Gera žinia ta, kad saulės sukeltą žalą galima sumažinti. Idealiausias laikas tam – ruduo ir žiema. Dermatologai teigia, kad šiuos metų laikus tiesiog privalote pamėgti, be to, rekomenduoja keletą metodikų, kartais net ir labai veiksmingai padedančių atgaivinti odą ir išnaikinti iš jos kaitrios saulės padarinius, rašoma portale „WebMD“.

Apsisaugokite nuo saulės. Veikiausiai žinote, kad kremas nuo saulės užkerta kelią tolesniam odos žalojimui, bet ar girdėjote, kad nuo ultravioletinės (UV) šviesos apsaugota oda savaime ima gyti ir gana aktyviai eliminuoti jau padarytą žalą (maždaug kaip rūkaliaus plaučiai, kurių būklė, nustojus rūkyti, po keleto metų akivaizdžiai pagerėja). Ultravioletiniai B (UVB) spinduliai beveik išskirtinai veikia vasarą, tačiau ultravioletiniai A (UVA) – pasiekia odą ištisus metus, taigi, palaipsniui ją sekina ir sendina, kai tik išeinate į lauką. Štai kodėl kai kurie dermatologai primygtinai pataria visada teptis plataus spektro SPF 30+ kremu nuo saulės.

Pagelbėkite odai antioksidaciniu serumu. Vitaminai C, E, žalioji arbata ir resveratrolis veikia kaip antioksidantai, padedantys odos ląstelėms atkurti savo DNR ir apsaugantys nuo laisvųjų radikalų, susidarančių veikiant saulės šviesai, aplinkos užterštumui ir dėl organizmo medžiagų apykaitos. Todėl ryte, visų pirmiausia, odą reikia patepti antioksidaciniu serumu ir tik tada teptis kremu nuo saulės.

Veidas, veido oda, prausimas, rankšluostis

Vartokite papildus. Odos sveikatą puoselėja ir antioksidacinių savybių turintys papildai. Su žmonėmis atlikti tyrimai įrodė, kad nikotinamidu vadinamas vitaminas B mažina ikivėžinių odos susirgimų, taip pat odos vėžio (išskyrus melanomą) riziką. Paparčių Polypodium leucotomos ekstraktas mažina nudegimų nuo saulės riziką ir daro odą atsparesnę UV spindulių poveikiui. Nors šie papildai ir teikia tam tikrą apsaugą, svarbu nepamiršti, kad, juos vartojant, kremų nuo saulės, skrybėlių, drabužių, akinių nuo saulės ar šešėlingų vietų aktualumas nesumažėja. Taip pat atminkite, kad bet kokius papildus galima vartoti tik pasikonsultavus su gydytoju ir jam rekomendavus.

Pasitepkite kremu su vitaminu A. Įrodyta, kad kremai, želė ir serumai, kuriuose yra vitamino A (retinoidų), padeda naikinti neigiamo saulės poveikio ir senėjimo požymius, tokius kaip smulkios ir ryškesnės raukšlės, dėmės, suglebimas. Nuo šių preparatų jautri ir gležna oda ilgainiui sutvirtėja, sustangrėja, taip pat pagerėja porų būklė ir ima nykti įvairūs defektai. Skamba per gerai, kad būtų įmanoma patikėti? Deja, yra ir minusų. Tai – sudirgimas, paraudimas ir išsausėjimas, kuriuos retinoidai gali lemti, ypač jei persistengsite ir pasirinksite pernelyg agresyvią formulę arba kremus naudosite per gausiai ar per dažnai. Pradėti geriausia nuo švelnaus, be recepto įsigyjamo kremo su retinoliu. Šis preparatas yra skirtas nakčiai, o jį naudoti reikia saikingai, kartu su drėkinamuoju kremu.

