Kaip neseniai DELFI pasakojo Respublikinės Kauno ligoninės dermovenerologė Rita Butylkina, pūslelinę ant veido (ir ne tik ten) sukelia herpes virusas. Ši infekcija glūdi žmogaus organizme, o ją išprovokuoti gali ultravioletiniai spinduliai, klimato pasikeitimas, stresas, susilpnėjęs imunitetas.

Burnos higienistė E. Volochovičiūtė sako, jog dalis pacientų įsitikinę, kad odontologinių procedūrų metu nedideli „burbuliukai“ ant lūpos – nieko baisaus ir tai neturės įtakos sveikatai. Tačiau taip manyti – klaidinga.

„Tokios procedūros kaip ėduonies gydymas, dantų rovimas, profesionalioji burnos higiena yra negalimos, jei ant veido yra pūslelinė. Daugumos odontologinių procedūrų metu audiniai yra mechaniškai pažeidžiami, taip virusas lengvai prasiskverbia į organizmo vidų, – pasakojo burnos higienistė.

– Viruso prasiskverbimo pasekmėmis gali tapti herpetinio stomatito išsivystymas, kurio metu žaizdelėmis pasidengia ne tik lupos, bet ir visa burnos gleivinė. Atsiranda burnos deginimas, skausmas valgio metu, diskomfortas. Herpetinio stomatito gydymas užtrunka ilgiau ir reikalauja daugiau laiko bei finansinių investicijų.“

Specialistė sako, jei gydytojas odontologas arba burnos higienistas atsisako atlikti procedūrą identifikavus pūslelinę, nereikėtų ant jo pykti.

Herpinis stomatitas

„Herpetinė infekcija tikrai yra rimta kontraindikacija planinėms odontologinėms procedūroms atlikti“, – sako E. Volochovičiūtė.

– Esant herpes infekcijai ir atliekant odontologines procedūras, beveik 100 proc. situacijų priveda prie infekcijos platinimo. Gali būti išplėsta infekcija per visas lupas, burnos gleivinę netgi nosyje. Taip pat, pavyzdžiui, atliekant profesionaliąją burnos higieną, naudojant ultragarsinį skalerį, skleidžiamas aerozolis ir oro lašeliniu būdu virusu gali užsikrėsti šalia esantys žmonės ir kiti pacientai.“

Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja R. Butylkina sako, kad geriausia rinktis moderniausią pūslelinės gydymo priemonę – tabletes.

„Nuo senų laikų žmonės bando gydytis liaudiškomis priemonėmis – dantų pasta, arbatmedžio aliejumi ir pan. Tačiau šiandien yra modernių priemonių ir ypač rekomenduojama gydyti acikloviro geriamomis tabletėmis, – pataria medikė. – Infekcijos valdymas tepalais jau yra praeityje. Žmogui, kuris turi herpes viruso infekciją, visuomet rekomenduojama nešiotis acikloviro tabletes ar kitus antivirusinius preparatus. Ir tik pajutus pirmuosius dilgčiojimo, niežėjimo, perštėjimo požymius, nedelsiant traukti tabletes ir gerti. Tablečių ypač nepamirškite vykdami į keliones, šiltuosius kraštus ar ten, kur oro sąlygos keičiasi.“

Burnos higienistė pabrėžia, išsivysčius herpetiniui stomatitui, gydymas gali užtrukti nuo savaitės iki kelių mėnesių. Tad jei jūsų veidą „puošia“ pūslelinė, vizitą pas odontologą ar burnos higienistą verčiau nukelkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)