Šį kartą norėčiau aptarti tris produktus, kurie dažnai naudojami mūsų racione, – jie taip pat neturi gerų maistinių savybių, ir būtent dėl šios priežasties siūlyčiau sumažinti suvartojamą kiekį.

1. Balti ryžiai

100 g virtų baltų ryžių maistinė vertė:
130 kcal
15 glikeminė apkrova
0,4 g skaidulų
2,7 g baltymų

Jei tik skaičiuotumėme kalorijas, tai neatrodytų, kad balti ryžiai – jau toks blogas pasirinkimas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į glikeminę apkrovą.

Šie skaičiai parodo, kaip greitai iš maisto gaunami angliavandeniai bus konvertuojami į cukrų ir įsisavinami mūsų organizme. Kuo šis skaičius didesnis, tuo mažiau mums toks produktas naudingas, ypač jei norime sureguliuoti cukraus lygį organizme ar atsikratyti nereikalingo svorio.

Savo pacientams, kurie stengiasi sulieknėti, rekomenduoju neviršyti daugiau nei 10 glikeminės apkrovos vienetų vieno valgio metu. Kita baltų ryžių problema yra itin mažas skaidulų kiekis, net 3–4 kartus mažiau nei ruduosiuose ryžiuose. Skaidulos svarbios ne tik svoriui reguliuoti – jos užtikrina tinkamą virškinimo sistemos darbą ir sumažina riziką susirgti tam tikromis vėžinėmis ligomis, pvz., žarnyno vėžiu.

2. Kuskusas

100 g virto kuskuso maistinė vertė:
112 kcal
12 glikeminė apkrova
1,4 g skaidulų
3,8 g baltymų

Kažkodėl kuskusas vis dažniau naudojamas gaminant sveikus patiekalus, tačiau šių kruopų maistinės savybės, palyginti su tokiomis kruopomis kaip bolivinės balandos, itin liūdina.

Pirmiausia, kuskusas turi gliuteno, tad netinka žmonėms, kuriems nustatyta neigiama reakcija į gliuteną ar kurie serga celiakija. Vartodami bolivines balandas, mes gauname net dvigubai daugiau skaidulų ir gerokai didesnį kiekį baltymų. Reikėtų atsiminti, ypač vegetarams, kad baltymai susideda iš skirtingų tipų aminorūgščių. Deja, kuskusas turi itin ribotą jų spektrą, tad jei mes ir gausime iš šių kruopų baltymų, jie nesuteiks mums visko, ko reikia.

3. Spragėsiai

100 g spragėsių maistinė vertė:
500 kcal
27 glikeminė apkrova
10 g skaidulų

Labai dažnai pastebiu, kad žmonės, kurie nori sureguliuoti svorį, renkasi spragėsius. Nors retas iš mūsų vienu prisėdimu suvalgysime jų 100 g, bet net ir mažesnė porcija turės itin didelę glikeminę apkrovą.

Spragėsių kokybė taip pat priklauso nuo to, kokie riebalai naudojami jiems gaminti. Jei renkamės saulėgrąžų ar daržovių aliejų, juose bus neįtikėtinai didelis omega 6 riebiųjų rūgščių kiekis, šio perteklius gali paskatinti uždegiminius procesus – silpninti imuninę sistemą, sustiprinti aknę ar sutrikdyti virškinimo sistemos darbą.

Tad, kai užsimanysime spragėsių, geriau ruoškime juos patys namuose su kokosų aliejumi ar sviestu ir rinkimės mažesnę porciją. Nors kalorijų nėra daug ir skaidulų, atrodytų, gauname nemažai, aukšta glikeminė apkrova padaro šį užkandį ne itin tinkamą nuolat vartoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)