O jeigu be sarkazmo, tai turiu nuraminti: vaistų nuo cholesterolio reikia ne visiems. Visų pirma, apie neišvengiamą vaistų poreikį kalbame tik pasiekus tam tikrą rizikos laipsnį: amžius virš keturiasdešimt (bent jau dažniausiai), genetika, jau persirgtas infarktas arba insultas, cukrinis diabetas, apkaičiuota rizika numirti nuo insulto ar infarkto, siekianti 5-10 ir daugiau procentų per dešintmetį, ir taip toliau. Visiems kitiems, o ir minėtoms grupėms kartu su chemija, rekomenduojami nemedikamentiniai cholesterolio mažinimo būdai.

Pirmas būdas išvengti vaistų: sumažinti riziką. Jei Mahometas neina pas kalną... Jei nepavyksta/nesinori mažinti cholesterolio, galima didinti leistiną jo koncentraciją.

Amžiaus ir jau įvykusių aukšto cholesterolio komplikacijų įrodymų, tai yra insultų ir infarktų, iš biografijos neišmesite. Lytį pakeisti, aišku, galite, bet širdies ir kraujagyslių ligų rizikai tai įtakos neturės. Ir savo tėvų (net jei pažįstate dr. Emmetą Browną) pakeisti nepavyks, tad genetika irgi lieka neliečiama. Bet yra ir koreguojami veiksniai.

Svoris: 5-10 proc. nutukusios kūno masės sumažėjimas mažina riziką ir didina gerojo cholesterolio koncentraciją.

Valerijus Morozovas

Metimas rūkyti ilgesniam nei septynerių metų laikotarpiui padeda jums patekti į mažesnės rizikos grupę.

Kraujospūdžio bei gyslose teliuskuojančios lipnios gliukozės koncentracijos normalizavimas mažina šansus numirti nuo „smūgio“ ir didina leistino cholesterolio normas.

Nenorite vartoti statinų? Pakeiskite kitus rizikos faktorius ir Jūsų leistina „blogojo“ cholesterolio koncentracija padidės nuo 1.8 mmol/l iki 3.0mmol/l. Jausitės kaip sulaukęs dvidešimt vienerių: vakar dar nebuvo, o šiandien jau galima. Tik laiko tam turite ne per daugiausiai – tris mėnesius. Analogijos su nėštumu: per pirmą trimestrą turi matytis pirmieji rezultatai. Tada galima tikėtis, kad kažkas pavyks. Jei ne 3 mėnesius, o jau 3 metus (o kažkas ir trylika) maitinate save ir gydytojus moralais „reika priežastis tvarkyti, o ne simptomus“ – puikus įrodymas, kad tų priežasčių ir netvarkote, jūsų laukia tabletė.

Antras būdas: maistas. Galime tikėtis ženklaus gerojo cholesterolio padidėjimo ir vienokio ar kitokio blogosios frakcijos sumažėjimo.

Sveikas ir nesveikas maistas

Cholesterolis išimtinai gyvulinės kilmės produktas, tad kuo mažiau valgykite to, kas skraido ir laksto, ir daugiau tų, kas plaukia ir iš žemės auga. Visiškas ir absoliutus blogis – mėsos subproduktai (odelės, kepenelės, smegenelės ir t.t.) ir pusfabrikačiai bei apdoroti mėsos produktai, mat juose yra subproduktų. Lašinukas nėra toks blogis, kaip jo traški odelė. Valgote kažkieno gamintą neaiškios kilmės maltos mėsos produktą – greičiausiai valgote cholesterolio bombą.

Nors ir ne gyvulinės kilmės, bet pakitę augaliniai riebaliukai irgi nieko gero. Skrudinate maistą „ypač tyrame“ aliejuje? Taip padarote jį „ypač netyrą“ ir mažinate savo gerojo cholesterolio kiekį. Transriebalai, tai yra riebalų mišiniai, irgi nieko gero nežada.

Aš nekaltas, aplinka kalta – puikiai tinkantis paverkšlenimas dėl cholesterolio. Kartu su pagrindiniu patiekalu valgomas maistas dažnai padaro didelę įtaką cholesteroliui. Jei kiaušinį valgote virtą, arba kartu su juo skanaujate daržoves, o ant rūpios pilno grūdo juodos duonos tepate avokadą – nemažas vištos palikuoniui skirtas cholesterolio kiekis tampa „geruoju“ cholesteroliu, net jei kiaušinius valgote kasdien.

Tuo metu siaubingai viso pasaulio pigiuose viešbučiuose išpildomas English breakfast variantas kiaušinį padaro blogiečiu dėl sviesto, keptos šoninės ir pigų, iš mėsos likučių pagamintų dešrelių. Cukrus ir krakmolas kelia uždegiminį foną ir suteikia kalorijų bombas, tad irgi cholesterolį daro blogiečiu, nors patys neturi nė lašelio riebalų.

