Silkė – itin naudinga, tik svarbu nepadauginti druskos

Pasak Santaros klinikų gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienas iš Kūčių stalo baltymų šaltinių yra žuvis. Dietologai bei mitybos specialistai žuvį įvardina kaip vieną iš produktų, kuris žmogaus racione itin svarbus.

„Nėra taip ypač svarbu, kokia bus žuvies rūšis, svarbu ją apskritai įtraukti į savo racioną. Žuvies žmogus turėtų valgyti 2–3 kartus per savaitę, apie 300 gramų per kartą“, – sakė gydytoja.

Ant Kūčių stalo dažniausiai karaliauja silkė – pripažinkime, be jos sunku įsivaizduoti tikras lietuviškas Kūčias. Pasirodo, silkė iš tiesų yra labai naudinga sveikatai.

„Nuo senų laikų tai pagrindinis patiekalas. Silkė yra naudinga žuvis, ji priklauso riebių žuvų kategorijai. Joje daug omega-3 riebalų rūgščių. Visgi sveikatai ji nėra palanki, jei yra smarkiai sūdyta. Druskos neturėtume valgyti per daug, o jei racione daug sūdytų patiekalų, rekomenduojamą druskos normą viršijame“, – kalbėjo dr. E. Gavelienė.

Alfas Ivanauskas, Edita Gavelienė

Todėl gydytoja davė patarimą, kaip silkę paversti sveikatai palankesniu patiekalu.

„Ruošiant silkės patiekalus, kad gautume pačią didžiausią naudą sveikatai, reikėtų silkę pamirkyti. Mirkymas gali būti vandenyje, arbatoje ar net piene. Kiekvienas gali pasirinkti pagal save. Tokia išmirkyta silkė yra sveikatai naudinga“, – sakė gydytoja.

Taip pat per Kūčias galima ant stalo pamatyti ir karpį. Tai taip pat riebi žuvis, bet skirtumas nuo silkės tas, kad jame yra daugiau sočiųjų riebalų rūgščių, kurios nėra sveikos ir jų turime riboti. Karpį valgyti sveika, bet jo reikėtų valgyti mažiau nei silkės.

Dar viena žuvies rūšis, kurią lietuviai taip pat mėgsta, o pastaruoju metu ji vis dažniau atsiranda ant Kūčių stalo, yra lašiša.

Jei lašiša kepta, joje, taip pat kaip ir silkėje, yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Bet ji nėra tokia sveika, jei yra sūdyta ar rūkyta. Tad verčiau rinktis žalią lašišą ir ją išsikepti namuose.

Stenkitės ragauti, o ne kimšti be saiko

Visgi gydytoja primena, kad šventės nėra tas metas, kai turime laikytis griežtų mitybos taisyklių.

„Turime puoselėti tradicijas, o taisyklių laikymąsis turi būti pasąmonės gilumoje, kad šventė būtų maloni ir be sveikatos sutrikimų. Įvairovė labai gerai, bet saikas irgi turi būti. Žmonės patiekalus turi ragauti, todėl nereikia ruošti kiekvieno patiekalo po porciją kiekvienam, o tik tiek, kad užtektų paragauti“, – sakė dr. E. Gavelienė.

Gydytoja papasakojo, kad net ir nelabai sveiką maistą galima paversti šiek tiek sveikesniu.

„Jei produktą apvoliosime džiuvesėliuose, o tada virsime riebaluose, toks maistas tikrai nebebus palankus sveikatai, nes jame bus didelis kiekis kaitinto aliejaus, o tai nėra sveika. Visgi yra tokių tradicinių patiekalų, kuriuos tenka kepti aliejuje.

Tokiu atveju, visų pirma reikėtų pasiruošti aliejų, kad jo smilkimo temperatūra būtų kuo aukštesnė ir jis tiktų kepimui. Galėtų būti rapsų, saulėgrąžų, ypač tyras alyvuogių aliejus, bet netinka linų sėmenų aliejus“, – sakė dr. E. Gavelienė.

Skandinaviška silkė

Pasak gydytojos, keptuvėje reikia įpilti šlakelį aliejaus, tada dėti savo gaminį, kurį kepsite, ir nepamiršti, kad po kiekvieno kepimo reikėtų popieriniu rankšluosčiu pašalinti aliejaus likutį ir įpilti naujo. Jei verdama aliejuje, kaitinimo ekspozicija su saulėgrąžų arba rapsų aliejumi yra 20–30 minučių. Tai reiškia, kad tiek laiko galima kaitinti tą patį aliejų jo nepakeičiant.