Išmėginkite rūgštį. Nereceptiniai kremai, kaukės ir serumai, kurių sudėtyje yra alfa hidroksirūgšties (kaip antai glikolio rūgštis) arba beta hidroksirūgšties (pavyzdžiui, salicilo rūgštis) gali pagerinti odos spalvą, tolygumą ir tekstūrą, taip pat sumažinti bėrimą ir sutraukti poras. Specialiai pagamintos cheminės šveičiamosios priemonės (rekomenduojama kliautis tik aukštos kvalifikacijos estetines odos problemas gydančiu specialistu arba profesionalo licenciją turinčiu dermatologu) dar efektyviau sulygina ir skaistina odos spalvą, blukina dėmes, defektus, randus, šviesina patamsėjusias sritis (vadinamąją melazmą) ir lygina smulkias raukšles. Po vidutinio intensyvumo šveitimo procedūros oda gali kelias dienas luptis (procesas paprastai nesukelia didelio diskomforto), tačiau netrukus ji tampa pastebimai lygesnė, skaistesnė ir šviesesnė. Kiek truks, kol oda atsigaus po procedūros, priklauso nuo šveitimo intensyvumo ir tipo, bet paprastai gijimas tęsiasi savaitę arba dvi. Jeigu oda labai jautri, šveitimo ir rūgštinių preparatų geriau vengti, nes jie gali erzinti odą.

Išmėginkite šviesos terapiją. Dermatologas gali rekomenduoti gydymą mėlyna šviesa –vadinamąją fotodinaminę terapiją. Tai medicininė procedūra, kurios metu gydomos dėl saulės poveikio pažeistos ląstelės, siekiant užkirsti kelią ikivėžiniams procesams (ultravioletinių spindulių sukeliamai keratozei). Kosmetinį poveikį turintys lazeriai ir šviesos gali pagerinti saulės spindulių pažeistos odos išvaizdą. Savarankiškai nutarti, kurią konkrečiai procedūrą pasirinkti, gali būti nelengva, todėl patartina pasitarti su dermatologijos specialistu. Jei esate šviesios odos savininkė, veikiausiai tiks intensyvios šviesos impulsų (IPL) terapija. Tai laiko patikrinta metodika, galinti labai pagerinti saulės pažeistų sričių būklę – išblukinti patamsėjimus ir išryškėjusius kapiliarus. Jei jūsų oda gausiai nuberta pigmentinėmis dėmėmis, gali padėti didelio bangos ilgio (1064 nanometrų) lazeriu atliekama procedūra. Po jos oda atrodo atjaunėjusi, o saulės padaryta žala – kur kas mažiau pastebima.

Asociatyvioji nuotr.

Užsiregistruokite konsultacijai dėl gydomųjų kremų. Jei teko susidurti su odos ikivėžiniais (aktininė keratozė) arba vėžiniais dariniais, saulės padarytą žalą gali pavykti eliminuoti naudojant receptinius kremus ir gelius. Priešvėžinės būklės ląsteles nuo odos efektyviai šalina ingenolio mebutato gelis, 5-fluoruracilo kremas ir diklofenako gelis (uždegimui gydyti). Imikvimodo kremas suaktyvina organizmo imuninę sistemą ir taip padeda atsikratyti ikivėžinių ląstelių. Išvardytų komponentų turintys medikamentai gali sukelti paraudimą, lemti sudirgimą, taip pat turėti kitokį pašalinį poveikį, todėl juos naudoti galima tiktai rekomendavus dermatologui ir jam prižiūrint.

Patirkite staigų efektą. Jei kada nors teko lankytis pas dermatologą, galbūt jau žinote, kas yra skystas azotas. Tai ypač šaltas netoksiškas purškiamas preparatas, dažnai naudojamas karpoms, priešvėžinės stadijos pažeidimams, su amžiumi atsirandančioms dėmėms (seborėjinė keratozė) ir panašiems pakitimams nušaldyti. Dėl procedūros keletą sekundžių teks pakentėti deginimą. Vėliau paveiktą vietą gali dilgčioti, niežtėti, o vykstant gijimo procesui (trunka porą savaičių) oda gali parausti, pasidengti šašais, tačiau kai šitai baigsis, ji taps švelni it kūdikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją