų parabenų, žalingų konservantų. Šių priemaišų nebuvimas dažniausiai lemią ne tik kokybę, bet ir kainą, nes tokiose priemonėse naudojamos tik aukščiausios kokybės sudėtinės dalys“, - sakė A. Kleizienė.

Tiek dermatologė I. Galinauskaitė, tiek A. Kleizienė ragina nepamiršti ne tik odos, bet ir plaukų, kuriuos prieš deginimąsi reikėtų įtrinti apsauginiu aliejumi ir būtinai dėvėti galvos apdangalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)