Taip pat reikėtų stengtis, kad kuo mažiau riebalų prisigertų į gaminį – greitai įdėti ir greitai ištraukti, o iškepus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad aliejaus likučiai nuvarvėtų. Nepamiršti jau prieš tai pasakytos taisyklė – gaminti tik tokį kiekį, kad užtektų visiems paragauti.

Tuo metu salotas ir mišraines per Kūčias galima pagardinti tradicišku lietuvišku linų sėmenų aliejumi. Be to, pasak gydytojos, suteikti patiekalui skonį galima labai įvairiais būdais. Pavyzdžiui, su šlakeliu citrinų sulčių ar kito vaisiaus sultimis, žolelėmis.

Nepamirškite išeiti pasivaikščioti

Vienas iš tradicinių patiekalų – aguonų pienas. Ar jis sveikas? O gal jo reikėtų atsisakyti?

„Tradiciškai aguonų pienas ruošiamas sutrinus aguonas ir užpilus jas šiltu vandeniu, įdėjus vanilinio cukraus ir paprasto cukraus. Aguonų pienas pagal sudėtį priskiriamas desertams, bet nereikia visiškai išbraukti cukraus iš aguonpienio, nes jis tada nebebus tradicinis patiekalas. Cukraus reikėtų dėti tiek, kad nebūtų ypač saldu, bet skonis išliktų.

Aguonų pienas su kūčiukais

Labai gerai prisimenu iš vaikystės, kai močiutė sakydavo, kad jei vaikai prisigers aguonpienio, labai gerai miegos. Yra manoma, kad aguonpienis yra turtingas tam tikromis medžiagomis, gerinančiomis miegą. Šiais laikais ruošiamos aguonos privalo būti be opiatų, labai švariai paruoštos. Migdančios medžiagos yra aguonos galvutėje, o ne sėklose. Todėl mieguistumas gali būti dėl ilgo vakarojimo ar nuobodžių kalbų“, – juokavo gydytoja.

Kisielius ir kompotas taip pat priklauso ne gėrimų, bet desertų kategorijai, todėl juos reikėtų vartoti kaip desertus.

„Geriausias gėrimas visada yra vanduo. Tie, kurie turi jautresnę virškinimo sistemą, turėtų vengti gerti šaltą vandenį su Kūčių patiekalais, nes didžioji dauguma jų riebesni. Atsigėrus šalto vandens, galima jausti diskomfortą. Todėl geriausia kambario temperatūros vanduo arba šiek tiek drungnas, gali būti citrinos sulčių įpilta ar mėtos lapelis įdėtas. Tai yra atsigėrimas, o aguonpienis, kisielius arba kompotas yra desertai“, – sakė dr. E. Gavelienė.

Pasak pašnekovės, švenčių metu geriausia valgyti tuos patiekalus, kurie gaminami būtent šventėms.

„Reikia galvoti, kad šventės metu turiu galimybę paskanauti patiekalų, kurie yra nekasdieniai. Galbūt bulvių, kurias valgote kone kasdien, per šventes galite suvalgyti mažiau arba išvis atsisakyti. Lygiai taip pat, jei duona yra kasdienė, per šventes jos nebūtina valgyti. Bet šventinių patiekalų, kurie pagaminti būtent šventėms, nereikia atsisakyti“, – sakė daktarė.

Porcijos dydį, pasak gydytojos, reikia pasirinkti tokį, kad po šventės ir pilve, ir galvoje būtų komfortas. Jei nebus komforto pilve, jausimės apsunkę, o jei nebus komforto galvoje, bus nuoskauda, nusivylimas ir vietoje malonių emocijų galvoje išliks tik nemalonūs prisiminimai.

„Vienas iš geriausių dalykų, ką reikia sau pasidovanoti, tai išeiti pasivaikščioti. Tai daryti ir prieš valgymą, ir po valgymo. Net ir Kūčių vakarienės metu, kai jau tamsu ir vėloka, vis tiek po vakarienės verta išeiti ir paieškoti šnekančių gyvūnėlių“, – apibendrindama pokalbį patarė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją