Vaistinio šalavijo, uždegimų mažintojo, gali ypač prireikti po intensyvaus bulviakasio. O štai moterims šis augalas gali net palengvinti pastojimą.

Kodėl auksinę šaknį žolininkė rekomenduoja vartoti savaitgalį? Nes būtent tada darbai ir įtampa nuslūgsta ir tada geriausia atsigauti.

Vienas stipriausiai tonizuojančių augalų

– Rausvoji rodiolė, kai kada žinoma kaip auksinė šaknis, vadinama stiprybės augalu. Kokiomis gydomosiomis savybėmis ji pasižymi?

– Tai vienas iš stipriausių tonizuojančių augalų. Ši vaistažolė ypač tinka stipriems darboholikams, kuriuos kamuoja pervargimas. Žolelė sugrąžins jėgas ir po sunkių lėtinių ligų, po chemoterapijos, išsekimo, kai sumažėjęs kraujo spaudimas. Labai pagelbės tuomet, kai kamuoja depresija ir liūdesys. Kai kurie vyrai tikrai žino auksinę šaknį – mat ji gerai kelia potenciją.

Auksinė šaknis

Rodiolių šaknys naudojamos ir kraujuojant iš gimdos, kai streikuoja skrandis ir žarnynas. Tinka netgi esant širdies nepakankamumui.

Galima rodiolės šaknų arbatą vartoti sergant išsėtine skleroze, kai raumenys nusilpę, kai medžiagų apykaita sulėtėjusi. Tibetiečiai ja gydo žarnyną, mat pati šaknis yra storojo žarnyno formos.

Visgi negerai jos gerti tuo metu, kai žmogus stipriai susijaudinęs, kai padidėjęs kraujospūdis. Tad reikia vartoti jau „po visko“ – kai reikia atsigauti.

– Auksinė šaknis gelbsti ir kovojant su stresu?

– Ši vaistažolė labai padės nutikus ekstremaliems atvejams – kai peršylama, apsinuodijama, kai nervai aukščiausiame lygyje, kai labai stiprus stresas.

– Ar šį augalą lengva užauginti?

– Rodiolė kilusi iš Altajaus kalnų, bet pas mus irgi ji kuo puikiausiai gyvuoja ir jokių šalčių – netgi sausros – nebijo. Jos nereikia laistyti. Toje pačioje vietoje ši vaistažolė dėl vaistų auginama tik trejus metus – paskui šaknys apmiršta ir nebetinka naudoti. Dažnas ją augina dėl gražumo – išsiplėtusi storalapė gražuolė.

Beje, šviežių lapelių galite be baimės ir užkramsnoti – skonis savotiškas. Galima kuo puikiausiai dėti į pavasarines salotas.

Kaip pasiruošti auksinės šaknies arbatos: 1 arbatinį šaukštelį susmulkintų šaknų ir šakniastiebių užpylus 1 litru karšto vandens pašildyti kelias minutes, o po valandos bus galima gerti 2–3 stiklines per dieną šios aitrokos, bet labai kvapnios arbatos.

Mažina uždegimus

– Šalavijas lotyniškai reiškia gydyti, gelbėti. Ar išties šis augalas toks naudingas?

– Jau iš to, ką reiškia, galime suprasti, koks šalavijas yra stipruolis. Nuo senų senovės jis žinomas kaip gydomasis augalėlis. Jau prieš tūkstantį metų buvo užrašytas toks sakinys: „Kodėl žmonės miršta nuo ligų, kai soduose auga šalavijas?“ Taigi žinokite, šalaviją augindami šimtą metų gyvensite.

Pirmiausia vaistinių šalavijų savybė – mažinti uždegimus. Tinka gerti esant sąnarių skausmams, radikulitams. Po intensyvaus bulviakasio ypač reikės šalavijo arbatos. Ši vaistažolė dezinfekuoja burną, gerklę, tinka esant anginoms ir kosuliams.

– Šalavijas ypač naudingas moterims? Ar tiesa, kad jis turi panašių į moteriškus lytinius hormonus savybių ir skatina pastojimą?

– Vaistiniai šalavijai stimuliuoja estrogenų veiklą, gali skatinti pastojimą. Pasitelkite į pagalbą kartu ir rasakilų. O menopauzės metu moteriškėms šalavijai reguliuos hormonus, mažins prakaitavimą, karščio pylimus. Be to, dar ir nervus, isterijas nuramins.

Betgi, šiukštu, kaip ir kitų eteringų augalų šalavijų negalima vartoti nėščiosioms.

Patarimai geriausioms savybėms išsaugoti

– Kaip vartoti norint išgauti geriausias šalavijo savybes?

– Kaip ir visų arbatų, šalavijų lapelių negalima užpilti verdančiu vandeniu. Vanduo turi būti prieš virimą, „bėgiojantis“. Ir ne užviręs ir atvėsęs – tibetiečiai verdantį, kunkuliuojantį vandenį vadina šiurpokai: mirštančio senolio baltakiuojančios akys. Tad užviręs vanduo, anot jų, – miręs vanduo.

– Vaistinių šalavijų lapais skaninamas omletas, varškė ar minkštas sūris, skaninamos sriubos, salotos, konservai. Ar taip neprarandamos jų gerosios savybės?

– Kad neprapultų savybės, kaip ir visus žolinius prieskonius, reikia dėti į patiekalą jam jau išvirus, išjungus ugnį. O visa kita – virėjo išmonė: galima dėti į bet kuriuos konservus, skaninti riebią mėsą, mat šalavijai padės geriau virškinti; galima pasigaminti šalavijų sviestą, šalavijų padažų su cukinijomis, česnakais, petražolėmis, toks padažas labai tinka makaronams skaninti. Italai ne be reikalo dievina šalaviją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)