Dauguma mamų susiduria su žindymo problemomis

Akušerė V. Staniulevičienė sako, kad dauguma žindančių mamų susiduria su problemomis – kai kurios tik gimus kūdikiui, kitos – vėliau. Pasak specialistės, dažniausia problema – pieno stazė. Dažnai ji pasireiškia pirmomis dienomis po gimdymo. Jei jauna mama nesikreipia į medikus ir išvyksta į namus – prasideda didelės problemos. Gydytojos teigimu, nereikia laukti ir pagalbos ieškoti forumuose ar internete, reikia kreiptis į medikus.

Dažna problema, pasak V. Staniulevičienės – spenelių žaizdos, tačiau jos atsiranda ne visoms. Dažniau toms, kurios neparuošia spenelių žindymui arba gimdo pirmą kartą. Tokiu atveju, kai kūdikis mokosi ieškoti pieno, netinkamai paduodama krūtis, gali būti spenelio pažeidimo priežastis. Gydytoja pataria ne visuomet laikyti kūdikį prie spenelio, o skirti laiko ir bendravimui, nes ne vien žindimas sukuria ryšį tarp mamos ir vaiko.

Naudokimės ne „senomis geromis priemonėmis“, o specialistų rekomendacijomis

V. Staniulevičienės teigimu, dažnai moterys į medikus kreipiasi pavėluotai, iš pradžių išbandžiusios visas liaudiškas priemones. Būna ir atvejų, kai pasitikima kitų mamų patarimais, kuriuos, galbūt to net nėra išbandžiusios. Anot akušerės, moterys griebiasi šiaudo, vietoje to, jog apsilankytų pas medikus.

Pasak gydytojos akušerės, moterys neturėtų šaldyti krūtų kopūstais, tepti ant jų medų, naudoti šlapimą ar alijošiaus. V. Staniulevičienės teigimu, nereikėtų pasitikėti tokiomis priemonėmis, kurias kadaise naudojo močiutės. Reikia nepamiršti, jog tuo metu tiesiog nebuvo tinkamų medicinos priemonių šiai problemai spręsti. Akušerė dar kartą akcentuoja, jog turint tokią problemą, reikia nesinaudoti neaiškiais patarimais, o visų pirma kreiptis į medikus.

V. Staniulevičienė sako, jog moterys neretai per ilgai laukia, kreipiasi kai nebegali suvaldyti problemos, o tuomet ir medikams sunku padėti. „Kartais net tenka atlikti chirurginius veiksmus, pavyzdžiui, pašalinti pūlinį, nes kitokio pasirinkimo nėra. Todėl būkite malonios, nelaukite iki to, kol nebegalėsime jums padėti. Neieškokite informacijos internete, o kreipkitės į medikus“, – sako V. Staniulevičienė.

Idealaus recepto žindymui nėra

Anot. V. Staniulevičienės, nėščiosios, ieškodamos patarimų dėl žindymo, vėliau pagimdžiusios pamiršta jais naudotis ar nebesinaudoja. Gydytoja sako, jog kiekvienos moters situacija yra individuali, todėl ir patarti reikia kiekvienai asmeniškai.

Tačiau, kalbėdama apie svarbiausius dalykus, kuriuos reikia žinoti, norint žindyti, akušerė išskiria tai, jog visų pirma reikia norėti tą daryti. „Moteris dar gimdymo skyriuje, patarus akušerei, jau turi pradėti žindyti kūdikį“, – sako V. Staniulevičienė.

Kad kūdikis žindymo metu būtų ramesnis, gydytoja pataria ji suvystyti. Tai senas patarimas, kuris, pasak gydytojas, padeda kūdikiui nebijoti savo rankų ir kojų. Be to, tokiu būdu net galima paskatinti jo norą žįsti. Jei dvi ar tris dienas pabandysite vaiką suvystyti ir maitinti, tai ketvirtą dieną tuo metu jam pradės išsiskirti seilės ir jis pats norės žįsti.

Jei maitinančiai mamai skauda krūtis, gydytojos teigimu, jokiu būdu nereikėtų nutraukti žindymo, tiesiog reikėtų trumpinti laiką. Taip pat paieškoti priemonių, kurios padėtų sumažinti skausmą, pavyzdžiui duoti tą krūtį, kurioje jaučiamas mažesnis skausmas arba naudoti atitinkamus kremus, tepalus ar aliejų.

Akušerė sako, kad reikėtų atkreipti dėmesį, kaip kūdikis paima spenelį, ar jis taisyklingai jį apžioja, ar spenelis neatsiduria tarp dantenų. Svarbu, jog spenelis būtų pakilęs prie vaiko gomurio, tam, kad negalėtų jo sužeisti dantenomis.

„Jei vaikučiui teisingai paduosime spenelį – jis tvarkingai apžios ir tokiu atveju skausmo neturėtų būti“, – tikina akušerė.

Mitai, kuriuos reikėtų pamiršti

Pasak akušerės, moterys klauso visų, tik ne medikų patarimų. Todėl galvoja, kad, pavyzdžiui, norint apsaugoti krūtis, reikia jas apsivynioti šaliku ar skara. Ir net nepagalvoja, jog nuo šalčio saugoti reikia ne krūtis, o rankas ir kojas.

„Negalima vaikščioti ant šaltų plytelių, sėdėti ant šalto pagrindo, skalauti kojų šaltu vandeniu ar braidyti jūroje. Moterys galvoja: greitai nubėgsiu, pasiimsiu ir nieko man nebus. Tačiau krūtys bijo ne pačio šalčio. Juk atsiradusį guzą reikia ne šildyti, o kaip tik – šaldyti“, – sako V. Staniulevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)