– Kaip patartumėte neapsigauti renkantis mitybos specialistą?

– Pastebėjau, kad daugelis žmonių renkasi mitybos specialistus atsižvelgiant į jų buvusių klientų pasiekimus, ,,Prieš ir Po” nuotraukas. Didelės antraštės „valgyk DAUG, SVEIKAI, SOČIAI” vilioja žmones užsisakyti maisto racionus, dietas.

Norėčiau pabrėžti, kad nutukimas yra liga, žalojanti daugelį organizmo sistemų, į kurių būklę visada reikia atsižvelgti. Todėl patarimas valgyti mažiau ir judėti daugiau kartais gali būti neveiksmingas, o galbūt net ir kenksmingas.

Mitybos planas yra daugiau nei tik maisto produktų sąrašas. Jo dėka privaloma išmokti tinkamo maitinimosi, porcijų dydžių, produktų pasirinkimo taisyklių, maisto raciono optimizavimo sunkesnių dienų ar treniruočių metu. Tam yra reikalingas nuolatinis darbas bei bendradarbiavimas su specialistais.

Nieko neturiu prieš mitybos specialistus, jeigu žmogus kreipiasi į juos sveikatingumo klausimais. Tačiau žmonėms, kuriuos kamuoja ligos, darančios įtaką savijautai, valgymui, rekomenduočiau kreiptis į medicininį išsilavinimą turinčius dietologus.

– Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės, bandydami laikytis mitybos plano?

– Didžiausia klaida – greitų rezultatų siekimas. Galvojama, kad pradėjus laikytis mitybos plano jau kitą dieną kris svoris ar pagerės savijauta. Formuoti naujus įpročius nėra lengva. Tačiau po kelių savaičių žmogus įpranta prie sveikos gyvensenos taisyklių.

Kita dažna klaida - neracionalus produktų keitimas. Sutinku, kad kiekvienas maisto produktas turi alternatyvą. Bet dažnai neskaitydami maisto sudėties ir tikėdami tuo, kas paryškinta didžiosiomis raidėmis (be riebalų, ekologiškas, sausainiai ,,Sveikuoliai“ , Fitness) pasirenkame mums nenaudingą produktą.

– Ar norint sulieknėti privaloma skaičiuoti kalorijas? Sverti maistą gramas į gramą?

– Jeigu žmogus nori tik subalansuoti mitybą, numesti kelis kilogramus bei nesiruošia fitneso varžyboms, tikslus skaičiavimas, mano nuomone, nėra būtinas. Valgymas privalo teikti malonumą, sukelti geras emocijas bei pasitenkinimą. Itin daug dėmesio kalorijų skaičiavimams, maisto svėrimui – gali privesti ir prie valgymo sutrikimų. Todėl siekiant sveikai lieknėti specialisto priežiūra yra būtina.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į žmogaus paros kalorijų energetinį poreikį. Šį skaičių galima lengvai sužinoti pasitelkiant vieną iš internete esančių skaičiuoklių. Tačiau, žmogaus organizmas nėra robotas. Vieną dieną mes judame daugiau, kitą mažiau. Taip pat įtaką daro miego trukmė, stresas, fizinis aktyvumas. Tad negalime tiksliai nustatyti universalaus kalorijų skaičiaus ir juo aklai pasitikėti. Nedidelis nukrypimas į didesnę ar mažesnę suvalgyto maisto pusę ilgainiui nepakenks siekiamiems rezultatams.

– „Negaliu numesti svorio. Tikriausiai man sulėtėjo medžiagų apykaita” – mitas?

–Praktikoje labai retas atvejis, kad dėl medžiagų apykaitos sutrikimų žmogus negalėtų numesti svorio. Yra tam tikros ligos, darančios įtaką organizmo metabolizmui. Tačiau visada reikia įvertinti lengviau „apčiuopiamus“ dalykus: valgymo stilių (dažnį, maisto kiekius bei įvairovę, pasirinkimo galimybes), tiesioginį fizinį aktyvumą (sportą), netiesioginį fizinį aktyvumą (vaikščiojimą, namų ruošą, aktyvų laisvalaikį).

Pereiti prie žmogaus organizmo sistemų vertinimo reiktų tuomet, jeigu tikrai žmogus yra labai aktyvus, sportuoja, valgo šviežią, subalansuotą maistą neviršydamas savo kalorijų poreikio, tačiau skundžiasi svorio prieaugiu.

– Kalorijų deficitas – vienintelis kelias numesti svorį?

– Pirmiausia privalome sužinoti didėjančio svorio pagrindinę priežastį. Jeigu tai lemia perteklinis kalorijų suvartojimas, tada kalorijų deficitas yra vienas efektyviausių būdų siekti svorio mažėjimo.

Jeigu žmogus serga endokrinologinėmis, medžiagų apykaitos ar virškinimo trakto ligomis, padidėjęs svoris gali turėti kitokią etiologiją.

Jei žmogus kreipiasi į specialistą, jis privalo būti nuodugniai apžiūrėtas įvertinant svarbiausius organus bei jų sistemas.

– Didelis deficitas gali lemti ne tik greitą svorio kritimą, bet ir šalutinį poveikį?

– Jeigu suvartojamo maisto energetinė vertė yra mažesnė už organizmo reikalaujamą bazinę medžiagų apykaitą, išties gali būti pasekmės. Gali pasireikšti valgymo sutrikimai (anoreksija, bulimija), raumeninio audinio irimas, hormoninis disbalansas, virškinimo trakto ligos (dėl per greito lieknėjimo susiformuoja tulžies pūslės akmenys).

Tarp profesionalių moteriškos lyties sportininkių vis dažniau diagnozuojamas RED-S (Relative Energy Deficiency – Sport) arba kitaip Female athlete triad sindromas. Diagnostikos kriterijai: ilga kalorijų deficito trukmė su arba be valgymo sutrikimų, amenorėja, stresiniai kaulų lūžiai, osteoporozės rizikos padidėjimas.

Noriu pabrėžti, kad maitinimosi būdas yra tiesiogiai susijęs ne tik su skaičiais ant svarstyklių, o netikslingas dietų panaudojimas gali sukelti visai nereikalingų problemų. Laikantis dietos žmogaus tikslas neturi baigtis ties mažesniu svoriu.

– Kokie pirmieji signalai, kad galbūt vertėtų „atleisti vadžias”?

– Jeigu jaučiamas silpnumas, chroninis mieguistumas, pradeda slinkti plaukai, greitai krenta svoris. Mąstymas, ką suvalgyti, neprivalo užimti net 30 proc. paros laiko. Tai turi būti vykdoma intuityviai, kaip valytis dantis rytais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)