Alkoholis ir rūkymas – standartiniai bet kokios blogos kompanijos palydovai – irgi sunkina aplinkybes ir gadina „šiaip visai neblogą berniuką“. Nesugebate apsaugoti berniuko nuo blogos kompanijos dešimtmečius? Puikus įrodymas, kad priežasčių netvarkote – Jūsų laukia tabletė.

Cholesterolis

Trečias būdas: gyvensena ir meilė sau. Sunkiausiai įgyvendinamas patarimas. Ilgalaikis stresas, neišsimiegojimas, mažas judrumas – visa tai arba didina blogajį, arba mažina gerąjį cholesterolį, arba viską kartu. Lengviausias būdas sudeginti adrenaliną ir nuleistį garą – fiziškai pavargti. Ne, ne taip – maloniai fiziškai pavargti. Pasivaikščiojimas greitu tempu, mėgstamas sportas, mylėjimasis – čia būsiu negailėstingas: seksas su meilužiu(e) reikalauja 3-5 kartus daugiau energijos, nei su sutuoktiniu(e). Tad keturiasdešimtmečiai ne šiaip į kairę eina, jie širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažina.

Vėlgi, žadate sau „tuoj nuo kito pirmadienio pradėsiu“ jau keliasdešimtą trečiadinį ar sekmadinį iš eilės? Puikus įrodymas, kad priežasčių netvarkote – Jūsų laukia tabletė.

Pagaliau, ketvirtas (dėl kurio ir skaitote šį tekstą) būdas – taip mėgstami tautiečių papildai.
Iš karto nuvilsiu: česnakas, ciberžolė, linų sėmėnys, džiovinti abrikosai, graikiniai riešutai, kanapių sėklos, skaidulos, mirkyti dribsniai ir daigintos sėklos padeda tik tiems, kas juos valgo vietoje dešrelių ir bulvių košės su spirgučiais. Išgeriate papildų po pusės kilogramo skudintų vištos sparnelių? Nepadės. Valgote daugiau česnakų riebiomis nuo grill dešrelių rankomis? Beprasmis česnako gadinimas. „Dėjote“ ant antro ir trečio patarimo – padėkite ir papildus ant lentynos.

Omega-3 riebiosios rūgštys. Jei nesugebame jų gauti su maistu (o mes nesugebame), turime gauti papildomai. 2-3 gramai per dieną padės mažinti trigliceridų koncentraciją ir blogąjį berniuką cholesterolį grąžinti į muzikos mokyklą ir prancūzų kalbos būrelį. Galite tikėtis 10-15 procentų koncentracijos sumažėjimo. Tad jeigu cholesterolį reikia mažinti dvigubai – vargu ar padės. Omega-3 ne tik mažina cholesterolį, bet ir mažina jo buvimą bloginančius oksidacinius procesus, tai yra veikia pirmą mažinimo būdą, tad vartoti vis tiek reikia. Per brangu?

Cholesterolis

Tada renkamės žuvų taukus. 2 valgomi šaukštai per dieną daugmaž atitiktų du gramus omega-3. Kokius rinktis? Pagal šaltinį: žuvų taukai yra žuvų, ne banginių ir ne midijų. Pagal vietovę: viskas, kas į šiaurę nuo Danijos. Ten pagauti menkę ar lašišą paprasčiau nei užauginti rapsą ar alyvuogę, tad produktas nebus skiestas augaliniais aliejais, kurių mums užtenka.

Raudonųjų ryžių mielės (raugas, salyklas ir t.t.). Augaliniai statinai. Tikrai puikiai veikia. Tiems, kas tikrai stengiasi dėl savo sveikatos, ir investuoja į save daugiau nei papildų kaina, padeda sumažinti cholesterolio koncentraciją, esu matęs ir 30-40 procentų blogosios frakcijos sumažėjimą. Bet vėlgi, nevertas dėmesio, jei esate didelės rizikos grupėje, arba jei nepasispausite su maistu ir svoriu (nes toje grupėje atsidursite).

Moralas: Cholesterolis tapo puikiu baubu pacientams ir didina straipsnių skaitomumą bei papildų pardavimą. Kol nesate finišo tiesiojoje, kai pasirinkimo nėra ir reikia vartoti vaistus – susiimkite. Jokia stebuklinga sėkla, neskani šaknis ar brangus papildas negrąžins Jūsų „blogojo berniuko“ į šeimą, jei nesusimastysite, kodėl „berniukas“ tapo blogiečiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)