Vilko žirniu ar astragalu pagal lotynišką pavadinimą (lot. Astragalus glycyphyll) kartais vadinama, o ir šiaip ne itin dažnai minimas augalas. Užtat mūsiškėse pievose gana dažnai sutinkamas (šiuo metu dar gali kokį nupiepusį stiebą rasti), žaliomis pupomis ar žirniais atsiduodantis, mat pupinių giminėj yra gimęs.

Žymusis graikas mokslininkas Dioskoridas savo veikale „De materia medica“ prieš du tūkstančius metų astragalą, ankštinį augalą, aprašė, o kinai ne bet kuo, o pagarbiai geltonuoju vadu vadina.

Kulkšnė – ne šiaip sau kokia pupinė, tai elitinis gydomasis augalas kinų, persų, tibetiečių, mongolų, koriejiečių, indusų ir daugelio kitų rimtų tautų liaudies medicinoje. Ir pamanykit, savo savybėmis yra stipresnis net už ženšenį! Kulkšnių pasauly yra apie du tūkstančiai rūšių, kinai štai savąsias rūšis yra gerai ir smulkiai išnagrinėję, o pas mus menkai tyrinėta. Kažkoks mūsiškis stebėjimus visgi yra atlikęs – mat nepastebėjo ničjokio negero poveikio, tik gydomąjį.

Rusai va kulkšne nervus gydosi, o ukrainiečiai savo ruožtu tuo pačiu augalu vidurius laisvinasi. Čekai gi savo inkstus stiprinasi, belgai – savo perpildytus skrandžius taisosi.

O labiausiai kulkšnė vertinga turėtų būti mums, katriems nuo kylančių kainų kraujospūdis ir zlastis lygiai taip pat kyla. Savybių kulkšnė tur ypačiai reikalingų, net geresnių nei gudobelės – labai stiprina ir ramina širdį, išplečia širdies, inkstų kraujagysles, tvarko miokardito padarinius, nuo širdies nepakankamumo, stenokardijos, išemijos. Ne tik mažina kraujospūdį, bet praeina galvos svaigimas, visi negerumai, visi sunkumai. Kulkšnė gerai stiprina imunitetą, turi daug seleno. Gerai ją vartoti nuo aterosklerozės, meteorizmo, skrandžio bėdų, sutrikusio virškinimo, inkstų akmenligės, kepenų, blužnies, odos problemų, įvairiausių kosulių ir anginų. Kulkšnėmis gydomos venerinės ligos, baltosios ir net gimdymo veiklai, placentos atsiskyrimui skatinti. Dar ir kraujo krešėjimą mažina, slopina grybelius, užmuša visas bacilas.

Saldžialapė kulkšnė

Saldžialapė kulkšnė tiesiog būtina moterytėms, į ketvirtą dešimtį įėjusioms, jeigu nori išsaugoti grožį ir figūrą, mat kulkšnė gerai išvalo visą organizmą, tuo būdu ir lieknina, balansuoja hormonus, o ir visus nervus nuramina. Gali padėti ir vyrams, lytiškai pasilpusiems ar jau visai bejėgiams – va jums ir augalinė viagra.

Net infarktas ar vėžys joks nesibalados, kai panosy toks stebukladarys auga!

Aišku, nereikėtų vartoti lėtai besimarkstantiems žmogeliams, kai žemas kraujo spaudimas, nėščioms (išskyrus gimdymą) ir vaikams bent iki 2 metų.

Užpilas: žiupsnį sudžiovintos kulkšnės žolės užplikyti 1 stikline karšto neverdančio vandens. Po 3 valandų nukošti ir gerti po porą šaukštų 3 kartus per dieną. Galima ir degtine užpilti, lašais vartoti – trečdalį stiklainio žolės užpylus degtine, vėliau galės po 20 lašų gerti, o esant rimtai imuninei bėdai – ir iki penkiasdešimties lašelių. Augalo nereik padaugint, nes rimtose knygose aprašyti gyvulių apsinuodijimai, paskiau anie pasidaro per daug aktyvūs ir agresyvūs (čia apie tuos, kuriems raudona spalva akis drasko).

Elitinį ženšenį gerdami, tapsim stiprūs kaip vabalai, liekni, gražūs, švariais skrandžiais, piktų komentarų neberašysim ir jokių stebuklinių Lietuvos kainų nebebijosim.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)