Pienas yra labai įdomus maisto produktas. Jo sudėtyje esančiam cukrui, vadinamam laktozei, reikia specialaus enzimo laktazės, kad jis galėtų pro žarnų sieneles patekti į kraujotaką. Kai esame kūdikiai, mūsų organizme šio enzimo gaminama pakankamai, kas leidžia mums pasisavinti motinos pieną. Tačiau šalyse, kur pieno istoriškai vartojama labai mažai (pavyzdžiui, Kinijoje ir Japonijoje), šis enzimas organizme nustoja gamintis beveik iš karto, kai vaikas yra atjunkomas. Dėl ko vėliau tokio žmogaus organizmas nesugeba pasisavinti laktozės ir žmogui išsivysto laktozės netoleravimas.

Tačiau šalyse, kur pieno žmonės vartoja daug, kaip daugelyje Europos šalių, daugumos suaugusiųjų organizme ir toliau gaminama laktazė, ir jie gali vartoti pieno visą gyvenimą. Ir tik maždaug 5 proc. žmonių tokiose šalyse netoleruoja pieno.

Tolesnė laktazės gamyba iš tiesų yra paveldėta genetinė variacija, kuri pasidarė tokia dažna, kad pieno toleravimas tapo selektyviniu pranašumu. Pienas yra naudingas dėl jo sudėtyje esančių baltymų, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir jodo. Todėl jį toleruojantys žmonės susilaukia daugiau sveikesnių palikuonių nei tie, kurie netoleruoja pieno, todėl ši genetinė mutacija tampa dar dažnesnė.

Dažniausiai laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo pūtimas ir viduriavimas. Tad jeigu tokių simptomų nejaučiate, galite drąsiai vartoti pieno.

Fermentavimas

Turima nemažai įrodymų, kad pienas Šiaurės Europos gyventojų mitybos dalimi yra jau daugiau nei 8 tūkst. metų. Būtent tada čia atkeliavo pirmieji žmonės. Kadangi prieš 8 tūkst. metų dauguma žmonių pieno netoleravo, jie greitai suvokė, kad pieną surauginus, arba fermentavus, ir iš jo pagaminus sūrį bei jogurtą, juos organizmas toleruoja gerokai geriau.

Taip yra todėl, kad fermentuoti pieno produktai skatina organizme daugintis bakterijas, kurios padeda suskaldyti piene esančią laktozę. Tokiu atveju pieno netoleruojantys žmonės gali gauti jo turimų maistingųjų medžiagų. Šiais laikais laktozės netoleruojantys žmonės drąsiai gali gerti kefyro.

Taigi, pienas yra labai svarbus daugelio pasaulio tautų mitybai ir išlikimui, ir dauguma europiečių bei Šiaurės Amerikos gyventojų yra gerai prisitaikę jį virškinti. Tad jeigu kas nors jums yra sakęs, kad žmonės nėra prisitaikę vartoti pieno produktų, tokie žmonės yra neteisūs. Taip pat netiesa, kad pienas organizme skatina uždegimą ar rūgštingumą.

Mitybos specialistai nuolat kartoja, kad pienas yra svarbus kalcio šaltinis ir jo reikia vartoti, kad kaulai būtų tvirti. Tačiau neseniai atlikti keli didelio masto tyrimai sukėlė abejonių dėl to. Tolesnė duomenų analizė parodė, kad nesvarbu, kiek kalcio gaunate su maistu, kaulų lūžių rizika išlieka tokia pati.

Tačiau taip pat pastebėta, kad šalyje, kur pieno suvartojama labai mažai dėl mitybos tradicijų, kaip Kinijoje ir Japonijoje, klubikaulio lūžių, kurie yra dažnas kaulų retėjimo rezultatas, atvejų yra 150 proc. daugiau nei Amerikoje ar Europoje.

Vienas dalykas, kurio nereikėtų pamiršti kalbant apie šiuos tyrimus, yra tas, kad tiriamas kalcio kiekis suaugusiųjų organizme. Tačiau žinoma, kad kaulų tvirtumą iš tiesų lemia mityba vaikystėje ir paauglystėje. Mokslininkai yra pastebėję, kad pienui alergiškų vaikų kaulai yra silpnesni. Ir įdomiausia, kad pienui alergiškų vaikų, kuriems duodama kalcio iš kitų šaltinių, kaulai dėl to netvirtėja, kas rodo, kad kalcio turinčių pieno pakaitalų nepakanka vaikų kaulų tankiui padidinti.

Nors vaikams labai svarbu gerti pieno, kad kaulai būtų tvirti, jo vartojantiems suaugusiems kaulų lūžių rizika nemažėja. Tačiau su pienu jie gauna kitų svarbių maisto medžiagų. Moksliniai tyrimai parodė, kad pieną pakeitus kitais kalcio šaltiniais, kaip žalios lapinės daržovės ar sojų pienas, žmogus gauna mažiau baltymų, kalio, magnio, fosforo, riboflavino vitamino A ir vitamino B12. Pienas ir jo produktai taip pat yra puikus amino rūgščių, padedančių atsistatyti raumenims, šaltinis.

Tad galima daryti išvadą, kad suaugusiems taip labai pieno gal ir nereikia, bet tai yra patogus ir vertingas maisto produktas, su kuriuo gauname daug naudingų maisto medžiagų, kurių būtų sunku gauti su kitais produktais. O šalyse, kur pieno vartojama daug, žmonės yra prisitaikę jį toleruoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)