Kuo žmogui naudingas laukinis česnakas

Turint omenyje antibakterines, antibiotines, antiseptines ir kitokias gydomąsias ypatybes, vertėtų įtraukti į savo racioną kuo daugiau laukinio česnako. Didžiausia laukinio česnako nauda sveikatai – kraujospūdžio mažinimas, taigi ir apsauga nuo širdies ligų, nuo insulto. Minėtomis ypatybėmis pasižymi visi česnakai, bet veiksmingiausiai kraujospūdį mažina laukinis česnakas, rašoma theguardian.com.

Kur rasti laukinių česnakų

Laukiniai česnakai išauga anksti pavasarį miške, kur daug žolių, pasirodo net miestų pievelėse – ore tvyro ryškus jų aromatas. Jų smailėjantys, žvilgantys, drėgni lapeliai panašūs į pakalnučių lapelius, todėl pirmiausia patrinkite tarp pirštų, kad įsitikintumėte, ar lapeliais skleidžia česnako aromatą.

Skrudinti ir virti lakštiniai su laukiniu česnaku

Orkaitėje paskrudinti makaronai įgauna riešutų poskonį ir puikiai tinka su laukiniais česnakais. Šiame recepte yra ir migdolų. Kai ne sezonas ir nėra laukinių česnakų, juos pakeiskite keliomis česnako skiltelėms ir sauja smulkintų petražolių.

4 porcijos

Produktai:

  • 400 g ilgų, plokščių makaronų (it. linguine); juos perlaužkite perpus,
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 20 g sviesto,
  • 3 dideli raudonieji svogūnai; juos nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais,
  • 1 šaukštas baltojo vyno acto,
  • 100 ml baltojo vyno arba sausojo sidro,
  • 200 g laukinio česnako laiškų; nuplaukite, smulkiai supjaustykite,
  • 40 g razinų, 10 min. palaikytų verdančiame vandenyje,
  • 40g migdolų; nulupkite žievelę, paskrudinti ir rūpiai sukapokite,
  • 60 g tarkuoto parmezano,
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų.


Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Makaronus paskleiskite kepimo skardoje, apšlakstykite 1 šaukštu alyvuogių aliejaus, įtrinkite jį į makaronus. Pakepkite makaronus orkaitėje 10 min.

2. Po kiek laiko išimkite skardą su makaronais, pakratykite, vėl pašaukite. Po 10 min. makaronai turi būti rusvai gelsvi.

3. Likusį alyvuogių aliejų supilkite į keptuvę su dangčiu, ten pat sudėkite sviestą, svogūnus, pakepkite. Įberkite žiupsnelį druskos, uždenkite dangtį ir nukelkite keptuvę.

4. Tegu keptuvė su svogūnais pastovi 10 min. Paskui nudenkite dangtį, vėl užkaiskite keptuvę ant viryklės, supilkite actą ir vyną (arba sidrą). Troškinkite, kol išgaruos praktiškai visas skystis. Suberkite smulkintus laukinio česnako laiškus, uždenkite dangtį, palikite kelias minutes pasitroškinti.

5. Paskrudintus makaronus sudėkite į verdantį vandenį, pavirkite 7–10 min. (virs kiek ilgiau nei įprastai, nes makaronai skrudinti). Suberkite razinas, išmaišykite, įberkite druskos ar norimų prieskonių.

6. Nukoškite makaronus, sudėkite atgal į puodą, užpilkite ant jų padažą, išmaišykite, jei trūksta, įberkite druskos, pipirų, suberkite migdolus ir išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus užberkite tarkuoto parmezano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)